Todėl etikos sargai nutarė nepradėti tyrimo šiuo klausimu. Už tai, kad šis klausimas būtų tiriamas, trečiadienį balsavo 2 komisijos nariai, prieš buvo 5, susilaikė 2 parlamentarai.

„Mes negalime riboti Seimo nariui teisės kreiptis į institucijas“, - savo asmeninę nuomonę išsakė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė.

Jai pritarė parlamentarė Asta Kubilienė, sakydama, kad tyrimo nereikia pradėti.

„Tai nėra kažkoks ultimatyvus reikalavimas, nes buvo panaudoti žodžiai: „Aš tikiuosi“, - pridūrė Seimo narė Aušra Papirtienė.

Kad būtų darytas spaudimas VRK, nesutinka taip pat parlamentarai Andrius Palionis ir Ona Valiukevičiūtė. „Nesutikčiau, kad tai būtų spaudimas VRK“, - sakė O. Valiukevičiūtė.

Tuo tarpu konservatorius Antanas Matulas buvo kitokios nuomonės, nes R. Karbauskis yra įtakingas politikas ir jo kreipimasis į VRK gali būti traktuojamas kaip tam tikras spaudimas. „Kas gali paneigti, kad VRK stengsis patenkinti lūkesčius?“ - svarstė A. Matulas, pasiūlęs įspėti „valstiečių“ lyderį arba pradėti tyrimą.

Į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją kreipėsi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, prašydama įvertinti Seimo nario Ramūno Karbauskio daromą viešą spaudimą Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), kuriuo, jos nuomone, kėsinamasi į institucijos nepriklausomumą ir pažeidžiamos VRK įstatymo nuostatos.

„Ramūno Karbauskio ultimatyvūs reikalavimai Vyriausiajai rinkimų komisijai nubausti prezidentę Dalią Grybauskaitę, netgi nurodant, koks turėtų būti institucijos sprendimas dėl jo skundo, ir net konkreti sankcija - pažeidžia įstatymus. VRK įstatymas draudžia duoti „nurodymus dėl VRK kompetencijai priklausančių klausimų sprendimo“ bei specifiškai draudžia Seimo nariams kištis į VRK veiklą. Todėl toks R. Karbauskio elgesys ne tik rodo žemą politinę kultūrą, bet ir pažeidžia įstatymus, todėl turėtų būti įvertintas“, - teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Dėl Lietuvos Respublikos prezidentės „vykdytos politinės agitacijos rinkimų dieną“ R. Karbauskis kreipėsi į VRK, primena ELTA.

„Savo komentarais žiniasklaidai prezidentė pareiškė aiškią kritišką poziciją Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos deleguoto premjero Sauliaus Skvernelio atžvilgiu, kritikavo jo veiksmus kaip antikonstitucinius, teigė, jog premjero veiksmai užtraukia valstybei tarptautinę gėdą.

Ypač svarbu, jog tokiais veiksmais Dalia Grybauskaitė ne tik kritikavo Saulių Skvernelį, bet tiesiogiai vertino jo rinkimų programos turinį, taip iš esmės vykdydama neigiamą politinę agitaciją prieš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos iškeltą kandidatą“, - sakoma R. Karbauskio kreipimesi į VRK, kuriame prašoma šalies vadovės veiksmų teisinio vertinimo.

Kreipimesi pažymima, kad tokie Dalios Grybauskaitės veiksmai akivaizdžiai pažeidžia Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo nuostatas dėl rinkimų agitacijos draudimo.

Taip pat teigiama, kad D. Grybauskaitė „rinkimų agitaciją vykdė ir komentarą žiniasklaidai teikė kaip Lietuvos Respublikos prezidentė vykstančios Prezidento rinkimų kampanijos metu, todėl pažeidė ir Prezidento rinkimų įstatymo 47 straipsnį“.

„Bet kam draudžiama naudotis tarnybine padėtimi valstybės, savivaldybių ar Europos Sąjungos institucijose, įstaigose, organizacijose ar organuose, taip pat nacionalinėse ar savivaldybių visuomenės informavimo priemonėse vykdant bet kokią rinkimų agitaciją, pavesti tai daryti kitiems asmenims ar kaip nors kitaip naudojantis tarnybine padėtimi bandyti paveikti rinkėjų valią. Valstybės, savivaldybių ar Europos Sąjungos pareigūnams, valstybės ar kitiems tarnautojams draudžiama naudojantis tarnybine padėtimi sudaryti sau ar kitiems išskirtines rinkimų agitacijos sąlygas“, - sakoma R. Karbauskio kreipimesi į VRK.

„Valstiečių“ lyderis prašo VRK ištirti nurodytas aplinkybes ir, joms pasitvirtinus, taikyti teisės aktuose numatytą administracinę atsakomybę.