„Pirmiausia nemačiau tokio kreipimosi, antra, tai parodo, kad tam tikros politinės partijos, tarp jų ir konservatoriai, naudoja visokius metodus norėdami pasiekti savo tikslą rinkimuose. Aš nieko bendro čia su rinkimais nesieju“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė premjeras.

Vyriausybės vadovas tikina, kad opozicija baiminasi, jog bus atskleisti jų priimti sprendimai krizės metu.

„Dabar bandoma nuslėpti tuos visus savo keistus darbelius, galbūt tie politikai dabar aktyviai jungiasi į rinkiminę propagandą, gal jie patys yra atsakingi už tai, kad mūsų žmonių interesai, ypač kalbant apie krizės laikotarpį, nukentėjo, žmonės prasiskolino, ištiko asmeninės tragedijos, kai bankrutavo įmonės. Tie politikai jaučia atsakomybę ir tiesiog nenorėtų, kad į tas istorijas būtų pasižiūrėta (...) Baiminasi, kad bus atskleisti tuo metu priimti sprendimai“, – teigė jis.

Premjeras S. Skvernelis teigia, kad Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko Stasio Jakeliūno atliekamas parlamentinis tyrimas dėl 2009-2010 metų finansų krizės Lietuvoje nėra politinis tyrimas. Pasak premjero, tyrimas reikalingas pasidaryti išvadas bei apsisaugoti nuo artėjančių krizių.

„Aš šią situaciją sieju su labai paprasta situacija, kad Seimas, Seimo komitetai, atskiri parlamentarai, vykdydami parlamentinę kontrolę, neužmerkė akių dėl to, kas buvo padaryta. Galbūt nesvarbu, kuriuo periodu ir nesvarbu, kas buvo valdantieji, bet jei įtaria ir pagrįstai mano, kad buvo padaryta didžiulė žala vartotojams, žmonėms, kad jų interesų niekas negynė, arba kurios gynė institucijos, tai darė nekokybiškai (...) Tai nėra, kad dėl kažko kažką apkaltinti, tai yra dėl to, kad ateityje išvengtume klaidų“, – teigė jis.

Antradienį Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Andrius Kubilius ir Mykolas Majauskas viešai kreipėsi į ministrą pirmininką Saulių Skvernelį, prašydami liautis destabilizuoti Lietuvos bankinį sektorių, šiurkščiai pažeidinėjant Lietuvos banko įstatymą.

Parlamentarai teigė, kad tokie S. Skvernelio veiksmai jam primena Rolando Pakso rinkimų kampaniją.

„Klausantis šiandienos ministro pirmininko pareiškimų susidaro įspūdis, kad, įsitraukęs į Prezidento rinkimų kampaniją, S. Skvernelis elgiasi kaip nušalintasis prezidentas Rolandas Paksas: manipuliuodamas faktais ir keldamas sumaištį valstybėje“, – teigiama konservatorių pranešime.

„Tuo (premjeras Saulius Skvernelis. – ELTA) darosi labai panašus į Rolandą Paksą 2003 metais. Jis darė tą patį. To pasekmės buvo tokios, kad Rolandui Paksui pavyko sukelti paniką Lietuvos bankinėje sistemoje. Dabar aš matau, kad sąmoningai ar nesąmoningai yra einama tuo pačiu keliu“, – teigė A. Kubilius.

ELTA primena, kad BFK atlieka tyrimą, kuriuo siekiama ištirti, kokią įtaką Lietuvos viešųjų finansų būklei 2009-2010 metais ir vėliau turėjo 2005-2008 metais vykdyta prociklinė biudžeto politika. Parlamentinio tyrimo metu aiškintasi, ar krizės metu Vyriausybė turėjo galimybių skolintis iš tarptautinių institucijų pigiau negu tai darė 2009-2012 metais. BFK taip pat tirta, kokią įtaką 2009-2010 metų krizei Lietuvoje turėjo Lietuvoje veikiančių stambiųjų komercinių bankų skolinimo politika ir sprendimai.

Komisijos nariams į klausimus atsakinėjo buvęs SEB banko prezidento patarėjas ekonomistas Gitanas Nausėda, „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis, buvęs ministras primininkas Andrius Kubilius ir buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė. Raštu į pateiktus klausimus atsakė ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Opozicija priekaištauja, kad S. Jakeliūno vadovaujamo tyrimo pirminis tikslas yra menkinti į prezidento postą nusitaikiusius ekonomistą G. Nausėdą bei Seimo narę I. Šimonytę.