„Kvietimą pamąstyti aš priimu labai pragmatiškai. Kalbant apie garbę, reputaciją, aš per savo profesionalią karjerą „muštas“ esu ne vieną kartą, todėl žiūriu visiškai ramiai. Iš tikrųjų ne kartą esu gynęs tą reputaciją ir teisinėmis priemonėmis. (....) Aš to nepriimu kaip kažkokių linijų peržengimo. Pasiūlymas pamąstyti - tvarkoje, mąstau. Bet jeigu būtų jau tolimesni žingsniai, pavyzdžiui, kažkokių teisės aktų priėmimas, kai kuriose valstybėse yra tokių bandymų keisti banko įstatymą, tai būtų rimtas signalas“, - sakė V. Vasiliauskas, dalyvavęs Seimo Tėvynės sąjungos- Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos posėdyje.

Jeigu būtų keičiami įstatymai dėl banko vadovo paskyrimo ir nušalinimo, būtų paliestas banko nepriklausomumo klausimas, jo nuomone, Europos centrinis bankas sureaguotų.

„Yra kitų valstybių pavyzdžių, kur tokie bandymai buvo daromi, keičiant centrinio banko teisinį statusą liečiančius teisės aktus. Tada pagrindinis testas, kuris atliekamas, kaip tai gali paveikti banko nepriklausomumą, nes tai yra pamatinė vertybė“, - sakė V. Vasiliauskas.

Kol kas jis sakė Lietuvoje tokių požymių nematąs. „Kol kas aš tokius mėginimus minkštus matau, daugiau kaip elektroninių žinučių forma, kaip tokių užuominų forma. Kažkokio institucinio judesio aš tikrai nematau, bet, kaip sakoma, ruošk roges vasarą“, - sakė V. Vasiliauskas.

Kaip ELTA jau skelbė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis įvertino Lietuvos banko (LB) vadovo Vito Vasiliausko veiksmus parlamentinio tyrimo laikotarpiu ir kėlė klausimą, ar nereikėtų V. Vasiliauskui pačiam trauktis iš posto.

„Aš jo vietoje, galvojant apie reputaciją, tiesiog svarstyčiau apie tai, ar nepasiūlyti pačiam pasitraukti (...)“, - sakė R. Karbauskis.

Antradienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas apkaltino Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininką V. Vasiliauską nuteikus visą LB kolektyvą prieš parlamentinį tyrimą, nepagarbiai atsiliepiant apie jį per visuotinį LB darbuotojų susirinkimą.