Kaip parodė 2019 metų vasario antroje pusėje vykusi apklausa, daugiau nei pusė (56 proc.) Lietuvos gyventojų pasitiki VRK: 5 proc. apklausoje dalyvavusių respondentų teigė, kad labai pasitiki ir 51 proc., kad greičiau pasitiki šios institucijos darbu.

Dvigubai mažesnė dalis (28 proc.) atsakė, kad VRK nepasitiki (4 proc. labai nepasitiki ir 24 proc. greičiau nepasitiki). Šeštadalis respondentų (16 proc.) neturėjo nuomonės ar neatsakė į šį klausimą.

Naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ vasario 15-26 dienomis atliktos apklausos duomenimis, VRK daugiau pasitiki jaunesni nei 50 metų žmonės, didmiesčių gyventojai, respondentai su aukštuoju išsilavinimu, vadovai bei specialistai ir tarnautojai, dirbantys valstybiname sektoriuje, dešiniųjų pažiūrų respondentai.

VRK kiek daugiau už kitus nepasitiki vyrai, vyresni nei 50 metų žmonės, gyvenantys kaime, respondentai su viduriniu ar profesiniu išsilavinimu bei su mažiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (iki 700 eurų), darbininkai ir ūkininkai bei bedarbiai ir namų šeimininkės, rusų ir lenkų tautybių gyventojai.

Labiausiai VRK pasitiki Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (72 proc. pasitiki), partijos Tvarka ir teisingumas (72 proc.) bei Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (65 proc.) rinkėjai, o šia institucija santykinai daugiau už kitus nepasitiki Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos (40 proc. nepasitiki) bei Darbo partijos (34 proc.) rinkėjai.

VRK yra Lietuvos Respublikos Konstitucijoje numatyta nuolatinė aukščiausioji rinkimų ir referendumų organizavimo bei vykdymo valstybės institucija, kuri įstatymų nustatyta tvarka vykdo ir organizuoja Seimo, prezidento ir savivaldybių tarybų rinkimus, taip pat referendumus.

2019 m. kovą Lietuvoje vyko savivaldos rinkimai. Šių metų gegužę vyks prezidento ir Europos Parlamento rinkimai. Gegužę taip pat vyks referendumas dėl dvigubos pilietybės bei referendumas dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo nuo 141 iki 121 parlamentaro.