Konservatorė Irena Degutienė ketvirtadienį Seime vykusioje Vyriausybės valandoje paprašė L. Linkevičiaus paaiškinti, kuo remiantis jis suabejojo organizuojamu referendumu.

„Gaunu daug žmonių skambučių, kuriems nelabai sugebu paaiškinti, kodėl jūs taip pasakėte, tarytum iš anksto predisponuodamas, kad referendumas iš viso neįvyks, ir sakėte, kad jei šį kartą neįvyks, toliau darysime kitus referendumus“, - teiravosi I. Degutienė.

Trečiadienį Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) komisijos posėdyje pareiškęs, kad, ko gero, neužtenka visuomenės paramos, reikalingos referendumo kartelei įveikti, ministras pakartojo dar kartą, jog referendumo įstatymas yra per griežtas.

„Kad tokia galimybė (kad referendumas neįvyks. - ELTA), pripažinkite, yra, nes mūsų referendumo įstatymo reikalavimai yra labai aukšti, ir jokia paslaptis - sociologiniai tyrimai vyksta ir visi iš anksto sako - kad čia nieko neįvyks. Tad aš priešingai sakau... Tai nėra būtinai neigiama žinia, nes aš tikiu ir agituoju už tą referendumą, agituoju balsuoti už, bet, atrodo, kad gali neužtekti balsų, kadangi, kaip žinoma, daugiau nei pusė turinčių teisę balsuoti turi pasisakyti „už“. Tad sudėtinga tikėtis (kad referendumas įvyks. - ELTA)“, - kalbėjo L. Linkevičius. Jis pridūrė, kad bet kuriuo atveju reikės gerbti tokį sprendimą dėl dvigubos pilietybės, kokį priims piliečiai.

„Todėl aš ir sakau, kad yra dvi žinios: viena - gera, kita- bloga. Bloga žinia - prognozės, tačiau jeigu Lietuvos žmonės pasisakys už šį sprendimą, mes jį turime taip pat gerbti. Ir, aš manau, kad tai yra žinia politikams“, - sakė L. Linkevičius, pridurdamas, kad galimybė, jog referendumas neįvyks, yra didelė.

Šių metų gegužės 12 d. kartu su pirmuoju Lietuvos prezidento rinkimų turu vyks privalomasis referendumas dėl dvigubos pilietybės. Tokią referendumo datą nustatė Seimas.