„Lemiamo šuolio“ visuomeninio rinkimų komiteto sąraše, kuris dalyvaus Europos Parlamento rinkimuose, nėra politinius postus iki šiol užėmusių narių. Jį sudaro versle ir visuomeniniame gyvenime aktyviai veikiantys žmonės. Tarp jų – Paulius Kunčinas, IT ekspertas Marius Pareščius, muzikantas ir visuomenininkas Jurgis Didžiulis, švietimo ekspertė Gitana Neverienė ir kiti.

Pirmasis skaitmeninis reformų partijos susirinkimas vyko konferencijų aplikacijoje „Zoom“. Nuotoliniu būdu jame dalyvavęs IT ekspertas ir dėstytojas Karolis Aleknavičius prisijungė iš Alytaus rajono, pakeliui vairuodamas automobilį, finansų analitikas, Rimvydas Petersonas iš savo darbo vietos Vilniaus senamiestyje.

„Pasiekėme daug, tačiau ne viskas mūsų šalyje yra gerai. Esame tartum užstrigę finišo tiesiojoje. Paleidžiame savo žmones ieškoti laimės svetur. Mes siūlome susikaupti Lemiamam Šuoliui“, – pradėdamas konferenciją sakė Paulius Kunčinas.

Lemiamo Šuolio koncepcija kilusi iš leap-frogging, staigaus proveržio būtinybės. Tokio proveržio, pavyzdžiui, kai šalis iš fiksuoto ryšio telefono pereina išsyk prie 5G mobiliųjų. Tokį ryžtingą proveržį mums reikia padaryti ekonomikoje, darbo santykiuose, švietime, valstybės valdyme. Reikia atsisakyti konjunktūrinių privilegijų ir suteikti lygias augimo galimybes visiems Lietuvoje.

Mūsų programos pagrindą sudaro esminės reformos svarbiausiose srityse. Tik šitaip galime peršokti iškilusias kliūtis ir įšokti į XXI amžių. Aš netikiu, kad gerovę ir klestėjimą Lietuvoje galima pasiekti šliaužiant, palaipsniui, todėl kai kiti siūlo šliaužti, mes siūlome šuolį.“

Pasak jo, žmonės kurie gyvena aktyvų gyvenimą, naudojasi šiuolaikinėmis ryšio ir informacinėmis technologijomis, yra visokeriopai mobilūs, dažnai ignoruoja politinį gyvenimą, nes dauguma politikų nesugeba jų sudominti, būti aktualūs. Gaila, tačiau tokiu būdu šiuolaikiški žmonės dažnai lieka už politikos borto, mes prarandame jų galimą indėlį į mūsų valstybės kūrimą.

„Kursime naujos kartos politinį judėjimą naujai kartai – skaitmeninę reformų partiją. Partiją, kuri atsisako viso nereikalingo praeito šimtmečio biurokratinio bagažo ir susitelkia į vieną vienintelį tikslą – daryti esminį proveržį Lietuvoje. Skaitmeninė politinė partija, apjungianti visus žmones, kurie nori tikros pažangos ir proveržio, – esminis instrumentas įgyvendinant šią mūsų viziją“, – kalbėjo P. Kunčinas.

Pasak IT eksperto M. Pareščiaus, šiuo metu mes tik stebime valdžios veiklą ir įstatymų štampavimo procesą, neturime galimybės aktyviai dalyvauti įstatymų leidime, teikti pasiūlymus, komentuoti, balsuoti už sprendimus su kuriais mums reikės gyventi ateityje. Dauguma Lietuvos žmonių net nežino, kas juos atstovauja Seime ar Europos Parlamente. Mes niekada nesikreipiame į savo atstovus ir negauname grįžtamojo ryšio, ką jie nuveikė mūsų labui.

„Mes jau kuriame online platformą, jos pagrindas jau yra, kuri leis patogiai telefone ar planšetėje gauti atsakymus kokie įstatymai rengiami Seime, juos komentuoti, dalintis nuomonėmis, balsuoti už vienus ar kitus pakeitimų variantus, taip išreikšdami savo valią mūsų išrinktiesiems. Mes turime daryti įtaką Seimo sprendimams, juk su jais mums reikės gyventi ateityje. Mano nuomone, dabar priimama daug įstatymų, kuriuose siekiama ką nors uždrausti, o ne įgalinti. Jaučiuosi kaip Kinijoje, Rusijoje ar arabų valstybėse, aš nenoriu gyventi tokioje Lietuvoje“, – sakė jis.

Visuomeninio komiteto programoje teigiama, kad proveržį galima pasiekti susitarus dėl nacionalinės strategijos, kurioje Lietuva taptų Europos idėjų laboratorija. Joje pateikiama 10 punktų, tarp kurių siūloma įkurti Ateities turto fondą, padedantį įgyvendinti ambicingas ilgalaikes šalies vystymo kryptis. Pristatoma Europos migracijos kreditų idėja, išmanaus žemės ūkio, dalyvavimo ES gynybos pramonės vystymo perspektyvos.

Europos Parlamento rinkimai Lietuvoje vyks šių metų gegužės 26 d.