Išimtis numatoma tais atvejais, kai vaikas negali būti skiepijamas dėl sveikatos būklės. Diskusija dėl skiepų kilo padaugėjus tymų atvejų.

Parlamentarė turėjo mintyje apie skiepus nuo tų ligų, nuo kurių tėvai labiausiai neskiepija: tymai, raudoniukė, epideminis parotitas. Tačiau šaltiniai partijoje patikslino, kad tai dar būtų diskusinis klausimas, galima būtų svarstyti ir tai, kad tai būtų susiję su visais skiepų kalendoriuje esančiais skiepais.

Ministras Aurelijus Veryga tokius siūlymus vertina skeptiškai.

„Manau, kad nepamatuotas spaudimas sukuria priešingą efektą, ir verčia grupes žmonių, kurie vadovaujasi ne moksliniais faktais, izoliuotis. Jos mobilizuojasi gynybai“, – sakė A. Veryga.

Idėja: į darželius – tik skiepyti vaikai

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė taip pat išvardijo siūlymus svarstyti galimybę kompensuoti kraujo tyrimą, kuris leistų sužinoti, ar skiepas nuo tymų dar yra veikiantis, ir patį skiepą.

Taip pat siūloma svarstyti įstatymiškai numatyti, kad vaikai, kurie yra neskiepyti, neturėtų galimybės patekti į ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigas. Siūloma nustatyti, kad skiepai būtų privalomi dirbantiesiems su vaikų kolektyvais.

Konservatoriai rekomenduoja nustatyti, kad asmenys, atvykstantys iš protrūkio šalies, privalėtų pateikti pažymėjimą, kad jie yra skiepyti.

Ministras dalį siūlymų vadina pavojingais

Ministras suabejojo, ar reikia žmones, kurie yra kraštutinai nusiteikę prieš vakcinas, kviesti į diskusijų laidas.

„Ar yra prasminga tokią diskusiją turėti, kai mes diskutuojame apie mokslinius faktus, kiti diskutuojame emociškai grįstais argumentais, ir neaišku, kas iš tos diskusijos pasilieka visuomenei“, – sakė A. Veryga.

Ministras nemano, kad problemą spręstų ir kiti siūlymai – neleisti neskiepytiems vaikams eiti į darželius, atimti vaiko pinigus arba įpareigoti sumokėti už gydymą tais atvejais, kai vaikas buvo neskiepytas.

„Tokiu atveju, mes pasileidžiame į itin pavojingą diskusiją, todėl, kad apie 80 proc. mūsų visų sveikatos problemų yra dėl mūsų neatsakingumo. Tai reikštų, kad vienoje vietoje atidarę vartus, kitą dieną mes pasakysime, kad negysime nuo plaučių vėžio nemokamai tų, kurie rūkė, ir patys yra kalti, nes susirgo. Trečią dieną mes negydysime nemokamai nuo hepatito arba kepenų cirozės tų, kurie gėrė, ir galų gale tai sudarys labai didelę visuomenės dalį. Manau, kad tokia kryptis diskusijos yra labai pavojinga“, – kalbėjo A. Veryga.

Socialdemokratai nepritaria siūlymui atimti vaiko pinigus

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas teigė, kad pasiūlymas atimti vaiko pinigų iš tėvų neskiepijančių savo vaikus yra „labai prastas sumanymas, nes jis atsisuks ne prieš tėvus, o prieš vaikus“.

„Paprastai tariant, vaikus badu marinti, tam, kad tėvai praregėtų yra labai prasta mintis. Mūsų gi siūlymai dėl neskiepytų vaikų „neįleidimo“ į valstybinius darželius ir privačių, priimančių neskiepytus vaikus, finansavimo mažinimo yra nutaikytas būtent į tėvus, ne vaiką prižiūrėti namie ir dirbti tuo pačiu metu yra tikrai sudėtinga“, – teigė G. Paluckas.