Psichologo teigimu, sunku atsakyti, ar dažnai poros tikrina vienas kito mobiliuosius telefonus, tačiau pridūrė abejojantis, ar tai teigiamas įprotis. „Telefono tikrinimas greičiausiai atsiranda dėl nepasitikėjimo. Jei poroje nėra pasitikėjimo, tai jau yra pakankamai blogas ženklas“, – teigė A. Segal.

Turėtumėte drąsiai naudotis savo partnerių telefonais

Dauguma asmenų linkę savo mobiliuosius apsaugoti kodu, tačiau psichologas pastebėjo, kad jei vienas ar abu poroje esantys asmenys savo mobiliuosius saugo kodu, tai dar nieko nereiškia. „Tai labai individualu, – teigė psichologas. – Vieni žmonės slaptažodžius naudoja todėl, kad kita pusė neturėtų prieigos prie įrenginio. Jei slaptažodis atsirado iš nenoro, nepasitikėjimo, kažkokių paslapčių, tai vienareikšmiškai tai dedame į blogų ženklų krepšelį. Bet yra žmonių, kurie naudoja slaptažodžius šiaip, be didelės priežasties, nes tai yra įprotis arba jie dažnai būna viešose vietose ar tiesiog dėl saugumo. Bet bet kokiu atveju nėra problemų slaptažodžiu pasidalinti su savo antrąja puse.“

Psichologas teigė, kad jei slaptažodžiu antroji pusė mielai dalijasi, tai nieko blogo nereiškia, bet jei nesidalina – reiktų galvoti apie galimą nepasitikėjimą.

Vis dėlto telefono tikrinimas yra teigiamas ar neigiamas dalykas santykiuose? „Jei tikrinimas su tikslu patikrinti ar neišduoda, ar pasitvirtinti savo nepasitikėjimą, ieškoti kažkokių paaiškinimų ar ieškoti įkalčių, be abejo, tai yra negerai. Nes tokiu atveju kalbame ne tik apie faktą, kad tikrinamas telefonas, bet ir apie nepasitikėjimą, apie santykiuose esantį nesaugumą“, – kalbėjo A. Segal.

Anot specialisto, kiekviena situacija yra skirtinga ir, jei, pavyzdžiui, pora yra vienoje patalpoje ir toje patalpoje yra tik vieno iš jų telefonas, yra normalu, jei ne savo telefoną paėmęs asmuo kam nors paskambins, parašys ar panaršys internete. Beje, psichologas pridūrė, kad antroji pusė turėtų tai daryti pakankamai drąsiai ir nekelti įtampos savo partneriui.

„Viskas priklauso nuo intencijų. Jei intencija – patikrinti ištikimybę, pasitikėjimą ir panašiai, greičiausiai kažkas santykiuose negerai. O jei tokių intencijų nėra, jei naudojasi tiesiog dėl patogumo, jokios problemos tame nėra“, – pridūrė A. Segal.

Kiekvienam net poroje reikia privatumo

Mobilieji telefonai ar kompiuteriai – tam tikra privataus gyvenimo detalė, o privataus gyvenimo, kaip teigia psichologas, reikia visiems. „Kai kurie yra linkę būti tokie privatūs ir jiems nenoras dalintis visiškai nesusijęs su nepasitikėjimu“, – tvirtino A. Segal ir pridūrė, kad tokių žmonių nėra daug, bet jų yra.

„Yra tam tikrų dalykų, kurie daugiau mažiau laikomi privačiais. Tai piniginė, telefonas, kompiuteris“, – vardijo psichologas.

O kiek privatumo reikia poroje esantiems asmenims? „Kiek – neatsakysiu. Bet jo reikia. Kiekvienam žmogui reikia privatumo, būnant poroje – ne išimtis. Reikia turėti ir atskiro laisvalaikio, ir turėti galimybę pailsėti tiek mintimis, tiek fiziškai. Priešingai, jei to laiko nėra, gresia „perdegimu“, – tvirtino A. Segal. – Tam ir skirtas poilsis, kuris leidžia pasiilgti žmogaus, pailsėti ir pravėdinti mintis.“

Psichologo teigimu, nuolatinis buvimas poroje gali išvarginti.

Kam reikia daugiau privatumo: ilgai kartu esančioms poroms ar toms, kurios dar tik pradeda santykius? „Tai labai individualu. Poros, kurios jau ilgai santykiuose, tikėtina, kad yra adaptavusios, vienas kitą pažįsta ir joms lengviau leisti laiką atskirai, jie geriau jaučia vienas kitą, – kalbėjo psichologas. – Tik pradėjusios santykius poros nori kuo daugiau laiko praleisti kartu, bet jau kurį laiką pabuvus kartu, tarkime, pirmaisiais santuokos metais, dažniausiai poros dar nėra stipriai apsišlifavusios, kyla noras pabūti atskirai ir dėl to gali kilti nesutarimų.“

Moterys tai daro dažniau nei vyrai?

JAV atliktoje „Avast“ apklausoje dalyvavo 9202 asmenys, kurie buvo kviečiami atsakyti į klausimą, ar jie slapta tikrina savo partnerių mobiliuosius telefonus. Vienas iš penkių vyrų ir viena iš keturių moterų prisipažino, kad tai daro ar yra darę.

26 procentai vyrų teigė, kad mobilųjį tikrino todėl, kad įtarė savo partnerę neištikimybe, 24 proc. tai teisingo tiesiog smalsumu, o 12 proc. tikino, kad norėjo išsiaiškinti vieną ar kitą melą.

Apklausa parodė, kad moterys kur kas smalsesnės, nes net trečdalis apklaustųjų nurodė, kad mobilųjį tikrino tik iš smalsumo ir tik 21 proc. tvirtino, kad tikrino todėl, kad įtarė savo partnerį neištikimybe. 14 proc. moterų norėjo išsiaiškinti, ar jų mylimieji meluoja, ar ne.

Net 71 proc. moterų ir 53 proc. vyrų teigė, kad rado tai, ko ieškojo – neištikimybės arba melo įrodymų.

41 proc. moterų ir 33 proc. vyrų tvirtino, kad jų porų mobilieji telefonai nebuvo apsaugoti slaptažodžiais, todėl patikrinti, ką ir su kuo šie susirašinėja, nebuvo sunku.

Panašūs rezultatai atsispindi ir „YouGov“ atliktoje apklausoje. Beveik trečdalis, 27 proc., moterų teigė, kad tikrina arba tikrino savo partnerio mobilųjį telefoną. Į klausimą teigiamai atsakė tik 21 proc. vyrų.

Dažniausiai savo antrųjų pusių mobiliuosius telefonus tikrina 30-44 metų amžiaus moterys. Net 36 proc. šios grupės moterų teigė, kad reguliariai tikrina savo vyrų telefonus.

Kiek didesnius skaičius atspindi MSN atlikta apklausa. Teigiama, kad net 57 procentai apklaustųjų nors kartą tikrino savo antrosios pusės mobilųjį telefoną. Iš tūkstančio apklaustųjų net pusė vyrų teigė, kad tikrino mobiliuosius telefonus, o iš jų 67 proc. įsitikino, kad antroji pusė melavo arba buvo neištikima.