„Sodra“ pranešė susigrąžinusi daugiau nei 300 tūkst. eurų šių permokų.

„Svarbu žinoti, kad vaiko išlaikymo išmoka nėra pašalpa. Kai vienas arba abu tėvai nemoka priteistų vaiko išlaikymo lėšų, valstybė tai daro už juos, tačiau šiuos pinigus privalo susigrąžinti iš skolininkų“, - sakė „Sodros“ Pašalpų ir nedarbingumo kontrolės skyriaus vedėjas Rimantas Mitkevičius.

R. Mitkevičius pabrėžė, kad jeigu teismo priteisti alimentai kas mėnesį mokami, vaiko išlaikymo išmokos negali būti skiriamos. Kai vienas iš tėvų ar globėjas teikia prašymą išmokai gauti - jis įsipareigoja pranešti, jeigu skolininkas pradeda mokėti visą ar dalį priteisto išlaikymo.

„Sodros“ duomenimis, per praėjusius metus ir du pirmuosius šių metų mėnesius iš tėvų, vengusių išlaikyti savo vaikus, susigrąžinta 3 mln. eurų. Tuo metu su 1200 tėvų, kurie skolingi apie 4,5 mln. eurų, susitarta, kad skolas jie padengs dalimis. Vis dėlto iš daugiau nei pusės skolininkų skolos išieškomos per antstolius, darbdavius ar išskaitant iš socialinių išmokų.

„Sodra“ vaiko išlaikymo išmokų administravimą perėmė prieš metus, o aktyvių skolos išieškojimo veiksmų ėmėsi prieš pusmetį.

„Sodros“ teigimu, skolininkai patirtų mažiau nepatogumų, jei kreiptųsi į „Sodrą“ kuo anksčiau, o ne tada, kai skola pradedama išieškoti iš sąskaitų bankuose, per antstolius ar darbdavius.

Tai ypač svarbu, jeigu priteistas vaiko išlaikymo lėšas vienas iš tėvų mokėjo. Pateikus įrodymų, kad skolininkas vykdė teismo nustatytą prievolę, skola perskaičiuojama arba panaikinama ir nustatoma išmokų permoka pareiškėjui.

Nuo šių metų pradžios „Sodra“ paskyrė 1300 naujų vaiko išlaikymo išmokų. Iš viso vaiko išlaikymo išmokas gauna apie 21 tūkst. vaikus auginančių tėvų ar globėjų.