Kandidato programoje siūloma įsteigti bent kelias naujas institucijas – teisinio ombudsmeno ir prezidento patarėjų tarybos.

M. Puidoko štabo vadove tapo Naglio Puteikio vadovaujamos Lietuvos centro partijos narė Laura Radzevičiūtė, savivaldos rinkimuose kandidatavusi į Alytaus miesto merus. L. Radzevičiūtė Dzūkijos televizijoje veda autorinę laidą „Demaskuoti“.

Kandidato komandoje – advokatai, mokslų daktarai ir net olimpietis kanojininkas Jevgenijus Šuklinas.

Apie ketinimą kandidatuoti į Prezidento postą M. Puidokas pranešė šių metų vasarį, po to, kai sulaukė viešo palaikytojų kvietimo. Spaudos konferencijos metu tuomet Seimo narys pareiškė, kad palieka Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS) ir kandidatuos į prezidentus.

„Tokį sprendimą tenka priimti, nes matau, jog valdančioji dauguma tampa valdančiąja mažuma. Matau, kad pamirštamos vertybės, esminiai rinkiminiai įsipareigojimai nevykdomi, o autokratiniais sprendimais paminamas Lietuvos žmonių pasitikėjimas ir pagrindiniai demokratijos principai“, – vasarį kalbėjo M. Puidokas.

Jis teigė, kad siūlo „geresnės Lietuvos viziją“: „Moderni Lietuva turi būti demokratinė valstybė, pagrįsta dialogu ir kompromisu, santarve ir bendro gėrio samprata, suvokimu, kad šis žemės lopinėlis yra mūsų namai, kuriuose gera turi ir gali būti kiekvienam iš mūsų atskirai ir mums visiems kartu. Tokios Lietuvos viziją siūlau aš ir visus, nepriklausomai nuo politinių pažiūrų, kviečiu prisijungti prie jos įgyvendinimo“.

Pristatydamas savo programą M. Puidokas teigė: „Siekdamas Lietuvos Respublikos prezidento posto siūlau evoliuciją, o ne revoliuciją. Esu įsitikinęs, jog daugelį kamuojančių skaudulių galima išspręsti diskusijose, įsiklausant į skirtingų pusių argumentus ir siekiant vieno tikslo – geresnės mūsų šalies ir jos piliečių ateities“.

Mindaugas Puidokas
Siekdamas Lietuvos Respublikos prezidento posto siūlau evoliuciją, o ne revoliuciją.

„Lietuva, jei ji nori būti sėkminga, ji turi būti išskirtinė, – teigė M. Puidokas ir pridūrė. – Šiandien turime didžiulę problemą dėl to, kad nepavyksta suvienyti politinių jėgų.“

Kalbėdamas apie švietimą, jis pabrėžė, kad būtina padėti visiems: nuo mažiausių iki trečiojo amžiaus universiteto.

M. Puidokas teigė, kad universitetuose dabar nėra tokios tvarkos, kokia turėtų būti. Esą „kiekvienas universitetas tampa UAB“. Jis pabrėžė, kad net gerai besimokantys studentai dažnai privalo mokėti už mokslus, taip, anot jo, neturėtų būti.

M. Puidoko programoje teigiama, kad bus siekiama teisinių institucijų ir teismų atsakingumo ir skaidrumo. „Teisingumo politika turi skatinti pasitikėjimą tiek teisine sistema, tiek ir visa valstybe. Valstybės vadovas turi didžiules galias teisėjų korpuso formavimo ir priežiūros srityje. Deja, mūsų šalies žmonės yra nusivylę pagrindiniais valstybės principais – teisingumu. Siekiant skaidrumo teisinėje sistemoje ir visų žmonių teisės į neutralų teisinį arbitražą užtikrinimo – Lietuvoje turi būti įsteigta nepriklausoma teisinio ombudsmeno institucija“, – pabrėžė kandidatas į prezidentus.

Mindaugas Puidokas
Siekiant skaidrumo teisinėje sistemoje ir visų žmonių teisės į neutralų teisinį arbitražą užtikrinimo – Lietuvoje turi būti įsteigta nepriklausoma teisinio ombudsmeno institucija.

Kandidatas pabrėžė, kad programoje numatyta idėja – prezidento patarėjų tarybos steigimas. Ši taryba, anot kandidato, „leistų į politiką pritraukti stipriausią mokslo, verslo, akademinės bendruomenės intelektualinį potencialą“. Šioje taryboje M. Puidokas matytų savo komandos narius ir kviestų prisijungti įvairių sričių ekspertus.

