„Tęsiantis isterijai ir baimėms Lietuvoje dėl vaikiškų ligų protrūkio, organizuojama diskusija-konferencija Seime“, – renginį anonsuojančiame vaizdo įraše sakė U. Kiguolis.

Diskusijos dienotvarkėje U. Kiguolis pristatomas kaip „Firmus Medicus“ atstovas. Kaip rašoma šios organizacijos feisbuke, Firmusmedicus.lt – nešališka informacinio pobūdžio svetainė, siekianti paskatinti Lietuvos piliečius susimąstyti jiems svarbiais klausimais.

Konferencijoje patirtimi dalinsis tėvai, kurių vaikai nukentėjo nuo skiepų, akušerė, nusprendusi neskiepyti savo vaikų, asociacijos „Objektyviai apie skiepus" prezidentė bei gydytoja homeopatė.

Konferencija „Saugios vakcinos – saugiai Lietuvai“ organizuojama Seime balandžio 1 dieną, bet D. Kepenis patikino, kad tai nėra pokštas, iš tikrųjų tokia, kaip jis vadina, diskusija vyks.

„Ponas Kiguolis yra tik vienas daugelio žmonių, kuris tą klausimą kelia. Konferencija bus organizuojama su sąmoningai besiskiepijančių tėvų organizacija. Jų yra visas būrys, jie į mane kreipėsi, paprašė susitikimo, aš jį organizuoju. Mes turėsime diskusiją su sąmoningai besiskiepijančių tėvų susivienijimu“, – sakė D. Kepenis.

Parlamentaras teigė pakvietęs į diskusiją ir ekspertų.

„Ten yra labai daug klausimų, jie ruošia klausimus, ekspertai atsakinės. Jeigu tėvai bus patenkinti, tada tikimybė, kad daugiau skiepysis. Jeigu tėvai sakys, kad mūsų neįtikinote, ko gero – mažiau. Tokia yra šitos diskusijos idėja“, – sakė D. Kepenis.

Pasak jo, U. Kiguolis „tame visame būryje yra tik vienas iš daugelio žmonių, kuris tuo klausimu taip pat pasisako visuomenėje“.

„Jie yra ne skiepų priešininkai. Visi jie skiepijasi, bet jie turi daugybę klausimų. Pavyzdžiui, (…) jie klausia manęs: „žiūrėkit, mūsų kaimynystėje, mūsų tarpe matome daugybę vaikų, kur tėvai sako, kad niekada vaikelis nebuvo skiepytas“. Ir man tie tėvai sako: „tas neskiepytas vaikelis niekada neserga, o va mūsų, kuris paskiepytas, iki pusės metų penkiolika skiepų ištisai serga ir serga“. Sako: „kaip čia gali būti?“, – vieno iš klausimų pavyzdį pateikė D. Kepenis.

D. Kepenis vadovauja Sveikos gyvensenos komisijai Seime.

Parlamentarė idėją vertina skeptiškai

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulienė DELFI teigė, kad su kolegomis komisijoje D. Kepenis tokio renginio organizavimo nederino.

„Diskutuoti Seime galima įvairiomis temomis – laisva valstybė. Tačiau mano nuomone, konferencijos pavadinimas ir kai kurių dalyvių pozicijos suponuoja, kad dabartinės rinkoje esančios vakcinos nėra saugios. Manau, kad tai klaidina visuomenę ir toliau kelia nepasitikėjimą“, – teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Parlamentarė teigė pasitikinti Pasaulio sveikatos organizacija, mokslo bendruomene, kurie atsakingi už vakcinų sudėtį ir jų efektyvų veikimą.

„Būsimos konferencijos dalyvių kalbos apie „milijonus mirčių“ nuo dabartinių vakcinų, mano nuomone, nėra siekis konstruktyviai kalbėtis, tai yra siekis bauginti visuomenę“, – teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Veryga – už skiepus, bet Kepenio iniciatyvos nevertina

Sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Lina Bušinskaitė-Šriubėnė teigė, kad ministras Aurelijus Veryga nėra atsakingas už Seimo narius ir negali atsakyti už jų veiksmus.

„Na, o kalbant konkrečiai apie šį klausimą dėl konferencijos, turbūt tai galėtų įverinti Seimo valdyba. Be to, kaip jau ne kartą minėta, ministras A. Veryga yra už skiepus, skiepijasi pats, skiepijasi jo šeima, ir jis ragina tai daryti kitus, nes skiepai – vienintelė prevencinė priemonė apsauganti nuo įvairių susirgimų ir ligų. Skiepų nauda ir veiksmingumu neabejoja nei mokslas, nei medikų bendruomenei“, – teigiama ministro atstovės spaudai atsiųstame komentare.

Pasak ministro atstovės, tenka tik apgailestauti, kad tie, kurie pasisako prieš skiepus, daro žalą visuomenei ir skatina nesiskiepyti.

„Labai gaila, kad sustiprėjusios jų pozicijos ir nuomonė jau pakenkė daugeliui ir jie priėmė sprendimą atsisakyti skiepų. Ypač apmaudu, kad jų vaikai neskiepyti“, – tokią ministro poziciją perdavė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.