„Prieš gimstant vaikui ir jam gimus aplinkui sklandė kalbos – skiepyti vaikus ar ne? Nebuvo taip, kad visi buvo už skiepus. Ir aš tada nusipirkau kažkokią knygą apie ligas, skiepus ir šviečiausi. Tuo metu maniau, kad skiepai – pasirinkimo reikalas, o ne būtinybė. Iš visų pusių buvo visokios informacijos. Maniau, kad renkuosi tai, kas geriausia mano vaikui.

Dar kitas faktorius buvo tai, kad mano šeimos gydytoja nebuvo griežtai už skiepus. Ji tikino, kad neskiepyti vaikai turi geresnį imunitetą, rečiau serga. Ir aš kažkaip pasitikėjau ja“, – pasakojo E. Latėnaitė.

DELFI pasitikslinus, aktorė paaiškino, kad ta šeimos gydytoja yra iš paprastos Vilniaus poliklinikos.

„Ji nesakė neskiepyti, bet ji leido suprasti, kad neskiepyti vaikai būna sveikesni, tai aš kažkaip ir neskiepijau iš pradžių“, – sakė E. Latėnaitė.

Moteris pasakojo, kad ją, kaip mamą, kol nepakeitė nuomonės, visą laiką lydėjo slaptas kaltės jausmas.

„Nes, atrodo, kad tu giliai viduje žinai, kad tu neapsaugojai vaiko, kaip galėtum, nors ir tiki, kad jis kažkokiu būdu yra saugesnis – kad imunitetas stipresnis. Nors kiti medikai tai neigia, pateikė man ir mokslinį tyrimą, kuris parodė, kad neskiepyti vaikai yra panašiai atsparūs įvairioms infekcijoms, kaip ir skiepyti“, – apie prieštaringus jausmus ir ją pasiekusias žinias pasakojo E. Latėnaitė.

Pasak jos, kaltės jausmas darė savo – o ypač, kai prasidėjo ligos aplinkui. Moteris teigė supratusi, kad reikia kažką daryti.

„Vis dažniau ėmiau kreipti dėmesį į mokslu grįstus straipsnius, ir labai paveikė Ciniško Chirurgo feisbuko profilis. Kažkaip man labai tiko tas jo nevyniojimas į vatą. Kai tai sutapo su prasidedančiais tymais, prieš pusę metų pirmą kartą paskiepijau savo dukrą, jai buvo beveik šešeri metai“, – sakė E. Latėnaitė.

Mama pradžioje dukrą paskiepijo vadinamu MMR skiepu – nuo tymų, epideminio parotito, raudonukės.

„Gydytoja dar nusistebėjo: „Kaip Jūs čia pradėjote skiepyti?“. Bet aš nekreipiau dėmesio“, – sakė E. Latėnaitė.

Medikai padėjo sudaryti skiepų kalendorių

Aktorė dar norėjo, kad kiti tėvai žinotų apie feisbuko grupę „Viskas apie vakcinas“.

„Ten yra medikų, imunologų, tėvų ir kitų žmonių, kur gali ko tik nori apie skiepus klausti profesionalų. Jie man patarė keisti šeimos gydytoją, nes ji yra neobjektyvi, taip pat patarė kreiptis į imunologą, kad sudarytų individualų skiepų planą. Ten gavau daugybę informacijos ir palaikymo dėl apsisprendimo skiepyti“, – sakė E. Latėnaitė.

Moteris pasakojo, kad su dukra kreipėsi į imunologę, kuri sudėliojo skiepų kalendorių, kurį jos sėkmingai vykdo.

„Dabar gyvenimas – visai kitas, nėra to baisaus kaltės ir baimės jausmo, kad neduok Dieve nelaimė atsitiks, ir man neliks, ką kaltinti, tik save. Manau, kad tai buvo labai egoistinis kelias, kuriuo aš ėjau. Manau, kad tėvai, kurie neskiepija vaikų, elgiasi labai neatsakingai, egoistiškai ir net sociopatiškai, nes skiepai yra ne tik asmeninis reikalas, tai yra ir apie visuomenės imunitetą, o ne tik apie asmeninį imunitetą. Kuo skubiau visi susiimtų, tuo geriau“, – sakė E. Latėnaitė.

Sulaukė padėkų iš kitų tėvų

Aktorė pasakojo, kad ir anksčiau nebuvo ta griežtoji antivakserė, kuri turėtų labai daug pagrįstų argumentų prieš skiepus – kad ten yra abortuotų liekanų ar panašių dalykų.

„Tokių nesąmonių aš nežinojau. Aš tiesiog maniau, kad, kadangi tų ligų nėra, tai kam nuo jų skiepytis? Toks buvo mano ribotas mastymas, bet juk, todėl jų ir nėra, kad skiepijame, ir, kai mes neskiepijame, jos atsiranda“, – sakė E. Latėnaitė.

Aktorė sakė, kad ją labai palietė tai, kad jai pakeitus savo nuomonę ir pradėjus skiepyti vaiką sulaukė palaikymo, sveikinimų ir net padėkų iš kitų mamų.

„Kai mano vaikas buvo paskiepytas, tai man padėkojo viena mama, kuri turi kūdikį. Sako: „ačiū, kadangi Jūs paskiepijote savo vaiką, mano vaikas turi mažiau galimybės susirgti baisiomis ligomis, nuo kurių dar per mažas skiepui.

Šitas momentas irgi labai sujaudino ir priminė - palauk, čia nėra tik apie mane ir mano pasaulėžiūrą, o apie mus visus. Man svarbu žinoti, kad skiepydamiesi ir skiepydami vaikus mes apsaugome ne tik juos, bet ir kūdikius, autoimuninėmis ligomis sergančius bei vakcinoms alergiškus asmenis, kurie negali skiepytis dėl objektyvių priežasčių“, – sakė sakė E. Latėnaitė.

Moteris apgailestavo, kad visuomenėje dar vis nėra įprasta kritiškai vertinti informaciją.

„Pastebėjau, kad negebėjimas kritiškai atsirinkti informaciją yra susijęs ne tik su skiepais, bet ir su vaiko teisių reforma ir kilusia abejone dėl jos svarbos. Neturime imuniteto atsirinkti informaciją. Kaip aš, būdama aktorė galiu išsikelti save aukščiau mokslo?

Tikiuosi, švietimas pagelbės ir daugiau šeimų grįžti į sveiką protą. Ir beje mano dukra nepradėjo dažniau sirgti nei iki skiepų. Užtat turi mažiau šansų likti suluošinta arba mirti nuo ligos, kurios nesunkiai galima išvengti“, – sakė E. Latėnaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (711)