Vyriausybė kasmet nustato kvotas, kiek ketina finansuoti studijų vietų įvairiose aukštosiose mokyklose. Po praėjusią savaitę sulauktos kritikos kvotos tiksliųjų mokslų eilutėse pirmadienį buvo padidintos per Vyriausybės posėdį.

Pavyzdžiui, bus finansuojama 1580 informacinių technologijų studijų vietų – 130 daugiau, nei praėjusios savaitės nepatvirtintame projekte, teigė švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Finansuojamų inžinerijos studijų vietų augs nuo 1350 iki 1375, matematikos – nuo 515 iki 550.

Tai bus padaryta kai kurių socialinių ir humanitarinių mokslų studijų vietų sąskaita, sakė ministras.

„Tai būtų signalas abiturientams ir kitiems stoti į tas programas, kurių labai reikia šiuolaikinei Lietuvos pramonei ir verslui“, – žurnalistams Vyriausybėje kalbėjo A. Monkevičius.

Pagal šias kvotas bus finansuojama daugiau vietų tiksliuosiuose moksluose, nei į juos nemokamai pernai įstojo studentų.

2018 pagal šias kvotas valstybė buvo pasirengusi į tiksliųjų mokslų studijų programas priimti trečdaliu daugiau studentų, nei faktiškai priėmė.

Visgi politikai teigia, kad dideli valstybės lūkesčiai paskatino mokinius aktyviau rinktis laikyti tiksliųjų mokslų egzaminus.

„Ekonomikos ateitis“

Ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius pažadėjo, kad jo ministerija finansuos matematikos, informacinių technologijų, inžinerijos studijas visiems, įstojusiesiems virš Vyriausybės patvirtintos kvotos.

„Ministerija skirs papildomą finansavimą minėtoms studijų programoms. Tai yra tiems moksleiviams, kurie stos ir viršys (Vyriausybės nustatomą) kvotą, mes finansuosime jų studijas“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė V. Sinkevičius.

Matematika, fizika, elektronikos inžinerija, mechanikos inžinerija, bioinžinerija, biotechnologijos ir informacinės technologijos yra ekonomikos ateitis ir tai dar kartą turi būti užtvirtinta“, – pridūrė jis.

Pasak jo, šie specialistai yra itin paklausūs darbo rinkoje.

Virš Vyriausybės kvotos į tiksliųjų mokslų studijų programas įstoję žmonės turės sudaryti trišalę sutartį su Ekonomikos ir inovacijų ministerija bei universitetu ar kolegija.

Anot švietimo ministro, pagal šią tvarką įstoję studentai turės kelerius metus po studijų „atidirbti“ pagal specialybę.

Vyriausybės pirmadienį patvirtintame studijų finansavimo plane taip pat daugiau valstybės finansuojamų vietų numatyta gydytojams rezidentams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)