Pirmą pareiškimą policijai mama (siekiant apsaugoti nepilnametės interesus, mamos vardas ir pavardė neatskleidžiami – DELFI) parašė dar praėjusių metų gruodį, vėliau, po pasikartojančių smurto protrūkių, vėl kreipėsi ir į policijos pareigūnus, ir į mokyklos vadovą, tačiau pagalbos nesulaukė.

Jos teigimu, situacija Jonavos Raimundo Samulevičiaus progimnazijoje nesikeičia, nors mokyklos atstovė DELFI teigė, kad „situacija kontroliuojama, vyksta procesas“.

Policijos pareigūnai DELFI patvirtino, kad yra gavę mamos pareiškimų, tačiau ikiteisminis tyrimas nė kartą nebuvo pradėtas, nes dvylikametis yra per jaunas, o tėvų auklėjime spragų nebuvo rasta.

Situacija tik blogėja

„Niekas nesikeičia, tik blogėja, – teigė mama. – Šįmet į jos klasę atėjo vienas vaikas, kuris ją nuolat, be jokios priežasties muša, spardo gulinčią ir panašiai. Mokykla nesiima absoliučiai jokių priemonių.“

Mama teigia, kad policijos pareigūnams pateikė jau keturis pareiškimus, tačiau jau tris kartus gavo atsakymą, kad ikiteisminis tyrimas nebus pradėtas. „Policija sako, kad nėra tokių įstatymų, kad būtų galima nubausti smurtaujantį vaiką ir net tėvų negali nubausti, nes viskas vyksta mokykloje, – tvirtina mama. – Mokyklos direktorius taip pat teigia, kad nieko negali padaryti, tik skėsčioja rankomis. Po paskutinio pokalbio, kai paprašiau užtikrinti mano vaiko saugumą, pasiūlė tik neleisti dukros į mokyklą.“

Gavusi pasiūlymą tiesiog neleisti dukros į mokyklą, mama jo paklausė. Parašė paaiškinimą direktoriui, kad dukra į mokyklą neis tol, kol nebus užtikrintas jos saugumas, tačiau jau kitą dieną dėl to paties vaiko veiksmų į direktorių kreipėsi kito vaiko mama.

Mama
Niekas nesikeičia, tik blogėja. Šįmet į jos klasę atėjo vienas vaikas, kuris ją nuolat, be jokios priežasties, muša, spardo gulinčią ir panašiai. Mokykla nesiima absoliučiai jokių priemonių.

„Jis trukdo visai klasei mokytis, pamokų metu leidžia sau elgtis bet kaip, – prieš dukrą smurtaujančio dvylikamečio veiksmus apibūdino mama. – Mano dukra po paskutinio sumušimo, kai turėjo mėlynę po akimi, nėjo į mokyklą kelias dienas.“

Po kelių dienų, kaip teigia mama, ji nusprendė į mokyklą eiti kartu su dukra ir būti su ja visų pamokų metu. „Pamokų metu to berniuko prie mokytojų buvau visaip provokuojama, vadinama visokiais šlykščiausiais žodžiais. Net atėjus pavaduotojai buvau visaip išvadinta jos akivaizdoje, o ji tik pasakė tam vaikui, kad būtų tyliau, nerėkautų ir sėdėtų, – pasakojo mama. – Jis pasakė, kad už tai, kad aš atėjau į mokyklą, mano dukra kentės dar labiau.“

Moteris pasakoja, kad ji nuo dvylikamečio kentėjo ne tik psichologiškai, bet ir fiziškai. „Po trijų pamokų, man einant su mokytoja, tas vaikas iš visų jėgų trenkė man per galvą, – teigė mama. – Iškviečiau policiją, o jis vaikščiojo toliau. Socialinė darbuotoja jį gynė net po to, kai man trenkė.“

Mama teigia, kad po šio incidento jis mokykloje nesirodė visą savaitę, tačiau pirmadienį į mokyklą dukrą atlydėjusi moteris vėl jį rado klasėje. Tiesa, tuomet jis pamokose sėdėjo kartu su socialine darbuotoja. „Auklėtoja mane patikino, kad per visas pamokas darbuotoja sėdės kartu su juo, o paklausus, kaip bus pertraukų metu, atsakė, kad bus visaip, taigi pasakiau dukrai, kad pertraukų metu būtų kartu su auklėtoja“, – kalbėjo mama.

