Tiesa, Lietuvos banko (LB) vadovas atmeta Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko Stasio Jakeliūno įtarimus, kad centrinis bankas netinkamai prižiūrėjo bankus 2009–2010 metų ekonominės krizės metu. Vitas Vasiliauskas nemano, kad kilęs ažiotažas galėtų pakenkti visai šalies bankų sistemai.

Vadina rinkimų žaidimais

Tuo metu premjero pareigas ėjęs A. Kubilius sako, kad tai, kas vyksta šiuo metu, tėra rinkimų žaidimai.

„Aš atsimenu, kad vyko krizė, pasaulinė krizė. Tai yra pirmas dalykas, kurį reikia atsiminti, taip pat dar ir tai, kad ta krizė sukėlė daug nerimo. Bankai vertino lito devalvacijos riziką. Todėl pradėjo didėti „Vilibor“. Didėjo tiek, kiek didėjo ir Estijoje, o Latvijoje didėjo gerokai daugiau negu Lietuvoje.

Kristina Pocytė, Andrius Kubilius, Kęstutis Glaveckas

Dabar pono Jakeliūno iškeltas klausimas – nežinia, kuo paremtas, galbūt rinkimais, galbūt yra kažkoks planas, nes matosi suderintos pastangos net ir premjero, pono Karbauskio, bandoma užsipulti poną Vitą Vasiliauską. Aš tik vieną žinau, kad Lietuvos bankai sako, kad tuomet „Vilibor“ didėjo dėl objektyvių priežasčių“, - DELFI laidoje kalbėjo A. Kubilius.

Ragina pateikti įrodymus

Tuo tarpu K. Glaveckas sako, kad pirmiausia nėra tiksliai įvardijama, kas iš tiesų tuomet buvo atsakingi.

„Visų pirma, Vyriausybė ir Lietuvos bankas yra dvi institucijos. Lietuvos bankas nėra pavaldus Vyriausybei. Tai, kas vyksta bankiniame sektoriuje, yra kontroliuojama Centrinio banko. Po krizės centriniai bankai konstatavo, kad komerciniai bankai, duodami paskolas, piktnaudžiavo Euribor. Pagal tam tikrą analogiją galima galvoti, kad ir Lietuvoje buvo tam tikrų piktnaudžiavimo atvejų, bet nėra įrodyta.

Lietuva pasimokė, bet ar verta iš naujo nagrinėti, man tai rodo dabartinės valdžios intelektinį nepajėgumą, kai norima pakalbėti sakoma, kad Kubilius kaltas.
A. Kubilius

Patyrimas buvo toks, kad 1995-1996 metų krizė, kuomet socialdemokratai 13 bankų nuvarė į kapus, bankai buvo išsigandę žingsnių, kurie galėjo būti priimti Lietuvoje. Tam tikra prasme, „Vilibor“ galėjo būti piktnaudžiaujama, bet nemanau, kad reikalingas tyrimas. Grįžti atgal ir sakyti, kad neturint rimtų įrodymų ir reikėtų grąžinti kelis šimtus milijonų eurų, atrodo labai nerimta. (…)

Infliacija taip pat paveikė skolinimąsi namų ūkiui, imant kreditą būsto statybai, kainos didėjo. Lietuvos bankas, tuomet vadovaujamas Reinoldijaus Šarkino, nepakankamai sukontroliavo, bet tie aspektai skirti tam laikotarpiui, kai vadovavo jis ir taip pat ponas Kirkilas, jo Vyriausybė. Tada buvo padėtas didžiulis įsipareigojimas“, - sakė K. Glaveckas.

Andrius Kubilius

Kritikavo Jakeliūną

A. Kubiliaus nuomone, Jakeliūnas jaučiasi atsakingas tik už save.

„Bendravome su visais komerciniais bankais, aiškinomės dėl jų darbo, visi patyrė sudėtingą krizę, buvo svarbu, kad bankai išliktų stabilūs. Dabar aš matau tikrą politikavimą. Bankai yra labai patogus būdas sukelti žmones, tai primityvu, tuo dabar vadovaujasi valdantieji.

Aš manau, kad tai Jakeliūno problema, visas fintechas pakibęs ant plauko. Lietuvos bankas į visus jo paklausimus yra atsakęs raštu.
K. Glaveckas

Aš manau, kad tai Jakeliūno problema, visas fintechas pakibęs ant plauko. Lietuvos bankas į visus jo paklausimus yra atsakęs raštu, atsakė, kad „Vilibor“ augo kitose šalyse, tačiau ponui Jakeliūnui to neužteko. Galima žaisti tokius žaidimus, bet tai Lietuvai kainuos labai brangiai. Jakeliūnas jaučiasi atsakingas tik už save ir savo reputaciją“, - laidoje sakė A. Kubilius.

Jam pritarė ir K. Glaveckas.

„Negalima susipykti, aršiai statyti kampų, kalbėjimasis per spaudą – negeras būdas. Reikia susitarti ir kalbėti, negalima visko kelti į atvirą erdvę, nes galima sukelti lūkesčius dėl pinigų, tada užsiimama dezinformacija.

Kristina Pocytė, Andrius Kubilius

Lietuva pasimokė, bet ar verta iš naujo nagrinėti, man tai rodo dabartinės valdžios intelektinį nepajėgumą, kai norima pakalbėti sako, kad Kubilius kaltas“, - sakė K. Glaveckas.

LB vadovas atmeta S. Jakeliūno įtarimus dėl netinkamos bankų priežiūros

„Lietuvos bankas visą laiką bendradarbiavo su laikinąja tyrimo komisija ir teikėme visą informaciją, kurios buvome paprašyti teikti (...) Mes – institucija, kuri remiasi faktais, ponas S. Jakeliūnas remiasi faktų interpretacijomis. Čia yra esminis skirtumas tarp manęs ir jo. Dar kartą sakau, kad mes nuėjome į asmeniškumus. Bet kuriuo atveju, Lietuvos bankas ir Biudžeto ir finansų komitetas tikrai bendradarbiavo, bendradarbiaus ir bendradarbiauja“, – antradienį spaudos konferencijoje kalbėjo V. Vasiliauskas.

Jis sakė nesuprantantis, kodėl S. Jakeliūnas kaltina Lietuvos banką nebendradarbiavimu. Pasak V. Vasiliausko, pernai spalį jam liudijant komisijoje, klausimų apie „Vilibor“ palūkanų normą nebuvo. Vėliau atėjo S. Jakeliūno paklausimas šia tema ir centrinis bankas į jį atsakė raštu.
„Man labai keista, kad ponas S. Jakeliūnas sako, kad mes nebendradarbiaujame (...) Kad nuomonės išsiskyrė, taip, bet tai, matyt, yra normalu. Ir mūsų žinutė buvo, kad mes neįžvelgėme būtent 2008–2009 metais, kad bankai būtų susitarę piktybiškai kelti palūkanų normas, konkrečiai „Vilibor“, – aiškino V. Vasiliauskas.

Jis teigė, nežinantis, apie kokį tyrimą S. Jakeliūnas kalba, minėdamas 2012 metus: „Tikrai nežinau, apie kokį tyrimą jis kalba“.