Komisijos išvadas rengė socialdarbietis Andrius Palionis ir liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Visi puikiai žinome, buvo gautas skundas, kad ministras A. Veryga feisbuko paskyroje parašė,kad „melas kainavo gyvybes“ , ir tuo apkaltino mūsų kitą kolegą A. Matulą“, - kalbėjo A. Palionis.

Išvadų rengėjai konstatavo, kad Seimo narys A. Matulas savo pasisakymuose išsakė savo nuomonę, ragino skiepytis, jo nuomone, veiksmingesne, efektyvesne – keturvalente gripo vakcina. Seimo narys A. Matulas, anot išvadų rengėjų, neragino visuomenės nesiskiepyti.

Jie taip pat atkreipė dėmesį, kad fakto, kad keturvalentė vakcina yra modernesnė ir efektyvesnė, tai yra turi platesnį poveikį, apsaugo nuo A ir B gripo tipų, nepaneigė ir Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai.

„Seimo narys turi medicininį išsilavinimą, daugiau kaip 30 m. medicininio darbo patirties, todėl jo išsakyta nuomonė visuomenės informavimo priemonėse gali kelti didesnį pasitikėjimą“, - išvadas skaitė A. Palionis.

Išvadų rengėjai taip pat pabrėžė, kad nėra duomenų, kad nuo gripo komplikacijų mirę asmenys būtų nesiskiepyję dėl A. Matulo pasisakymų ir išdėstytos nuomonės.

Todėl jie siūlė pripažinti, kad A. Veryga pažeidė elgesio kodeksą ir rekomenduoti jam ateityje vengti faktais nepagrįstų pasisakymų, kurie gali būti suprasti dviprasmiškai.

Kubilienė: Matulas negali būti laikomas ekspertu

Ministro ginti stojo valstietė-žalioji Asta Kubilienė, kuri pareiškė visiškai nesutinkanti su parengtomis išvadomis.

„ Pirmas punktas sako, kad Seimo narys A. Matulas savo pasisakymuose ragina skiepytis jo nuomone veiksmingesne, efektyvesne keturvalente vakcina, ir konstatuojama, kad neragina visuomenės nesiskiepyti. Jeigu jis ragino skiepytis tik keturvalente vakcina, tai reiškia, kad jis ragino nesiskiepyti trivalente vakcina. Gal taip viešai ir nešnekėjo, bet tai logiškai išplaukia“, - kalbėjo A. Kubilienė.

Jos vertinimu, išvada, kad „ keturvalentė vakcina yra modernesnė ir efektyvesnė, ir to nepaneigė ir SAM“, yra manipuliuojama.

„Palyginimui paimsiu pavyzdį - plataus spektro antibiotikas, tai reiškia, kad jis gydo ir tą infekciją, ir kitą, ir dar trečią. Tai čia vėlgi mes gi nežinome, koks bus gripo tipas. SAM perka vakcinas pagal tarptautinių organizacijų rekomendacijas“, - teigė A. Kubilienė.

Ji piktinosi ir pastaba, kad A. Matulas turi medicininį išsilavinimą, todėl esą jo nuomonė yra svarbi visuomenei.

„Nenurašykime visuomenės, iš tikrųjų visuomenė yra labai apsišvietus, ir akivaizdu, kad žmogus nedirbęs, nežinau kiek – 20-30 m. medicinoje nėra to klausimo ekspertas, ir reikėtų remtis ekspertų nuomone. (…) Licenciją gydytojas praranda per dvejus metus. Aš jau praradau gydytojo licenciją, mes nepretenduojame į ekspertų lygmenį“, - sakė A. Kubilienė.

Parlamentarė tikino Seimo narius, kad A. Veryga tik išsakė savo nuomonę, dėl to jo neigiamai įvertinti nereikėtų.

Dauguma komisijos narių taip ir nusprendė, kad A. Veryga galiojančių normų nepažeidė. A. Matulas pasipiktino tokiu sprendimu ir teigė jį skųsiąs.

Matulas ir Veryga susiginčijo dėl skiepų

Kaip rašė ELTA, į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją kreipėsi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis. Jis prašė įvertinti, jo nuomone, šokiruojantį ir neatsakingą sveikatos apsaugos ministro ir Seimo nario A. Verygos kalbėjimą, kuris esą viešojoje erdvėje dėl gripo sukeltų žmonių mirčių apkaltino Seimo narį Antaną Matulą.

„Šiemet gripo epidemijai nusinešus jau keliolika Lietuvos žmonių gyvybių, sveikatos apsaugos ministras užsiima neetišku ir gėdingu manipuliavimu viešojoje erdvėje, užuot susitelkęs į savo tiesioginį darbą. Iš ministro laukiame politinės ir organizacinės lyderystės kovojant su gripo epidemija - užsiimant jo prevencija bei efektyviu gydymo sistemos darbu, o ne laiką ir eterį skiriant asmeninėms žemiausio politinės kultūros lygio politinėms kovoms. Todėl, ragindami Aurelijų Verygą dar sykį pagaliau imtis atsakomybės, kartu kreipiamės į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, prašydami įvertinti tokius neatsakingus ir neetiškus ministro viešai mestus kaltinimus”, - teigė Seimo narys G. Landsbergis.

Pasak jo, A. Veryga savo paskyroje „Facebook“ socialiniame tinkle ir kitur viešojoje erdvėje apkaltino kolegą Seimo narį Antaną Matulą dėl esą jo dalyvavimo dezinformacinėje kampanijoje ir nurodė jį kaip tiesiogiai atsakingą dėl mirčių, kurias sukėlė gripo komplikacijos.