„Tragiški Sausio įvykiai atvertė naują puslapį mūsų nepriklausomos valstybės gyvenime, – sako DELFI vyriausioji redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė. – Šiandien, po šių įvykių prabėgus daugiau kaip 28 metams, kai teismas pagaliau paskelbė nuosprendį svarbiausioje mūsų valstybės byloje, turime puikią galimybę atsigręžti į skaudžią praeitį ir iš gyvų liudininkų pasakojimų dar kartą išgirsti, kaip žmonės atidavė savo gyvybes už laisvę, kaip visa tauta susivienijo kovai už nepriklausomybę. Vilniaus apygardos teismo paskelbtas nuosprendis Sausio įvykių byloje – lyg istorijos vadovėlis, kurį turime visi perskaityti. Tikiuosi, kad DELFI skaitytojai pasinaudos šia galimybe, nes nuosprendyje yra pateikiamas detaliausias Sausio įvykių ir faktų aprašymas.“

Vilniaus apygardos teismo paskelbtas nuosprendis Sausio 13-osios byloje, kurioje kaltais buvo pripažinti net 67 asmenys, dar neįsiteisėjo, jį apeliacine tvarka aukštesnės instancijos teismui jau skundžia ir nuteistųjų gynėjai, ir prokurorai.

DELFI skelbia nuasmenintą nuosprendį – pagal galiojančius įstatymus jame negali būti skelbiamos kaltinamųjų/nuteistųjų, liudytojų ir nukentėjusiųjų pavardės.

Sausio įvykių bylą išnagrinėję teisėjai konstatavo, kad 1991 m. sausį „TSRS ne tik oficialiai reiškė griežtą nepritarimą Lietuvos nepriklausomybės atkūrimui, bet siekdama grąžinti Lietuvą į TSRS sudėtį, nuo 1990 m. kovo 11 d., taikė prievartos priemones (Lietuvos piliečių grobimas tarnybai TSRS kariuomenėje, anksčiau TSKP valdytų pastatų užėmimas ir plėšimas, ekonominė blokada, ir kt.)“.

„1991 m. sausio 11–13 d., buvo pradėta ir vykdoma atvira didelio masto ir sisteminga karinė agresija prieš civilius gyventojus, siekiant išprovokuoti neramumus, ginkluotą konfliktą idant tokio konflikto pretekstu, panaudojant TSRS karines pajėgas, būtų vykdoma tolimesnė plano dalis – nuversti nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos valdžią, įvesti TSRS prezidentinį valdymą ir tęsti Lietuvos okupaciją bei aneksiją“, – teigiama teismo nuosprendyje.

VISAS NUOSPRENDŽIO TEKSTAS:

Vilniaus apygardos teismo nuosprendžio paskelbimą tiesiogiai transliavo DELFI TV, visą transliaciją galite peržiūrėti paspaudę šią nuorodą.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukti asmenys buvo nuteisti dėl tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žudymo, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žalojimo, kankinimo ar kitokio nežmoniško elgesio su jais ar jų turto apsaugos pažeidimo, draudžiamos karo atakos, uždraustų karo priemonių naudojimo.

1991 m. sovietų kariniams daliniams mėginant užimti Televizijos bokštą, Spaudos rūmus ir Lietuvos radijo bei televizijos pastatą, iš viso žuvo 14 žmonių.

