„Šiandien Estijos prezidentės vizitas, net neabejoju, kad yra susisietas su tuo, kad atstovaujama Estijos valstybės ir Estijos tautos interesams. Net neabejoju, kad iškilus tokiai būtinybei, padaryčiau tą patį“, – pirmadienio vakarą per kandidatų į prezidentus debatus Nacionalinėje M. Mažvydo bibliotekoje Vilniuje sakė S. Skvernelis.

Jis teigė neabejojantis, kad Estijos vadovė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pasakys ir savo, ir Europos Sąjungos šalių poziciją dėl jo politikos Ukrainoje, Gruzijoje.

„(...) aš gerbiu tos valstybės poziciją ir drąsą kalbėtis su labai agresyviu priešininku, bet kuris yra kaimyninė valstybė“, – tvirtino „valstiečių“ kandidatas į prezidentus.

Kita vertus, ir jis, ir debatuose dalyvavę konservatorių remiama kandidatė Ingrida Šimonytė bei nepriklausomas kandidatas Gintas Nausėda atkreipė dėmesį nežinantys, ko siekia Estijos prezidentė susitikdama su V. Putinu.

I. Šimonytė tvirtino, kad Baltijos valstybės turėtų būti vieningos besilaikydamos pozicijos Rusijos atžvilgiu.

„Galima bandyti su Rusija pasikalbėti apie Ukrainą ar Sakartvelą, bet man atrodo, kad tarptautinė bendruomenė tą daro jau ilgą laiką ir nelabai panašu, kad matytume kokius nors laikysenos pokyčius. Aš šitą žinutę perskaityčiau kitaip. Man atrodo, mums reikia kalbėti, kad Baltijos valstybėms reikėtų pradėti formuoti tam tikrą vieningesnę poziciją Rusijos atžvilgiu“, – teigė ji.

Seimo narė tvirtino, kad pati dabar nematanti, apie ką būtų galima kalbėti su Rusijos prezidentu.

G. Nausėda esąs už nuoseklią Lietuvos poziciją Rusijos atžvilgiu, kurios ir laikomasi pastaraisiais metais.

„Lietuvos pozicija, mano manymu, visada buvo nuosekli, ir ta Lietuvos pozicija buvo susieta su tuo, kad tai, kas įvyko Ukrainoje, negali būti toleruojama XXI amžiuje. Tai yra šiurkštus tarptautinių susitarimų pažeidimas ir dėl to priežasties Vakarų bendruomenės laikysena, ne tik Lietuvos, buvo gana solidari, nors, be abejo, yra atskirų valstybių, kurios laikosi šiek tiek kitokios arba švelnesnės pozicijos“, – teigė jis.

Kita vertus, politikas tvirtino, kad nereikėtų „visus langus užsidaryti ekonominiams, kultūriniams ryšiams“.

„Manau, kad ryšiai su Rusijos žmonėmis turėtų būti dabar didžiausias Lietuvos prioritetas, nes su šitais žmonėmis reikės gyventi, kai dabartinių Kremliaus vadovų kadencija jau pasibaigusi“, – tvirtino jis.

K. Kaljulaid balandžio 18 dieną su darbo vizitu lankysis Maskvoje, ten atidarys renovuotą istorinį estų ambasados pastatą.

Vizito metu laukiama ir jos susitikimo su V. Putinu. Kremlius praėjusią savaitę patvirtino, kad tokiam susitikimui rengiamasi ir Maskvoje.