„Politikos klausimais patarti galėtų vienas stipriausių šios srities specialistų, profesorius politologas, filosofas Vytautas Radžvila, socialinės vadybos klausimais – socialinių mokslų, habilituotas daktaras, profesorius Jonas E. Kvedaravičius, ekonomikos – profesorius, ekonomistas Romas Lazutka“, – kalbėjo M. Puidokas.

Mindaugas Puidokas, Laura Radzevičiūtė

„Turime būti tie, kurie padeda savo strateginiams partneriams JAV ir Vakarų Europoje tiesti politinių sprendinių paieškos tiltus su Baltarusija ar Rusija. Mes turime daugiausiai žinių, istorinės patirties ir kultūrinio supratimo ir mes privalome tai išnaudoti visos Europos saugumui ir savo gerovei“, – tikina M. Puidokas ir priduria, kad „Baltarusijos izoliavimas ar santykių su Rusija nebuvimas – taip pat yra prastas strateginis sprendimas, kuris veda į nulinius rezultatus“. „Būtina tiesti tiltus“, – teigia kandidatas į Prezidento postą.

M. Puidokas, kalbėdamas apie santykius su Rusija, nurodė Estijos prezidentės pavyzdį kaip sektiną. „Važiuoti ir kalbėtis – normalus demokratijos būdas. Noriu, kad Lietuva būtų tas geopolitinis tarpininkas tarp JAV ir Rusijos. Esame tie, kurie geriausisai galime padėti amerikiečiams“, – teigė kandidatas.

Jis pabrėžė, kad tinkamą užsienio politiką vykdė prezidentas Valdas Adamkus ir pridūrė, kad „mažai valstybei būti diplomate yra geras pavyzdys“.

„Prezidentas turi būt pragmatikas, realistas. Turi žiūrėti, kas naudingiausia valstybės žmonėms ir interesams. Negali pasirinkti kokios nori pozicijos“, – teigė M. Puidokas.

Jis sukritikavo ir dabartinę užsienio politiką: „Lietuva buvo ta valstybė, kuri neturėjo išmintingos užsienio politikos. Reikia valstybę stiprinti darbais, o ne žodžiais“.

Mindaugas Puidokas
Turime būti tie, kurie padeda savo strateginiams partneriams JAV ir Vakarų Europoje tiesti politinių sprendinių paieškos tiltus su Baltarusija ar Rusija.

„Lietuvos piliečiai turi atgauti pasitikėjimą savo valstybės institucijomis. Viešojo administravimo institucijos turi tapti piliečių pasididžiavimo objektu“, – savo programoje teigia M. Puidokas.

M. Puidokas pristatė savo komandos narius: Socialinių mokslų habilituotą daktarą, Vytauto Didžiojo universiteto profesorių Joną E. Kvedaravičių, Vadybos katedros vedėją, Baltijos vadybos instituto ir Tarptautinės vadybos mokyklos dėstytoją, advokatą Joną Ivošką, visuomenininkę Nijolę Čiučiulkienę, socialinių mokslų daktarą Alvydą Raipą, gamtosaugininkę Austėją Juozapaitytę, profesorių Gediminą Merkį, visuomenininkę Ievą Jonaitienę, LNOBT solistę Viktoriją Miškūnaitę, mokytoją Jolantą Toločkaitę, Lietuvos kanojininką, olimpinį vicečempioną Jevgenijų Šukliną ir kitus.

M. Puidokui pristačius savo programą, trumpai žodį tarė ir į spaudos konferenciją atvykę komandos nariai. Paskutinė žodį tarė J. Toločkaitė. „Šis žmogus – kaip Dievo indas, prisipildęs šviesa ir tiesa, pasirengęs žengti per tamsą“, – teigė mokytoja ir padeklamavo šeimos ir miško himnus.

Mindaugas Puidokas, Laura Radzevičiūtė

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) jau oficialiai patvirtino kandidatus į Prezidento postą. Gegužės 12-ąją vyksiančiuose rinkimuose varžysis devyni kandidatai: socialdemokratas eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis, filosofas Arvydas Juozaitis, europarlamentaras Valentinas Mazuronis, ekonomistas Gitanas Nausėda, Seimo nariai Mindaugas Puidokas ir Naglis Puteikis, LVŽS kandidatas premjeras Saulius Skvernelis, konservatorių kandidatė parlamentarė Ingrida Šimonytė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos vadovas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis.