Tai pirmą kartą Lietuvoje vyksiantis tokio masto renginys, kurio metu būrys mokslininkų, išradėjų, karybos entuziastų bei įvairių sričių ekspertų visą savaitgalį kurs inovatyvius sprendimus gynybos sričiai ir Lietuvos kariuomenei, o geriausieji sprendimai bus įvertinti piniginiais prizais, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Galbūt sukurtos inovacijos ateityje materializuosis į tam tikrus produktus, kurie išgelbės daug karių gyvybių“, – tikisi Lietuvos kariuomenės (LK) Strateginės komunikacijos departamento Informacinių operacijų skyriaus viršininkas plk. ltn. Linas Idzelis.

Hakatono formatas paplitęs pasaulyje ir pasižymi tuo, kad renginio vietoje susibūrusios komandos per trumpą laiko tarpą kuria technologinius sprendimus tam tikrai sričiai ar vienai problemai išspręsti, o hakatono pabaigoje pristato produkto prototipą, kuris yra vertinamas ekspertų komisijos. „DELTA1“ unikalus ne tik tuo, kad tai – pirmasis gynybos srities hakatonas Lietuvoje, bet ir dėl to, jog vyks išskirtinėje vietoje – Ruklos įguloje, kur dalyviai pajus tikrą karišką atmosferą bei discipliną.

Pirmąją renginio dieną dalyviai turės galimybę įsilieti į kariškas veiklas – aktyvias karines pratybas: pereiti kliūčių ruožą, susipažinti su inovatyviu šaudymo būdu – lazerine šaudykla, pasivažinėti šarvuočiu.

Antroji diena skirta aktyviam inovacijų kūrimo darbui ir mentorių konsultacijoms – mokslininkai, inžinieriai, karybos ekspertai ir gynybos specialistai konsultuos komandas produkto kūrimo ir techninio išpildymo klausimais. Sekmadienį bus pristatomi sukurti produktai ekspertų komisijai, kuri spręs, kurie sukurti produktai verti apdovanojimų ar tolesnio vystymo.

Renginį organizuoja Kauno Technologijos universiteto (KTU), Krašto apsaugos ministerijos (KAM) ir Lietuvos kariuomenės (LK) atstovai, prisideda komerciniai partneriai.

Šiam renginiui neliko abejingi šimtai norinčiųjų dalyvauti. Kaip teigia, viena iš renginio organizatorių – Nacionalinio inovacijų ir verslo centro, startuolių inkubatoriaus „KTU Startup Space“ verslo vystymo specialistė – Vaida Morkūnaitė, dalyvių skaičius stipriai pralenkė organizatorių lūkesčius. Buvo sulaukta daugiau kaip 400 registracijų, o atrinktųjų dalyvių skaičius peržengė 220.

„Atrinkti dalyvius buvo išties sudėtingas darbas – visi užsiregistravę buvo aukštų kompetencijų IT, inžinerijos, dizaino specialistai, tad nenorėjome nė vieno palikti „už borto“. Deja, leistinas žmonių kiekis buvo limituotas. Sulaukėme registracijų iš gerai žinomų, aukštą pridėtinę vertę kuriančių įmonių atstovų. Kalbant apie studentus, hakatonas buvo labai populiarus tarp KTU, Vilniaus Gedimino Technikos universiteto, Vilniaus universiteto bei Vytauto Didžiojo universitetų studentų“, – skaičiuoja V. Morkūnaitė.

Jos žodžiais, karinė tematika pastaraisiais metais ypač aktuali – registravosi daugybė Lietuvos šaulių sąjungos narių. „Karinė sritis, nors ir labai aktuali, bet jos specifiką eiliniam žmogui gana sudėtinga suprasti, dėl to organizavome papildomą renginį, kuriame KAM bei kariuomenės atstovai, Specialiųjų operacijų pajėgų atstovai dalijosi, su kokiais iššūkiais gynybos sritis susiduria pastaruoju metu“, – kalbėjo V. Morkūnaitė.

„KTU Startup Space“ verslo vystymo specialistė pabrėžia, kad renginys vyks teritorijoje, kur galioja griežtos tvarkos taisyklės, todėl derinimo darbų buvo nemažai. Jos teigimu, džiugu, jog LK atstovai taip pat labai iniciatyvūs, pasirūpino daugeliu techninių darbų.

LK Strateginės komunikacijos departamento Informacinių operacijų skyriaus viršininkas plk. ltn. L. Idzelis pabrėžia, kad kariuomenė – tai organizacija, kuriai labai svarbios inovacijos.

„Lietuvos kariai ryžosi suformuoti komandas ir kurti inovacijas. Gal jos ateityje materializuosis į tam tikrus produktus, kurie išgelbės daug karių gyvybių. Nors iš pirmo žvilgsnio gali susilaukti replikų, kad esi „išprotėjęs mokslininkas“, o turėsi įrodyti, kad tai – karybos ateitis. Inovacijos šioje srityje yra būtinos, kažkurioje vietoje turi būti geresnis nei tavo oponentas.

Kai turi seną šautuvą ir šaudykloje ramiai atsigulęs šaudai į takinius yra viena situacija, o kai taikiniai pradeda šaudyti į tave, supranti, kad reikia geresnio ginklo. O jį reikia sukurti. Gynybos sektorius yra būtent ta vieta, kur inovacijos – ypač vertinamos. Nekursi inovacijų – paprasčiausiai žūsi“, – aiškina plk. ltn. L. Idzelis.

Pasak LK atstovo, jei hakatonas būtų organizuojamas kasmet – tai būtų didelis pasiekimas: „Registracijų aktyvumas rodo, kad renginį būtina tęsti. Ateitis yra efektyvios mokymo sistemos sukūrime, drąsos ugdyme ir produktų tobulinime. Be inovacijų, deja, to padaryti yra neįmanoma.“

Informacinių sistemų ir programinės įrangos kūrimo bendrovė „Elsis PRO“ hakatono laimėtojams skirs 20 tūkst. eurų prizą savo idėjai vystyti ir ją komercializuoti.

„Gynybos sritis istoriškai visada buvo technologinio vystymosi priešakyje. Didelė dalis svarbių pasaulinių technologijų, kasdien naudojamų civiliame gyvenime, atsirado tik dėl gynybai skirtų tyrimų (kaip pavyzdžius galima paminėti internetą, semikonduktorius, dronus, lipnią juostą ar orų radarus). Šiandien gynybos technologijų vystymasis kiek sulėtėjęs, mažiau orientuotas į ginklus ir daugiau – į kibernetinį saugumą, ryšio technologijas, protingų daviklių panaudojimą greitesniam ir geresniam situacijos supratimui ir komunikacijai. Būtent į šią sritį orientuojasi ir „DELTA1“ hakatonas.

„Elsis PRO“ aktyviai prisideda prie organizavimo, vertinimo, mentorystės renginio metu. Laimėjusiai komandai skirsime patyrusių sistemų architektų konsultacijas, programavimo paslaugas, stiprią rinkodaros ir pardavimų komandą ir dažnai nematomą, bet svarbą praktinę pagalbą: patalpų nuomos, apskaitos, teisines paslaugas, procesų ir kokybės valdymo paslaugas“, – pranešime teigia „Elsis PRO“ Pardavimų ir inovacijų skyriaus projektų vadovas Peter Stensgård Hansen.

Renginio nugalėtojai laimės ir daug kitų prizų – piniginiais prizais bus apdovanotos įdomiausius ir novatoriškiausius sprendimus sukūrusios komandos. Dalyvių idėjas vertins mokslininkų, verslo atstovų, ekspertų komisija.