Mama
Po trijų pamokų, man einant su mokytoja, tas vaikas iš vidų jėgų trenkė man per galvą. Iškviečiau policiją, o jis vaikščiojo toliau. Socialinė darbuotoja jį gynė net po to, kai man trenkė.

Ji – ne vienintelė, kuri kreipėsi į direktorių prašydama spręsti dėl dvylikamečio kylančias problemas, prašymą direktoriui pateikė visų klasės mokinių tėvai. „Esame surinkę parašus, kad pašalintų tą vaiką iš mokyklos, tačiau niekas nevyksta. Kiek žinau, mokykloje buvo darbuotojai iš savivaldybės, bet kas bus toliau, mes nežinome“, – teigė mama.

Jos teigimu, tą rytą, kai ji pati palydėjo dukrą į mokyklą, ieškojo ir direktoriaus, tačiau jo nerado, sužinojo, kad jis išvykęs.

Mama tvirtina, kad situacija mokykloje visiškai nesikeičia. „Šiandien dukra vėl parašė, kad gavo du kartus per veidą. O iš policijos gavau jau trečią laišką, kad atsisako pradėti ikiteisminį tyrimą“, – teigė mama.

Progimnazija: situacija kontroliuojama

DELFI susisiekus su Jonavos Raimundo Samulevičiaus progimnazija bendruoju numeriu, telefonu atsiliepusi moteris pasiūlė susisiekti su pavaduotoja ugdymui V. Bieliauskiene.

Nurodytu telefonu atsiliepusi moteris nepanoro prisistatyti ir plačiau pakomentuoti susidariusią situaciją. „Situacija kontroliuojama, vyksta procesas. Daugiau komentarų nebus“, – teigė progimnazijos darbuotoja, atsiliepusi telefonu.

Policija negali bausti dvylikamečio

Kauno apskrities VPK DELFI patvirtino, kad dvylikametės mama kreipėsi į pareigūnus, tačiau ikiteisminis tyrimas nebuvo pradėtas, nes veiką padaręs asmuo yra per jaunas, kad galėtų atsakyti už savo veiksmus, o tėvų priežiūroje spragų nenustatyta.

„Vadovaujantis Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso 3 str. 1 d. 3 p., buvo priimtas sprendimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, kadangi nusikalstamą veiką padaręs asmuo neturi tokio amžiaus, nuo kurio taikoma baudžiamoji atsakomybė. Dėl tėvų elgesio su vaikais ir jų auklėjimo, priežiūros, taip pat nebuvo nustatyta pažeidimų, todėl jie administracinėn atsakomybėn patraukti nebuvo“, – teigiama DELFI pateiktame atsakyme.

Policijos pareigūnai, sužinoję apie situaciją, bendravo su susijusiais asmenimis, teikė prevencinę informaciją.

„Policijos pareigūnai, žinodami esamą situaciją, bendravo su visais įvykyje dalyvavusiais moksleiviais, jų tėvais, pedagogais ir mokyklos administracija. Su visais asmenimis bei vaikais buvo nuolat kalbama, teikiama prevencinė informacija apie tokio elgesio priežastis ir galimas pasekmes“, – teigia policijos atstovai.

Atsakyme taip pat tvirtinama, kad ugdymo įstaigose nuolat vykdomos prevencinės programos, vaikams taip pat padeda ir mokyklos darbuotojai. „Kiekvienoje ugdymo įstaigoje nuolat organizuojamos ir vykdomos smurto ir patyčių prevencijos programos, prie kurių itin aktyviai prisideda ir policijos pareigūnai. Visuomet tik įtarus, jog kuris iš mokinių patiria patyčias, ar turi kitų problemų, jis privalo nebijoti kreiptis pagalbos, kurią ugdymo įstaigose pirmiausia turėtų suteikti jos darbuotojai, t.y. pedagogai, klasės auklėtojos, psichologai, socialiniai darbuotojai, – teigiama atsakyme. – Kauno apskr. VPK Jonavos rajono policijos komisariato darbuotojai taip pat aktyviai lankosi ugdymo įstaigose ir organizuoja įvairius prevencinius projektus, siekiant ugdymo įstaigose kurti saugią aplinką moksleiviams.“

Atnaujinta

Situacija, kaip teigiama, išspręsta

Po straipsnio publikacijos su DELFI susisiekęs su situacija susijęs asmuo teigė, kad situacija dėl kilusio konflikto jau išspręsta. Detalizuoti, kuri pusė buvo kalta dėl konflikto, su DELFI susisiekęs asmuo nepanoro.