Tai paaiškėjo, kai pirmadienį pats A. Vaitkus savo feisbuke paskelbė ministro įsakymo nuorašą.

Sprendimas atleisti A. Vaitkų priimtas po to, kai paaiškėjo, kad į Klaipėdos merus kandidatavusio ir Klaipėdos savivaldybės tarybos nario mandatą laimėjusio A. Vaitkaus atstovaujamos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų kampaniją finansavo verslo ryšiais su jūrų uosto direkcija susijusių įmonių atstovai.

Kaip matyti iš skelbiamo dokumento turinio, premija A. Vaitkui skiriama iš Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos 2018-ųjų metų pelno.

„Už gerus darbo rezultatus ir gerą darbo pareigų vykdymą 2018 metais“, - rašoma ministro R. Masiulio rašte dėl premijos A. Vaitkui skyrimo.

Dokumentas, kurio registracijos numeris yra 3P – 78, pasirašytas šių metų kovo 25 dieną.

Tą pačią dieną ministras R. Masiulis pasirašė ir kitą įsakymą – Nr. 8 - 79, kuriuo atšaukė A. Vaitkų iš pareigų. Šiuo įsakymu taip pat paskirta išmokėti jūrų uosto vadovui kompensaciją už nepanaudotas atostogas ir vieno mėnesio jo vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinę išmoką.

Kaip skelbiama viešai, pernai metų paskutiniojo ketvirčio duomenimis, A. Vaitkui paskirto mėnesinio atlyginimo pastovioji dalis siekė 4766 eurus. Jam taip pat mokėtas 2383 eurų priedas per mėnesį už pasiektus rezultatus.

Pirminiais skaičiavimais, atleistasis A. Vaitkus išeidamas gaus beveik 30 tūkst. eurų išmoką.

Pirmadienį po savo sprendimo atleisti A. Vaitkų, ministras R. Masiulis teigė, kad toks „sprendimas gali man kainuoti postą“.

Tolesne galimybe R. Masiuliui toliau užimti susisiekimo ministro postą suabejojo Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Pasidalinęs A. Vaitkaus įrašu, LVŽS partijos pirmininkas teigė, kad pats ministras R. Masiulis nutylėjo, jog sulaukė priekaištų LVŽS frakcijoje dėl savo darbo rezultatų.

„Keista logika - tą pačią dieną premijuoti uosto vadovą už gerus darbo rezultatus ir atšaukti iš einamų pareigų. Ministras, šnekėdamas apie galimybę prarasti savo postą, matomai, nedrįsta prisipažinti, kad penktadienį iš LVŽS frakcijos gavo raštą dėl nevykdomos žvyrkelių asfaltavimo programos. Ministrui keliama labai daug klausimų. Dėl padėties AB"Lietuvos paštas", kuri pralaimėjo Sodros skelbtą pensijų išnešiojimo konkursą, dėl ko sutriko pensijų išnešiojimas eilėje savivaldybių; dėl valstybinių kelių priežiūros įmonių sujungimo, po kurio labai pablogėjo regioninių kelių priežiūra žiemos laikotarpyje... Tikrai ne uosto direktoriaus klausimas galėtų tapti nepasitikėjimo ministru pagrindu“, - savo feisbuke po pasidalintu A. Vaitkaus įrašu komentuoja R. Karbauskis.

R. Masiulis valdžios sluoksniuose minimas kaip vienas iš galimų kandidatų pakeisti Vytenį Povilą Andriukaitį Europos Komisijos komisaro pareigose, šiam netrukus baigsiant savo kadenciją.

Klaipėdos jūrų uosto krovinių apyvarta pernai siekė 46,58 mln. tonų ir buvo 7,9 proc. didesnė nei 2017 metais.

Atleistąjį A. Vaitkų laikinai pavaduos Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos Infrastruktūros direktorius Vidmantas Paukštė.