„Kaip labai blogą dalyką šituose rinkimuose paminėčiau individualias iniciatyvas. Šita istorija likus dviem savaitėms iki rinkimų buvo pagrindinė problema ir pagrindinis klausimas, kurį mes sprendėme.

Tiek jūs skambinote iš rajonų, tiek žurnalistai skambino , klausė apie situaciją. Labai didelei daliai žmonių, kurie yra dešinieji, bet nėra natūralūs TS-LKD rinkėjai, tai buvo pretekstas nebalsuoti už mus. Mano nuomone, jei šito dalyko nebūtų buvę, šiandien mes turėtume Vilniaus taryboje ne devynis, o dešimt mandatų. Žinote, ką reiškia dešimtas mandatas tokioje situacijoje? Tai reiškia, kad valdančiojoje koalicijoje jokių mažiukų nereikėtų. Tokios individualios iniciatyvos yra blogas dalykas“, – rodydamas kandidatės nuotrauką su žiurke partijos nariams kalbėjo Andrius Vyšniauskas.

Plačiau apie istoriją galima skaityti čia.

Konservatorius bendrai savivaldos rinkimų rezultatą įvardijo kaip neblogą.

„Apibendrinant savivaldos rinkimus, turėjome 11 merų , išlaikėme 11 merų. Deja pora merų praradome, tai yra Kretingoje ir, labai gaila, Šilalėje, tačiau laimėjome Raseinius ir Anykščius. Pagal tendencijas, praradome Lazdijus, bet įgavome Šakius, kur sustiprėjome“, – vardijo A. Vyšniauskas.

Jis taip pat konstatavo, kad partija pirmą kartą nuo 2000 m. laimėjo daugiausiai mandatų.

„Socialdemokratai atsilieka 2 mandatais. Tokia – simbolinė pergalė, bet ji vis tiek yra svarbi. (…) Labai svarbus yra antro turo faktorius. Antrame ture turėjo 15 kovų, aštuonis antrus turus laimėjome, septynis pralaimėjome, tris merus laimėjome pirmame ture.

Džiugu tai, kad laimėjome keturias iš penkių kovų prieš „valstiečius“, abi kovas prieš socdemus taip pat laimėjome. Su kuo nesisekė, bet tai lėmė daugiau vietiniai dalykai, tai yra su Tvarka ir teisingumu. „alstiečiams“ apskritai antruose turuose buvo labai sunku“, – kalbėjo A. Vyšniauskas.

Kaip į svarbų faktorių jis atkreipė dėmesį, kad du trečdaliai merų buvo perrinkti.

„Akivaizdu, kad buvimas meru yra strateginis pranašumas. Mūsų merai, kurie kandidatavo rinkimuose tą tikrai jautė“, – sakė A. Vyšniauskas.

Išanalizavę 23 rinkiminius sėkmingiausius rinkiminius komitetus konservatoriai konsttaavo, kad iš jų tik 9 yra atsiradę naujai , didžiausias pavyzdys yra „Vieningas Kaunas“. Keturiolika komitetų yra partijų (daugiausiai – liberalų) skilimo rezultatas“, – sakė A. Vyšniauskas.

Partijos narys taip pat pasidžiaugė, kad konservatoriams pavyko antrame ture pasiekti „šiokią tokią kooperaciją su kitomis politinėmis jėgomis – tiek su socialdemokratais, tiek su liberalais“ .

„Ten kur tą veikimą turėjome, pasiekėme geresnių rezultatų“, – sakė A. Vyšniauskas.

Apžvelgdamas savivaldybes, kur TS-LKD bus valdančiosiose daugumose, jis konstatavo, kad geriausi rezultatai yra Klaipėdos, Utenos ir Alytaus apskrityse, kur didesnėje dalyje savivaldybių jie bus valdančiosiose daugumose. Prastesni rezultatai – Vidurio Lietuvoje ir Vilniaus regione.

Konstruoja strategijas kitiems rinkimams

Galvodama apie ateitį, konservatoriai turi mintyje, kad buvimas meru yra strateginis pranašumas, todėl rekomenduojama resursus koncentruoti į tas savivaldybes, kur merai nesiekia perrinkimo.

„Nes, kai nėra stipraus mero, kuris siektų perrinkimo, situaciją perlaužti yra truputėlį lengviau“, – sakė A. Vyšniauskas.

Pasak jo, labai svarbu ieškoti sutarimo su kitomis politinėmis jėgomis, išanalizuoti galimybes, su kuriais rinkiminiais komitetais galima bendradarbiauti nacionaliniu lygiu.

Partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis paprašė iš didžiųjų miestų skyrių vadovų pateikti savirefleksijas apie tai, kaip gerinti rezultatus ten.

A. Vyšniauskas tarp rekomendacijų minėjo geresnę koordinaciją, stiprinti lėšų pritraukimą, vengti asmeninių iniciatyvų, stiprinti sąrašus.