Akistata su tiesa

Sausio 13-osios bylos kaltinamųjų sąrašas: Dmitrij Jazov, Genadij Golubkov, Valerij Sibiriakov, Vladimir Demidov, Bogdan Suščik, Vladimir Sofjin, Sergej Panikarov, Jevgenij Gavrilov, Ivan Šepiliov, Aleksandr Gomziakov, Aleksandr Zolotuchin, Ruslan Junusov, Sergej Golovko, Sergej Machov, Konstantin Usov, Anatolij Fefelov, Aleksandr Navozov, Eduard Michailov, Vladimir Gončiarik, Aleksandr Sidorkov, Anatolij Lepichov, Jurij Janočkin, Aleksej Filimonov, Anatolij Ivanickij, Aleksandr Cepota, Vladimir Uschopčik, Vladimir Šechovcov, Grigorij Belous, Gennady Ivanov, Vladimir Prokofev, Nikolaj Astachov, Sergej Voronin, Vladimir Uspenskij, Eduard Roskov, Vladimir Sorokin, Jurij Onda, Albertas Galinaitis, Igor Bolonnyj, Arkadij Bajukov, Oleg Abramov, Nikolaj Sakara, Anatolij Urban, Anatolij Kim, Dmitrij Filippov, Jurij Mel, Dmitrij Bolšakov, Nikolaj Ogurcov, Aleksandr Korobočkin, Aleksandr Radkevič, Michail Golovatov, Jevgenij Čiudesnov, Nikolaj Demidov, Viktor Šulikov, Vasilij Savvin, Aleksandr Žitnikov, Viktor Moroziuk, Genadij Poltoranin, Sergej Fiodorov, Oleg Morkovskij, Viktor Romančevskij, Michail Chabarov, Jurij Strašnenko, Vladislav Šved, Algimantas Naudžiūnas, Romas Juchnevičius ir Vasilij Kustrio.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teismo nuosprendį Sausio 13-osios byloje yra pavadinusi akistata su tiesa ir istorinio teisingumo diena.

„Teisingumo akimirka be galo svarbi. Jos visi laukėme daugybę metų. Ypač Sausio 13-osios aukų artimieji. Ši byla – akistata su tiesa, kuriai išsiaiškinti prireikė daugybės metų, kuri kainavo daug skausmo, kantrybės ir pasiaukojimo, – sakė D. Grybauskaitė. – Nors ieškodami tiesos ir siekdami teisingumo susidūrėme su kaimyninės Rusijos pasipriešinimu ir negeranoriškumu, istorinė teisingumo diena visgi atėjo – kaltieji, dėl kurių žuvo laisvę taikiai gynę žmonės, teismo įvardyti.“

Anot jos, Sausio įvykių byla yra „įrodymas, kad karo nusikaltimams ir nusikaltimams žmoniškumui senaties nėra“.

Sausio 13-osios įvykiai jau buvo nagrinėti Lietuvos teismuose – dar 1999 m. Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį byloje dėl antivalstybinių organizacijų kūrimo ir kitų nusikaltimų. Tada kalėti buvo nuteisti Mykolas Burokevičius, Juozas Jarmalavičius, Juozas Kuolelis, Leonas Bartoševičius, Stanislavas Mickevičius ir Jaroslavas Prokopovičius. S. Mickevičius pabėgo iš Lietuvos.

Šioje byloje nustatytas aplinkybes galite perskaityti teismų priimtuose dokumentuose: Pirmosios instancijos teismo nuosprendį rasite paspaudę šią nuorodą.

Vėliau apeliacinės instancijos teismas šį nuosprendį pakeitė, jį galite perskaityti paspaudę čia.

Dar kartą nuosprendis buvo pakeistas Lietuvos Aukščiausiajame Teisme – galutinį ir neskundžiamą nuosprendį galite perskaityti paspaudę šią nuorodą.

Sausio 13-osios bylos įvykiai pasiekė ir Europos Žmogaus Teisių Teismą. Šio teismo priimtą Lietuvai labai svarbų sprendimą galite perskaityti paspaudę šią nuorodą.

Reaguodama į Lietuvoje vykstantį Sausio 13-osios bylos nagrinėjimą, Rusijos Federacijos Tyrimų komitetas už akių yra inicijavęs baudžiamąsias bylas dėl esą nepagrįsto Rusijos piliečių persekiojimo Lietuvos pareigūnams, prokurorams ir teisėjams. Lietuva šį procesą vertina kaip bandymą neteisėtai paveikti savo pareigas vykdančius pareigūnus, taip pat Rusijoje iškeltomis bylomis siekiama klaidinti visuomenę, nes yra skleidžiama melaginga informacija.