„Šiandien paaiškėjo, kad Europos Tarybos Ministrų komitetas balsavimo būdu nusprendė, jog į galutinį rinkimų į organizacijos generalinio sekretoriaus pareigas etapą nepatenku. Nuoširdžiai dėkoju visiems, prisidėjusiems prie rinkimų kampanijos ir mane palaikiusiems”, - savo socialinio tinklo paskyroje pranešė A. Kubilus.

Seimo nario teigimu, balsavimas nebuvo objektyvus.

„Balsavimo rezultatas rodo, jog didelė dalis valstybių narių vertino ne formalų kandidatų atitikimą vadinamiesiems „Junkerio“ kriterijams, kuriuos atitinka visi keturi kandidatai, bet priėmė sprendimą politiniais motyvais”, - rašė A. Kubilius.

A. Kubilius teigė, kad jo kandidatūra buvo nepalanki Rusijos valdžios atstovams. Tai ir nulėmė galutinį rezultatą.

„Jau nuo pat rinkimų kampanijos pradžios Rusijos valdžios atstovai atvirai paskelbė, kad jiems labiausiai yra „nepriimtina A. Kubiliaus kandidatūra“. Šiandieninis Ministrų komiteto sprendimas rodo, kad Rusijos kategoriška nuostata turi didelę įtaką kitų Europos šalių apsisprendimui. Dėl to galima tik apgailestauti, nes toks nuolaidžiavimas Rusijos įgeidžiams kenkia ne tik pačiai Rusijai, bet ir visai Europos Tarybai. Toks nuolaidžiavimas atvedė ir iki dabartinės „Rusijos krizės“ Europos Taryboje“, - rašė konservatorius.

„Toks Ministrų komiteto sprendimas gali apsunkinti ne tik generalinio sekretoriaus rinkimų, bet ir „Rusijos krizės“ sprendimo procesą. Ministrų komitetui bandant daryti įtaką generalinį sekretorių renkančios ET Parlamentinės asamblėjos sprendimui, tik gilinamas nesusikalbėjimas tarp šių dviejų ET institucijų, ir tai, deja, nedidina labai reikalingo dialogo tarp šių institucijų galimybių”, - komentavo parlamentaras.

A. Kubilus savo „Facebook“ įraše padėkojo jį palaikiusiems kolegoms ir savo komandai.

„Kartu su visa pagalbininkų komanda vykdėme intensyvią rinkimų kampaniją. Padarėme tai, kas nuo mūsų priklausė, - šimtai susitikimų, pokalbių, diskusijų Strasbūre ir daugelyje Europos sostinių. Tai buvo puiki patirtis ne tik man, bet ir visai Lietuvai, mūsų diplomatinei tarnybai, kolegoms Seime. Neabejoju, kad sukaupta patirtis bus naudinga ir ateityje”, - rašė A. Kubilius.

Europos Taryba vienija 47 Europos valstybes. Europos Tarybai vadovauja generalinis sekretorius. Jis renkamas penkerių metų kadencijai. Daugiausia dėmesio Europos Taryba skiria žmogaus teisių padėčiai.