Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May trečadienį paprašė Europos Sąjungos iki birželio 30 dienos atidėti šalies išstojimą iš bloko, turėjusį įvykti kovo 29-ąją.

Šis prašymas buvo pateiktas Jungtinės Karalystės parlamentui dukart atmetus Th. May su ES lyderiais suderintą „Brexit“ sutartį, bet vėliau nutarus, kad šalis negali išstoti iš Bendrijos be jokio susitarimo.

Th. May laiške Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Donaldui Tuskui sakoma, kad pratęsimas reikalingas, kad būtų galima pamėginti įtikinti parlamentą iš trečio karto pritarti susitarimui. Kad „Brexit“ būtų atidėtas, tam turi pritarti visos kitos 27 ES narės. Šis klausimas bus svarstomas ketvirtadienį Briuselyje prasidėsiančiame bloko lyderių susitikime.

Neigia informaciją apie deportacijas

Prieš savaitę buvo užsiminta ir apie kai kurių lietuvių galimas deportacijas, tačiau laidoje „DELFI diena“ apsilankęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius paneigė kalbas apie kokias nors masines deportacijas ir ragina atkreipti dėmesį į tai, kad Lietuvos emigrantai, kurie legaliai gyvena Jungtinėje Karalystėje, tikrai gali būti ramūs.

Taip pat ministras užtikrino, kad jau kitą savaitę pateiks tikslesnį įstatymo projektą, kuriame bus numatyta, kad lietuviai emigrantai sulauktų kuo palankesnių sąlygų būdami JK ir grįžę gyventi į Lietuvą.

Linas Linkevičius

„Aš pateiksiu paketą įstatymo projektų kitą antradienį, daug ministerijų prie to dirba, esame pasiruošę visiems variantams. Todėl tikslas, kad nepasikeistų mūsų situacija JK, mes priimame taip pat įstatymus, kurie yra susiję su Lietuva, kad sąlygos nepablogėtų. Norime parodyti gerą valią, kad tikimės, kad mūsų JK santykiai vis tiek išliks artimi, sąlyga bus, kad įsigaliotų absoliuti daugumą tų įstatymų“, - „DELFI diena“ sakė L. Linkevičius.

Jis taip pat pabrėžė, kad apie deportacijas ar kokius nors masinius „trėmimus“ kalbėti tikrai negalime.

„Kiek domėjausi, nėra taip dramatiška, nes tas legalus gyvenimas reikalauja registracijos, VRM yra gavusi tam tikrus nurodymus. Tie, kurie gyvena legaliai, jie neturėtų baimintis, tačiau jeigu buvo nusikaltę, jų situacija nėra tokia gera, bet vadinti masiniais trėmimais, tikrai nėra taip. Žmonės nedeportuoti, priešingai – daugelis įsivaizdavo, kad čia kažkas blogo prasidės, tačiau nereikia dramatizuoti situacijos, sąlygos ES piliečių, gyvenančių JK tikrai neblogės. Tikime, kad taip ir bus“, - taip pat kalbėjo ministras.

Gyvenantiems legaliai nėra ko nerimauti

Anot jo, dabartinė situacija yra tokia, kad nerimauti anksčiau laiko – tikrai neverta.

„Bendrais bruožais kalbant apie visą situaciją, tie, kurie gyvena legaliai, tikrai neturėtų nerimauti, jeigu kažkas turi išlygų, gali būti visko, bet baimintis anksčiau laiko, nerekomenduoju. Kartoju, kad JK suinteresuota, kad jos piliečiai taip pat nenukentėtų. Svertai yra pakankami, nereikia baimintis, nebent reikia pagalvoti, kaip tai įvyks iš tiesų. (…) Kol kas daug neaiškumų“, - sakė L. Linkevičius.

Daugumai lietuvių kyla keblumų tvarkantis dokumentus, tuo tarpu ministras ragina nelaukti paskutinės minutės, o dokumentus, kurių jiems tikrai prireiks, paskubėti susitvarkyti kuo anksčiau. Tiesa, lietuviams emigrantams į pagalbą skubės ir suformuotos mobilios komandos, sakė L. Linkevičius.

„Reikia žiūrėti į konkretų atvejį. Dėl dokumentų tvarkymo, tai galima pasakyti, kad ir Lietuvoje daug kas nekreipia dėmesio į pasenusius pasus, kreipiasi į konsulines įstaigas. Šiuo metu mes net kuriame specialias komandas, kurios padės tuos dokumentus susitvarkyti. Jie padės išduoti dokumentus, patarimas būtų neatidėlioti ir nelaukti.

Linas Linkevičius

Tikrai nėra dramatiška. Tokių masinių reiškinių mes nefiksuojame, o jeigu kažkas turi problemų, tai mes užjaučiame ir tikrai stengsimės padėti, ypač ten, kur yra teisinė situacija, jeigu mūsų piliečiai turi kažkokių skundų, tada galbūt sunkiau, tačiau dorai gyvenantys, neturėtų baimintis. Nebent jeigu kažkas turi nuslėptų reikalų, gal tada jie gali tikėtis problemų“, - taip pat sakė ministras.

Lietuva pasiruošusi priimti emigrantams

Ministro negąsdina ir tai, kad artimiausiais mėnesiais ar metais į Lietuvą gali grįžti labai didelis kiekis lietuvių. Anot ministro, mūsų šalis taim yra pasiruošusi. L. Linkevičius mini darbo vietas ir tai, kad norinčių dirbti – vis dar trūksta.

„Kodėl mes atmetame tokį variantą, kaip tėvynės ilgesį. Yra daug žmonių, kurie ten puikiai gyvena, bet nori grįžti. Kaip ir išvažiavo visokie žmonės, taip ir grįš. Jeigu žmogus gavo šansą studijuoti gerame universitete, tai tikrai nėra kažkokia blogybė, tai nėra problema, bet išvažiavo ir nelabai dori piliečiai, taip kad ir grįš įvairus spektras žmonių.

Tokia realybė. Lietuva, ar pasiruošusi tokiam grįžimui, bus išbandymas, bet lauksime visų, ir kvietimas grįžti neturi būti grindžiamas vien tik lozungais, darbo vietų yra, darbo rankų daug kur trūksta, tačiau jeigu nutartų grįžti visi 200 tūkst. tada būtų sunku, bet taip nebus. Piliečių migracija nėra nusikaltimas, žmonės keliauja, yra blogiau, jeigu yra pažeidžiama tvarka ir įstatymai“, - sakė L. Linkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (296)