Ministras pareiškė paramą su kandidatu į prezidentus Gitanu Nausėda susitikusiam kariuomenės vadui Jonui Vytautui Žukui.

„Tas klausimas gavosi politizuotas, jis dabar yra politinėje eilėje, tas yra išeskaluota ir kariuomenė yra vienaip ar kitaip įtraukta į rinkimus (...) ir dėl to yra labai gaila“, – BNS telefonu iš Ukrainos ketvirtadienį sakė R. Karoblis.

„Tikrai miegoti ramiai negaliu, tai yra faktas“, – pridūrė jis.

Ministras teigė besitikintis, kad „politikai prisiims atsakomybę ir neeskaluos iki begalybės kariuomenės ir politikos klausimų“.

Į prezidentus kandidatuojantis premjeras Saulius Skvernelis šią savaitę pareiškė, kad G. Nausėda pažeidė „teisinės valstybės konstitucinį principą, kariuomenės depolitizavimą“, kai paminėjo J. V. Žuką kaip potencialų savo patarėją.

Tokį pasiūlymą G. Nausėda kariuomenės vadui pateikė vasario mėnesį. Jų susitikimui tarpininkavo verslo konfederacijos vadovas Valdas Sutkus.

J. V. Žukas teigė su G. Nausėda kalbėjęs apie kariuomenę ir žadėjo atsakymo į darbo pasiūlymą nepateikti iki kadencijos pabaigos liepą.

R. Karoblis sakė, kad kariuomenės vado pasiaiškinimai jį įtikino.

„Atsakymai, kuriuos gavau, mane patenkino. Aš tikrai tikiu kariuomenės vadu, tikiu jo padorumu ir matau, kiek daug jis yra padaręs kariuomenei“, – kalbėjo ministras.

Pasak jo, V. Sutkus net ir teoriškai per kariuomenės vadą negalėtų turėti lemiamos įtakos priimant sprendimus dėl karinių įsigijimų.

„Jeigu jūs klausiate, ar pono Sutkaus susitikimai su kariuomenės vadu gali turėti lobistinę įtaką dėl pirkimų, atsakymas yra ne. Nes atlikus reformą, sprendimus priima ne kariuomenė, o ministerijos struktūros ir Gynybos resursų agentūra. Koleginiuose sprendimuose Gynybos resursų taryboje kariuomenės vadas turi vieną balsą iš septynių“, – tvirtino R. Karoblis.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 12 dieną.