Ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad R. Šidlauskas ir vienos užsienio akcinės bendrovės filialo Lietuvoje darbuotojas susitarė priimti kyšį iš Rusijos Federacijos piliečio, vieno Rusijos banko kontrolinio akcijų paketo valdytojo.

Įtariama, kad už kyšį R. Šidlauskas pažadėjo, pasinaudodamas savo ankstesne ilgamete diplomatine tarnyba, galimai paveikti asmenis, kad Rusijos Federacijos piliečiui būtų išduota Šengeno valstybės viza.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

R.Šidlauskas nuo šalies nepriklausomybės atgavimo dirbo Užsienio reikalų ministerijoje, užėmė įvairias aukštas pareigas, ilgus metus vadovavo Užsienio reikalų ministerijos Konsuliniam departamentui.

Jis yra dirbęs Lietuvos ambasadoriumi Kanadoje, 2002–2008 metais – ambasadoriumi Rusijoje.

Prekybos, pramonės ir amatų rūmams jis vadovauja nuo 2009-ųjų.

BNS žiniomis, sulaikytasis Rusijos pilietis – Rinatas Nasirovas, su seserimi valdantis banką „Novyj promyšlenyj bank“. Kaip skelbta Rusijos žiniasklaidoje, Rusijos centrinis bankas į mažiausių pagal turto vertę šalies komercinių bankų grupę patenkančio „Novyj promyšlenyj bank“ licencijos galiojimą sustabdė 2018-ųjų vasarį dėl pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos reikalavimų daugkartinių pažeidimų.

Licencija anuliuota 2018-ųjų rugpjūčio 3-iąją. Prieš tai „Novyj promyšlenyj bank“ centrinio banko dukart įspėtas dėl šiurkščių veiklos pažeidimų. Veiklą 1990 metais pradėjęs bankas orientavosi į juridinių asmenų aptarnavimą, turėjo tik vieną biurą Maskvoje.

Įtariama, kad už kyšį R. Šidlauskas pažadėjo, pasinaudodamas savo ankstesne ilgamete diplomatine tarnyba, paveikti asmenis, kad Rusijos piliečiui būtų išduota Šengeno valstybės viza.

Lietuvos ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas BNS pirmadienį teigė nieko nežinąs apie teisėsaugos atliekamą tyrimą. R. Motuzas tikino, kad nėra jokių galimybių paveikti diplomatus išduodant Šengeno vizas.

„Negali būti jokio poveikio, nes reikalavimai nustatyti mūsų teisės aktais ir taip pat dėl Šengeno vizos, tai yra Europos Komisijos teisės aktais. Kiekvienas pilietis, kuris kreipiasi, turi atitikti reikalavimus Šengeno vizai gauti. Žinoma, kad mūsų ambasada išduoda nacionalines, Šengeno vizas, Rusijoje yra 17 vizų centrų, bet visada galutinį spendimą priima mūsų ambasados konsulai, kurie pagal konsulinį statutą yra savarankiški ir nepriklausomi priimant sprendimą“, – aiškino R. Motuzas.

Jis teigė su R. Šidlausku bendravęs labai seniai, kaip su pramonininkų asociacijos atstovu verslo reikalais.

Įtariama, kad už kyšį R. Šidlauskas pažadėjo, pasinaudodamas savo ankstesne ilgamete diplomatine tarnyba, paveikti asmenis, kad Rusijos piliečiui būtų išduota Šengeno valstybės viza.

BNS šaltinių duomenimis, Šengeno vizą R. Nasirovui Lietuvos institucija išdavė kovą.

Prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos patarėjas: asociacijos veikla nesutriks

Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos veikla dėl generalinio direktoriaus Rimanto Šidlausko sulaikymo nesutriks, Eltai sakė asociacijos vyriausiasis patarėjas verslo plėtojimo klausimais Romualdas Gėgžnas.

„Asociacija veiks kaip visada, ji šitoje vietoje kaip dirbo, taip ir dirbs. Klausimas, ar šitie reikalai surišti su asociacija. Čia mums patiems daug klausimų“, - Eltai sakė R. Gėgžnas.

Paklaustas, ar Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) įtarimai R. Šidlauskui jam atrodo galintys būti pagrįsti, R. Gėgžnas sakė apie tai nieko nežinantis.

„Absoliučiai nieko nežinau. Lygiai tiek pat turiu informacijos, kiek ir jūs, iš žiniasklaidos“, - kalbėjo R. Gėgžnas.

Jo teigimu, asociacija šiuo metu tvarko formalumus dėl to, kas galėtų pavaduoti sulaikytą generalinį direktorių.

„Mes pagal nuostatus dabar žiūrime, kaip sutvarkyti tuos formalumus, kas toliau pavaduos. Turėtumėm turėti susirinkimą“, - sakė R. Gėgžnas.

Reikalaus asociacijos vadovų atsakomybės

Reaguodami į Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos generalinio direktoriaus sulaikymą, Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai sako reikalausiantys asociacijos prezidento Benjamino Žemaičio paaiškinimų ir atsakomybės.

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai išplatintame pranešime akcentuoja, kad samdomo asociacijos direktoriaus sulaikymas pagal viešai pateiktą informaciją susijęs su jo ankstesne veikla bei pažintimis ir neturi jokių sąsajų su Vilniaus rūmų veikla.

„Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai visad siekė ir sieks aukščiausių verslo etikos standartų, todėl šis įvykis skaudžiai atsilieps ne tik asociacijos, bet ir regioninių rūmų veiklai. Esame įsitikinę, kad atsakomybę pirmiausia turėtų prisiimti asociacijos prezidentas B. Žemaitis, bei tikimės ryžtingų jo žingsnių.

Regioniniai rūmai artimiausiu metu turėtų priimti sprendimą dėl tolimesnės asociacijos vadovų veiklos, kuri sunkiai įmanoma tokiomis aplinkybėmis“, - pranešime cituojamas Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Leonavičius.

Pranešime taip pat pažymima, kad Vilniaus rūmai pasitiki šalies institucijomis bei tiki objektyviu ir greitu tyrimo užbaigimu.