Per susitikimą su medikų bendruomene kandidatas teigė norįs iš medikų išgirsti aktualiausias problemas: „kas yra nepadaryta arba ne taip padaryta (…) padiskutuoti apie medikų bendruomenės lūkesčius, kalbant apie prezidento instituciją“. Į susitikimą su kandidatu atėjo maždaug keliasdešimt asmenų.

Buvęs Lietuvos medikų sąjūdžio pirmininkas Vytautas Kasiulevičius kandidato klausė apie jo sveikatos priežiūros sistemos viziją.

S. Skvernelis pirmiausiai savo pasisakymą pradėjo nuo minčių apie paslaugų prieinamumą. Jis teigė pirmiausia esąs už kuo didesnį kokybiškų paslaugų prieinamumą pirminėje grandyje.

„Kaip žmogus norėčiau, kad į pirminę įstaigą pas bet kokį specialistą patekčiau greičiau nei dabar siekiame – per septynias dienas“, – sakė S. Skvernelis.

Jis taip pat kaip savo tikslą matytų galimybę pacientui kuo greičiau į aukščiausio lygio ligoninę, „kad nebūtų tarpinės hospitalizacijos“, kas esą nelabai efektyvu.

„Tai susiję su įstaigų konsolidavimu. Kalbant apie sveikatos priežiūros įstaigų sistemą, patekus į universitetinę ligoninę norisi, kad būtų išnaudotos visos turimos galimybės, kurios yra didelės“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Jis teigė norįs, kad paslaugų kokybė nepriklausytų nuo socialinio statuso: „ar esu premjeras, ar tiesiog Saulius“. Jis teigė jau dabar to vis mažiau matąs.

Jis teigė neabejojąs, kad reikės galvoti apie likimą ligoninių, kurios šiandien negali suteikti kokybiškų paslaugų.

„Nekalbu apie uždarymą, kalbu apie gydymo įstaigų specializaciją teikiant paslaugas pagal kompetenciją – (…) pirmiausia, slaugos paslaugų išplėtimą, paliatyvaus gydymo, dar kažkokios specializuotos pagalbos“, – sakė S. Skvernelis.

Vėliau jis patikino, kad kol kas jokių ligoninių, kurias būtų planuojama uždaryti, sąrašų nėra, ir kad sprendimų reikės ieškoti kartu su savivalda.

Jis taip pat kalbėjo apie tai, kad gydytojas turėtų uždirbti, kad „ galėtų išgyventi pakankamai gerai, kad nereikėtų darbuotis per keletą gydymo įstaigų keliais etatais“. Kandidatas taip pat apgailestavo, kad kol kas nėra patenkinamas slaugytojų rengimo poreikis.

Jis tai pat savo vizijoje matė, kad Klaipėdoje turėtų atsirasti trečias universitetinis centras Klaipėdoje. Tam esą turėtų susitarti „Vilniui ir Kaunui“ kaip dalininkams.

Kalbėdamas apie greitosios pagalbos prieinamumą, kandidatas teigė, kad reikėtų atsisakyti teritorinį paskirstymą. Jo vertinimu, reikės plėsti greitosios pagalbos tinklą, ir užsiminė, kad reikės svarstyti gal net apie sraigtasparnio turėjimą.

Skvernelis: „duokite Urtei paklausti“

Per diskusiją norėdama paklausti ilgai ranką kėlė jauna gydytoja Urtė Builytė. Kandidatas sureagavo į jos emociją tuo metu, kai jis atsakinėjo kitiems jos kolegoms.

„Pasijuokim kartu, jūs įrašą darote? (…) Gerai, puiku“, – jai replikavo S. Skvernelis.

U. Builytė – jauna medikė, kuri feisbuke prabilo apie premjero rezidentams išsakytą frazę:

„Šiandien kartu su LMS dalyvavau susitikime su Ministru Pirmininku. Kokią žinią, kalbant apie ateities perspektyvas, MP pasiuntė rezidentams ir jauniems gydytojams? Tiksli citata: „Tai važiuokite“. Ar nežinoma, ką ar kaip daryti?“ – feisbuke yra rašiusi jaunoji gydytoja. Plačiau apie tai galima paskaityti čia.

Vėliau S. Skvernelis per diskusiją apgailestavo, kad per tą susitikimą buvo paviešinta tik viena iš konteksto išimta frazė.

Jaunai gydytojai drąsiai nesistojant pačiai užduoti klausimą, galiausiai kandidatas sureagavo: „Duokite Urtei paklausti“.

Jauna gydytoja savo klausimą pradėjo pastaba, kad sveikatos apsaugai tas ribotas lėšas, kurios yra, reikia paskirstyti.

Ji paminėjo galimus sprendimus, kaip tai paprastai daroma – arba iš piliečių prašoma priemokų, kad paslaugos būtų kokybiškos; arba kai kurios paslaugos neteikiamos valstybės lėšomis; arba ilgą laiką tenka laukti, kad gautų paslaugą.

Jauna gydytoja kandidato klausė, kurią pusę jis palaikytų – ar didinti sveikatos biudžetą, kad apkarpymų būtų mažiau; ar skatinti, kad būtų pacientų priemokos; ar, kad kai kurios paslaugos būtų pašalinamos iš paslaugų paketo.

Ji klausė, ar tapęs valstybės vadovu tvirtintų biudžetą, jei sveikatos biudžeto santykis su Bendruoju vidaus produktu būtų panašus kaip dabar.

S. Skvernelis teigė esąs už tai, kad nereikėtų prisimokėti už paslaugas, ir kad nereikėtų atsisakyti būtinų paslaugų.

„Aš pasakyčiau, kad prisimokėjimų nebūtų“, – sakė S. Skvernelis.

Kalbėdamas apie tai, kokiu būdu galėtų daugėti pinigų biudžete, jis teigė pasisakąs už tai, kad mažėtų išskirtinių sąlygų ūkio subjektams. Tai yra susiję su mokesčių suvienodinimu ir lengvatų mažinimu.

Jis atkreipė dėmesį, kad sveikatos biudžetas didėja, tačiau teigė, kad tikėtųsi, kad ir sveikatos priežiūros sektorius vykdytų reformas.