Seime antradienį nepavykus priimti vaiko teisių apsaugos sistemą taisantį įstatymą valstiečių-žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovė Monika Navickienė apsikeitė kaltinimais, kad viena iš pusių tokiu jautriu klausimu politikuoja.

Seimo opozicija antradienį blokavo Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų priėmimą: valdančiųjų balsais įvedus reikšmingos žalos sveikatai kriterijų, vėliau opozicija nesiregistravo galutinai balsuoti dėl projekto priėmimo.

Tikina, kad parodė nepagarbą

DELFI dienoje“ apsilankiusi M. Navickienė tikino, kad R. Karbauskio ir A. Širinskienės benefisas tik parodė nepagarbą tiems, kurie rengė tas įstatymo pataisas. Anot jos, jų pasiūlymai prieštaravo tam, kas jau anksčiau buvo sutarta.

„Vaikų saugumas yra tas klausimas, dėl kurio susitarti turime visi, ir Tėvynės Sąjunga, ir frakcijos seniūnas visi kalbėjome, kad šiuo klausimu ieškosime kompromiso. O antradienį taip ir buvo: dalyvavo pačios aktyviausios organizacijos, mamų ir nevyriausybinės organizacijos, Vyriausybė, Seimo nariai. Labai džiaugiuosi, kad šį įstatymą pavyko apsaugoti nuo radikaliausių idėjų ir iniciatyvų, kurios buvo pačioje pradžioje, pavyko išsaugoti smurto sąvoką, jos nesusiaurinti, tai yra didelis laimėjimas.

Taip pat visas įstatymo projektas yra daug draugiškesnis šeimos aplinkai, mes džiaugiamės, kad nuo grėsmių lygių buvo pereita prie paslaugų šeimoms, kurios turėtų užtikinti saugesnę aplinką, išsiderėjome daug gerų dalykų. Tiesa, ne visos formuluotės tiko ponui Karbauskiui ir poniai Širinskienei.

Mes pamatėme jų benefisą, kai pačiomis paskutinėmis akimirkomis buvo registruoti jų siūlymai, jie įregistravo papildomą siūlymą, prieštaraujantį tam, kas buvo sutarta ir suderėta. Mes pamatėme norą grąžinti nereikšmingą žalą, kalbėjome daug su įgyvendinančiomis institucijomis, kad tai labai apsunkintų patį įstatymo taikymą ir vaikų apsaugojimą. Aš tai vertinu kaip labai neatsakingą politikavimą. Manau, kad ministerija buvo pastatyta prieš faktą“, - laidoje sakė M. Navickienė.

Ne viskam rado kompromisą

Tam nepritarė ministras L. Kukuraitis, kuris teigė, kad visa tai, kas įvyko po R. Karbauskio ir A. Širinskienės pasiūlymų, – visiškai normalu.

Ramūnas Karbauskis ir Agnė Širinskienė

„Vertinu kaip normalų politinį procesą. Tiesiog pats įstatymas yra labai jautrus, reikia atsiminti, kad dar nuo gruodžio buvo svarstoma, kaip sukurti teisinį saugumą šeimoms, kad tarnybos nepiktnaudžiautų savo valdžią, savo valia ir tie siūlymai buvo teikiami nuolat, diskusijos buvo intensyvios, buvo padaryta labai daug kompromisų vardan. Dabartinis įstatymo paketas iš tiesų yra labai draugiškas šeimai.

Ramūnas Karbauskis ir Agnė Širinskienė ir buvo tie žmonės, kurie pasiūlė tuos įstatymus, kurie būtų draugiški šeimai. Tiesa, kai kuriuos keitėme, eidavome į kompromisus. Tam tikri dalykai išeina į kompromisą, o kiti ne. O tas paskutinis jų pasiūlymas, mano žiniomis, buvo registruotas penktadienį, mano galva, tiesiog pristigo laiko normaliai diskusijai, kad ir čia surastume kompromisinį variantą“, - „DELFI dienoje“ sakė L. Kukuraitis.

Nemano, kad pristigo laiko

Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas keičiamas po visuomenėje kilusio rezonanso dėl iš šeimos paimtų vaikų.

Pataisos parengtos sujungus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei „valstiečių“ vadovo R. Karbauskio pateiktus siūlymus.

Daugiausiai diskusijų Seime svarstant projektą kėlė vaikų saugumo sąvoka, ją dalis parlamentarų siūlė iš viso braukti iš įstatymo.

Linas Kukuraitis, Monika Navickienė

M. Navickienės nuomone, Karbauskis tokiu būdu siekia dar kartą parodyti, kad gali pavadovauti ministerijai

„Negaliu atsakyti už visus kolegas, ar pavyko ir užteko laiko viską pristatyti, aš esu išvadų rengėja, su tikrai labai gerai susipažinusi su projektu ir formuluotėmis, bet norėčiau apeliuoti į tai, ką sakė ministras. Tai, ką aš girdžiu, yra noras dangstyti destruktyvią Karbauskio ir Širinskienės veiklą mūsų komitete. Nemanau, kad jiems pristigo laiko, manau, kad tai buvo pigus populizmas ir noras trinktelėti dar vieną pataisą, dar vieną viešųjų ryšių akciją, nes reikia debato.

Man atrodo, kad tai buvo nepagarbus tonas su žmonėmis, kurie rengė pataisas, tai negarbinga ir nekorektiška, ypač, kai kalbama apie pačią jautriausią temą. (…) Iš pono Karbauskio matosi, kad jis nori pavadovauti jau ne pirmai ministerijai. Tai, kas buvo padaryta Karbaukio ir Širisnkienės iš esmės apsunkins vaiko teisių apsaugą Lietuvoje“, - kalbėjo M. Navickienė.

Ramūnas Karbauskis

Kyla papildoma rizika

Antradienį pastraipsniui balsuojant dėl įstatymo pataisų pritarta „valstiečių“ vadovo Ramūno Karbauskio siūlymui dėl reikšmingos žalos kriterijaus. Pagrindinis Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas tam buvo nepritaręs.

Šiuo siūlymu numatyta, kad vaikas iš specialistų akiratin patekusių tėvų būtų paimamas, jeigu jie „nededa pastangų, nekeičia savo elgesio ir toliau šeimoje išlieka realus pavojus vaiko fiziniam ar psichiniam saugumui, galintis sukelti reikšmingą žalą vaiko sveikatai ar grėsti jo gyvybei“.

Į posėdį dėl šios formuluotės opozicijos iniciatyva iškviestas socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis teigė, kad įvedus papildomus kriterijus kyla rizika, jog specialistai turės rinktis – apsaugoti vaiką arba save.

Pasak jo, šios sąvokos įrašymas į įstatymą nereiškia, kad bus pateisinamas tam tikro laipsnio smurtas prieš vaikus, tačiau vaiko teisių apsaugos specialistai vertindami situaciją turės numatyti galimas jos pasekmes, o tai ne visada įmanoma.