„Aš tuos šnekėjimus opozicijos girdžiu jau virš dvejų metų. Jūs tikriausiai prisimenate, kada prasidėjo kalba apie šį tyrimą, kada jis buvo patvirtintas. Dar nei kandidatų, nei rinkimų iš tolo nebuvo (...). Remiantis surinkta medžiaga, yra daromi vieni ar kiti pareiškimai, tai, pirmiausia, jie yra daromi (...) todėl, kad tyrimas atliktas arba eina į pabaigą. Išvados tuoj pat bus visos patvirtintos. Tai šitoj situacijoj aš jokio ryšio su rinkimais nematau“, - komentavo R. Karbauskis.

Atsakydamas į tai, kodėl, dar nepaskelbus visų išvadų, ministras pirmininkas nusprendė įsitraukti ir padarė pranešimą, R. Karbauskis tvirtino, kad taip S. Skvernelis tik atliko savo, kaip vieno iš valstybės vadovų, pareigą.

„Negaliu atsakyti, kodėl ir kas buvo padaryta. Ministras pirmininkas daro tai, ką jis mano yra teisinga daryti. (...) Būtų labai keista, jeigu ši informacija būtų paskelbta, o ji buvo paskelbta šiandien ryte, ir kad į ją nebūtų Lietuvos premjero reakcijos. Paprasčiausiai, būtų labai keista“, - Eltai sakė R. Karbauskis.

R. Karbauskis tvirtino, kad šiandien padaryti pranešimai yra tik pradžia, ir greitai bus pateikta daugiau informacijos, atskleidžiančios krizės laikotarpiu vykdytus neteisėtus veiksmus Lietuvos piliečių atžvilgiu.

R. Karbauskis įvertino Lietuvos banko (LB) vadovo Vito Vasiliausko veiksmus tyrimo laikotarpiu ir kėlė klausimą, ar nereikėtų V. Vasiliauskui pačiam trauktis iš posto.

„Aš suprantu, kad žmogus toks labai stiprus savyje. Aš jo vietoje, galvojant apie reputaciją, tiesiog svarstyčiau apie tai, ar nepasiūlyti pačiam pasitraukti (...)“, - sakė R. Karbauskis.

Antradienį Seime konferenciją kartu su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu surengęs Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas apkaltino Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininką V. Vasiliauską nuteikus visą LB kolektyvą prieš parlamentinį tyrimą, nepagarbiai atsiliepiant apie jį per visuotinį LB darbuotojų susirinkimą. Tą pačią dieną S. Jakeliūnas surengė spaudos konferenciją kartu su premjeru S. Skverneliu.

ELTA primena, kad BFK atlieka tyrimą, kuriuo siekiama ištirti, kokią įtaką Lietuvos viešųjų finansų būklei 2009-2010 metais ir vėliau turėjo 2005-2008 metais vykdyta prociklinė biudžeto politika. Parlamentinio tyrimo metu aiškintasi, ar krizės metu Vyriausybė turėjo galimybių skolintis iš tarptautinių institucijų pigiau, negu tai darė 2009-2012 metais. BFK taip pat tirta, kokią įtaką 2009-2010 metų krizei Lietuvoje turėjo šalyje veikiančių stambiųjų komercinių bankų skolinimo politika ir sprendimai.

Komisijos nariams į klausimus atsakinėjo buvęs SEB banko prezidento patarėjas ekonomistas Gitanas Nausėda, „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis, buvęs ministras pirmininkas Andrius Kubilius ir buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė. Raštu į pateiktus klausimus atsakė ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Opozicija priekaištauja, kad S. Jakeliūno vadovaujamo tyrimo pirminis tikslas yra menkinti į prezidento postą nusitaikiusius ekonomistą G. Nausėdą bei Seimo narę I. Šimonytę.