Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje vykusioje paskaitoje vienas žinomiausių Vladimiro Putino Rusijos ekspertų nagrinėjo Rusijos padėtį ir aptarė keliamų grėsmių vertinimą Vakarų šalyse.

Pasak E. Lucaso, naujasis Šaltasis karas nėra toks pat, koks buvo anksčiau. Lektorius atskleidė, kad dabar svarbiausia ne karinis pasirengimas, o pasiruošimas kibernetinėms atakoms.

„Nuo 1991 visas pasaulis galvoja, kad Rusija nebekelia grėsmės. Net buvo stengiamasi į ją investuoti, žmonės tikėjo galintys kurti puikius santykius su demokratiška Rusija. Šalys nebijojo dėl propagandos ir kitų grėsmių“, - tvirtino lektorius.

Paskaitos metu buvo nagrinėjama esama padėtis Rusijoje – autoritarizmo ir korupcijos plitimas, institucijų silpnėjimas, Krymo krizė ir jos pasekmė.

Lektoriaus teigimu, po karo Rusija buvo pažeminta, bet ir toliau tiki esanti didi valstybė. Iki šiol atliekamos propagandinės dainos, rengiamos karinės pratybos ir kuriami scenarijai.

„Iki 2008 metų NATO neturėjo planų, kaip apginti šalis nuo Rusijos, kuri tuo metu rengė slaptus karinius mokymus „Zapad-2009“ ir „Ladoga-2009“. Visas šis grėsmingas scenarijus buvo slaptas ir pridengiamas kaip šalies stabilizavimas“, - pasakoja E. Lucasas.

Lektorius pabrėžė, kad „Šaltasis karas“ nėra kažkas naujo, tai tiesiog nauja žmonėms, kurie nekreipė į tai dėmesio. Politikų perspėjimai ir grėsmės Baltijos šalyse egzistuoja jau nuo 1990 metų.

„Žmonės jauni, o taktikos senos. Kongresas leidžia daug pinigų Europos apsaugai, tačiau Vakarai gali karą laimėti, jei bus imtasi tinkamų priemonių - daryti išvadas ir reaguoti“, - tikina E. Lucasas.

Kaip politikos ekspertas aiškina, įvairios šalys, kaip Vokietija, yra tiesiogiai priklausomos nuo Rusijos, nes ši joms tiekia dujas. Pasak E. Lucaso Rusija turi net 29 įvairias taktikas, kurias gali bet kada panaudoti.

Lietuva buvo pirmoji patyrusi nuostolius ir netekusi energijos šaltinio iš Rusijos, tačiau tai buvo pamoka visai Europai.

„Bandžiau vokiečiams paaiškinti jų priklausomumą, bet jie juokėsi ir nesuprato, ką norėjau pasakyti. Jie netikėjo, kad Rusija gali pasinaudoti kuru kaip politiniu ginklu prieš juos“, - tvirtino politikos ekspertas.

E. Lucasas teigia, kad dabar atominiai ginklai nepadės, jei bus užpuolama per socialinius tinklus ir teisinę sistemą. Paskaitos pabaigoje lektorius pabrėžė svarbią žinutę, kad Europos Sąjunga - kaip vienas vienetas yra stipresnis nei Rusija. E. Lucasas kvietė klausytojus ir į kitą susitikimą Lietuvoje, kuris vyks gegužės 21-22 dienomis.

Britas E. Lucasas, 1990-1994 gyvenęs Lietuvoje ir net kalbantis lietuviškai, yra buvęs ilgametis ekonomikos savaitraščio „The Economist“ redaktorius, Europos politikos analizės centro (CEPA) vyresnysis pirmininko pavaduotojas, rašytojas, apžvalgininkas, tyrinėjantis vidurio ir rytų Europos klausimus dar nuo 1986-ųjų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (685)