„Ramūno Karbauskio ultimatyvūs reikalavimai Vyriausiajai rinkimų komisijai nubausti prezidentę Dalią Grybauskaitę, netgi nurodant, koks turėtų būti institucijos sprendimas dėl jo skundo, ir net konkreti sankcija - pažeidžia įstatymus. VRK įstatymas draudžia duoti „nurodymus dėl VRK kompetencijai priklausančių klausimų sprendimo“ bei specifiškai draudžia Seimo nariams kištis į VRK veiklą. Todėl toks R. Karbauskio elgesys ne tik rodo žemą politinę kultūrą, bet ir pažeidžia įstatymus, todėl turėtų būti įvertintas“, - teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymo 5-asis straipsnis, reglamentuojantis VRK nepriklausomumą, nurodo, kad „Vyriausioji rinkimų komisija, įgyvendindama savo funkcijas ir priimdama sprendimus jos kompetencijai priklausančiais klausimais, yra nepriklausoma. Jokia valstybės institucija ar pareigūnas negali duoti privalomų nurodymų dėl VRK kompetencijai priklausančių klausimų sprendimo. Valstybės institucijoms, įstaigoms, Seimo nariams ir kitiems pareigūnams, partijoms, nevyriausybinėms organizacijoms ar piliečiams draudžiama kištis į Vyriausiosios rinkimų komisijos veiklą organizuojant ir vykdant rinkimus ar referendumą”.

Dėl Lietuvos Respublikos prezidentės „vykdytos politinės agitacijos rinkimų dieną“ R. Karbauskis kreipėsi į VRK, primena ELTA.

„Savo komentarais žiniasklaidai prezidentė pareiškė aiškią kritišką poziciją Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos deleguoto premjero Sauliaus Skvernelio atžvilgiu, kritikavo jo veiksmus kaip antikonstitucinius, teigė, jog premjero veiksmai užtraukia valstybei tarptautinę gėdą.

Ypač svarbu, jog tokiais veiksmais Dalia Grybauskaitė ne tik kritikavo Saulių Skvernelį, bet tiesiogiai vertino jo rinkimų programos turinį, taip iš esmės vykdydama neigiamą politinę agitaciją prieš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos iškeltą kandidatą“, - sakoma R. Karbauskio kreipimesi į VRK, kuriame prašoma šalies vadovės veiksmų teisinio vertinimo.

Kreipimesi pažymima, kad tokie Dalios Grybauskaitės veiksmai akivaizdžiai pažeidžia Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo nuostatas dėl rinkimų agitacijos draudimo.

Taip pat teigiama, kad D. Grybauskaitė „rinkimų agitaciją vykdė ir komentarą žiniasklaidai teikė kaip Lietuvos Respublikos prezidentė vykstančios Prezidento rinkimų kampanijos metu, todėl pažeidė ir Prezidento rinkimų įstatymo 47 straipsnį“.

„Bet kam draudžiama naudotis tarnybine padėtimi valstybės, savivaldybių ar Europos Sąjungos institucijose, įstaigose, organizacijose ar organuose, taip pat nacionalinėse ar savivaldybių visuomenės informavimo priemonėse vykdant bet kokią rinkimų agitaciją, pavesti tai daryti kitiems asmenims ar kaip nors kitaip naudojantis tarnybine padėtimi bandyti paveikti rinkėjų valią. Valstybės, savivaldybių ar Europos Sąjungos pareigūnams, valstybės ar kitiems tarnautojams draudžiama naudojantis tarnybine padėtimi sudaryti sau ar kitiems išskirtines rinkimų agitacijos sąlygas“, - sakoma R. Karbauskio kreipimesi į VRK.

„Valstiečių“ lyderis prašo VRK ištirti nurodytas aplinkybes ir, joms pasitvirtinus, taikyti teisės aktuose numatytą administracinę atsakomybę.

Vyriausioji rinkimų komisija, gavusi Seimo nario Petro Gražulio ir „valstiečių“ lyderio R. Karbauskio skundą dėl sekmadienį vykusių rinkimų metu prezidentės Dalios Grybauskaitės išsakytos kritikos premjerui Sauliui Skverneliui, sudarė darbo grupę, kuri aiškinsis skunde pateiktus argumentus.