DELFI Dienoje“ – legendinis krepšininkas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į Europos Parlamentą Šarūnas Marčiulionis. Kodėl krepšininkas suka į politiką ir kokius darbus tikisi atlikti?

„Į politikos kelią nelabai sukti norėjau, bet sulaukiau pasiūlymo, ponas Karbauskis pasiūlė ir sako, kad sportas irgi politika, kad reikia reprezentuoti Lietuvą. Per poną Eugenijų Jovaišą R. Karbauskis kreipėsi į mane. Lietuvai R. Karbauskis gali pasiūlyti daug vertybių, aš irgi aikštelėje kovoju už Lietuvą, man svarbu gamtos saugojimas, tradicijos“, - savo apsisprendimą kandidatuoti į EP aiškino Š. Marčiulionis.

Praeityje – kontroversiški pareiškimai

Kai pasirodė žinia, kad Š. Marčiulionis kandidatuos į Europos Parlamentą, socialiniuose tinkluose, žiniasklaidoje buvo iškelta daugiau dėmesio sulaukusių teiginių, pasisakymų iš 2013 metų. Pavyzdžiui, kad Š. Marčiulionis domisi NSO nuo 7-erių metų, taip pat lankosi įvairiose su tuo susijusiose konferencijose.

Viktorija Chockevičiūtė, Šarūnas Marčiulionis

„Politikai tai maišo ar padeda? Aš pasakysiu, kad per tuos kelis metus nuomonė pasikeitė, yra daug dezinformacijos, yra daug įdomybių. Šiandien tos temos – antroje eilėje. Anksčiau apie tai domėjausi, o ir dabar daug kas tuo domisi, žemės pradu, bet susidūriau su labai daug dezinformacijos, man ši tema dabar tikrai nebėra svarbi.

Gal kada nors grįšiu prie tos temos, gal bus daugiau informacijos. Matai objektą, kuris nėra lėktuvas, man vaikystėje paliko tai didelį įspūdį, bet ar jis žemiškos kilmės – nežinia, neturiu pats atsakymo. Mane viskas domina, bet tvirtai apie tai kalbėti negaliu“, - laidoje sakė Š. Marčiulionis.

Apie santykius su Rusija

Š. Marčiulionis taip pat tikina, kad dėl sankcijų Rusijai turi spręsti toli gražu ne tik Lietuva, bet visa Europos Sąjunga.

Politikai tai maišo ar padeda? Aš pasakysiu, kad per tuos kelis metus nuomonė pasikeitė, yra daug dezinformacijos, yra daug įdomybių. Šiandien tos temos – antroje eilėje. Anksčiau apie tai domėjausi, o ir dabar daug kas tuo domisi, žemės pradu, bet susidūriau su labai daug dezinformacijos, man ši tema dabar tikrai nebėra svarbi.
Š. Marčiulionis

„Mes mylime Ukrainą ir draugus ukrainiečius, kurių turiu daug. Krymas aneksuotas dėl tam tikrų priežasčių, o dėl formų, kaip kas įvyko, paprasčiausiai istorija parodys ir parodė. Būna ir tokių būdų, kaip pakeisti valdžią. (…) Aš sakau, kad Krymas aneksuotas, turbūt aš kažko nežinau, kaip jis buvo užimtas.

Visada santykiai gali būti geresni, nemanau, kad Lietuva gali pati spręsti apie kaimyninius santykius, santykius tikrai galima gerinti. Galima būtų atskirti politinius ir ekonominius santykius. Aš turiu kitus tikslus – sporto, jaunimo tobulinimas“, - kalbėjo legendinis krepšininkas.

Jo nuomone, santykiai su kaimynais – labai svarbūs.

„Turi būti pasikeitimai, dialogas, išsiaiškintos abi pusės, mums reikia bendrauti su kaimynais, ir su Lenkija, ir Baltarusija, Rusija. Šalimis, kurios gali turėti ekonominę naudą. Kalbant apie sankcijas, tai priklauso ne tik nuo Lietuvos“, - apie užsienio politiką laidoje kalbėjo kandidatas į EP.

Aukšta pozicija sąraše

Š. Marčiulionis tikino, kad vienas svarbiausių darbų, kuriuos norėtų nuveikti EP – jaunimo užimtumo gerinimas.

Šarūnas Marčiulionis

„Sportas irgi politika. Mano nuomone, Europai atstovaudami Lietuvą neturime manyti, kad esame maži, manau, mes turime žiūrėti lygiaverčiai kaip krepšinio šalies atstovai, svarbu pozityvumas, komandos darbas. Vienybę mes rodome krepšinyje, tai parodysime ir ES, atnešime daug gerovės. Aš manau, ten darbo nėra.

Mes kartu ir su R. Karbauskiu matome, kad labai svarbu rūpintis jaunimu, manome, kad vaikų sveikatai kenkia internetiniai žaidimai, nuolatinis laikas praleistas prie kompiuterio, manau, reikia sukurti virtualaus pasaulio alternatyvą būtent per sporto prizmę“, - sakė Š. Marčiulionis.

„Galbūt ilgesnis buvimas mokykloje, gal keistųsi infrastruktūra, vyksta diskusijos, reikia pokyčių, nes pasekmės gali būti liūdnos jaunimui“, - sakė Š. Marčiulionis.

Sportas irgi politika. Mano nuomone, Europai atstovaudami Lietuvą neturime manyti, kad esame maži, manau, mes turime žiūrėti lygiaverčiai kaip krepšinio šalies atstovai, svarbu pozityvumas, komandos darbas.
Š. Marčiulionis

„Man įdomi sritis būtent dėl atominės elektrinės uždarymo, mažai kas žino, bet esame pirmieji, kurie uždarinėja, nėra termino uždarymo, reikia kovoti dėl pinigų“, - tikina Š. Marčiulionis.

Legendinis krepšininkas nuo 1981 m. rungtyniavo Vilniaus „Statybos“ komandoje, vėliau aštuonerius metus žaidė NBA, kartu su Lietuvos nacionaline rinktine dalyvavo Barselonos olimpinėse varžybose, Europos čempionate, Atlantos olimpiadoje.

1987 m. baigė žurnalistikos studijas Vilniaus universitete. Š. Marčiulionis pirmasis Lietuvoje atidarė privačią krepšinio mokyklą, ilgą laiką buvo LKL prezidentas, FIBA Europe valdybos narys, NEBL komisaras. 1999 m. jam buvo suteiktas nepaprastojo ir įgaliotojo ministro prie Jungtinių Valstijų ambasados Lietuvoje diplomatinis rangas.

Visą pokalbį su Š. Marčiulioniu žiūrėkite DELFI TV laidos įraše.