Simono Daukanto aikštėje prie Prezidentūros organizuojamą renginį stebėjo keli šimtai žmonių.

Lietuvos įstojimą į Aljansą 2004-aisiais prezidentė Dalia Grybauskaitė pavadino „didelio lūžio pavasariu“.

„Lietuvos priklausymas NATO reiškia, kad mūsų šalis atstovauja Vakarų demokratijos vertybėms, kurios gina ginančioms žmonių teisę į laisvą ir taikų gyvenimą“, – ceremonijoje sakė šalies vadovė.

„Pasisekė Lietuvai, kad prieš 15 metų sugrįžome ten, kur mūsų laukė, mus pasitiko“, – kalbėjo ji.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sakė, kad narystė NATO „šimtmečius iš vieno grobiko rankų į kitas mėtytai“ Lietuvai garantavo „ateitį, savarankiškumą, nepriklausomybę ir išdidumą“.

Susirinkusiuosius pasveikino kariai iš Lietuvos ir sąjungininkų šalių.

S. Daukanto aikštėje buvo pakeltos Lietuvos ir NATO vėliavos, salves iššovė Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai.

Aikštėje koncertavo Lietuvos kariuomenės orkestras, Valstybinis pučiamųjų orkestras „Trimitas“, Vidaus reikalų ministerijos Reprezentacinis pučiamųjų orkestras, surengtas šokių pasirodymas.

Renginį taip pat stebėjo pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis ir kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.

Vėliau šventė persikėlė į aikštę prie Krašto apsaugos ministerijos, kur taip pat vyko koncertas, o žmonės galėjo apžiūrėti į Lietuvą atvežtą sąjungininkų karinę techniką ir ginkluotę.

„Daugumoj vaikai techniką apžiūri, bet ir aš didelis vaikas, ir man buvo įdomu įlįsti į vidų“, – sakė 50-ių dailininkas Žilvinas Jonutis.

„Tikiuosi, kad narystė NATO garantuoja saugumą. Jeigu būtų kokia agresija Lietuvos atžvilgiu, tai tikiuosi, kad NATO ne tik eksponuotų tą techniką, bet ir gintų“, – pridūrė jis.

NATO nare Lietuva tapo 2004 metų kovo 29 dieną, Vašingtone deponavus Šiaurės Atlanto sutarties ratifikavimo raštus.