„Nemanau, kad tai yra priešprieša, galbūt kaip ir pasakėte - reikėtų ministrams komunikuoti jau dabar savo valdymo srityje. Gerbiamas susisiekimo ministras jau nebėra pavaduojantis švietimo, mokslo ir sporto ministrą, ir ta tema yra politinė atsakomybė“, - ketvirtadienį ministras pirmininkas sakė „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“.

Jo teigimu, ŠMSM auditas yra reikšmingas projektas, kurį pradėjo dar buvusi ministrė - Jurgita Petrauskienė. Tik pabaigti jo nespėjo.

„Buvo parengti planai dėl ši įstaigų reformos ir organizavimo sutvarkant tas įstaigas, kurios buvo ar yra perteklinės, galimai neskaidriai atliko tam tikrus viešuosius pirkimus, tačiau ministrė nespėjo to padaryti. Auditas parodė, kad yra įvairiausių problemų ir labai rimtų problemų, kai kur, kaip mane informavimo ŠMSM ministras, yra daromos prielaidos „galimai“, „galėjo būti“, tačiau tai vienas kitą tiesiog papildo“, - teigė premjeras, pridėdamas, kad dabartinis ministerijos vadovas A. Monkevičius tuos trūkumus jau yra pašalinęs arba dirba, kad jie būtų ištaisyti.

ELTA primena, kad praėjusių metų gruodžio pabaigoje susisiekimo ministras R. Masiulis, laikinai ėjęs švietimo ir mokslo ministro pareigas, pavedė atlikti auditą Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje bei 17-oje jos reguliavimo srities įstaigų.

Susisiekimo ministras R. Masiulis trečiadienį pranešė, kad švietimo sistemos pavaldžių įstaigų viešųjų pirkimų auditas atliktas. Po mokytojų streiko be vadovo likusiai Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai (ŠMSM) vadovavęs R. Masiulis sako, kad švietimo sistemoje yra labai negerų dalykų.

„Vyrauja neskelbiami pirkimai, vieno tiekėjo protegavimas, tiekėjai už laimėtus pirkimus įstaigoms atsilygina „parama“, masiškai naudojama schema „perkame paslaugas iš savų darbuotojų“, kurių tiesioginės pareigos yra tokios pačios, kaip ir pirkimo objektas, pirkimo galutinė suma procedūrų metu išauga kelis kartus ir t.t“, - teigė jis.

Atsakydamas į šiuos pasisakymus A. Monkevičius akcentavo, kad auditą atlikę pareigūnai nenustatė nė vieno pažeidimo, kuris būtų susijęs su konkrečia personalija. „Aš buvau paprašęs auditorių, jeigu būtų bent vienas personalinis klausimas ar faktas, į kurį reikėtų nedelsiant reaguoti ir spręsti personalinį klausimą, tai auditoriai to nepateikė. Aš pirmadienį gavau apibendrintas pastabas, tai jose konkrečių dalykų, dėl kurių reikėtų imtis veiksmų prieš personalijas, nėra. Yra tiesiog daug teiginių, kaip „galimai“, yra nuorodų, kad yra procedūriniai pažeidimai“, - aiškino ministras.