„Rinkimų dieną savivaldybių rinkimuose buvo du biuleteniai: merų ir tarybų. Biuletenius paprastai pradedama skaičiuoti vėlai vakare po visos intensyvios darbo dienos, jaučiamas nuovargis, todėl padaryti klaidų juos skaičiuojant pasitaiko visoms apylinkėms. Būtų daug lengviau, jei biuleteniai būtų skirtingų spalvų, tuomet jų skaičiavimas vyktų sklandžiau ir greičiau“, - tokią mintį trečiadienį spaudos konferencijoje Seime išsakė A. Kupčinskas, pirmą kartą šiemet buvęs stebėtoju Kauno, Šilutės ir Kaišiadorių rajonų rinkimų apylinkėse, apygardose.

Parlamentarui teko lankytis pas gyventojus vykdant balsavimus namuose ir stebėti pirmąjį bei antrąjį rinkimų turus.

Jis apgailestavo dėl kuklaus rinkimų komisijų narių darbo apmokėjimo.

„Galima konstatuoti, kad rinkimai pinga - komisijų nariai gauna vis mažesnį užmokestį už darbą. Jei tokios tendencijos išsilaikys ir toliau, gali būti, kad nebebus kam vykdyti rinkimų“, - pažymėjo Seimo narys A. Kupčinskas.

Pasak jo, rinkimų komisijų nariai pastebėjo, kad šiemet buvo ypač sunku surinkti žmones į komisijas.

„Stebina VRK pirmininkės Lauros Matjošaitytės nuostata, kad komisijos nariai dirba savanoriškais pagrindais. Žinant, kad komisijos nariams tenka didelė atsakomybė: jie pasirašo rinkimų protokolus ir prisiima atsakomybę, todėl nemanau, kad tai - savanoriškas darbas, - stebėjosi Seimo narys ir konkretizavo komisijos nario darbo užmokestį. - Po šių savivaldybių rinkimų komisijos nariui atlygis už 3 mėnesius nesiekia 150 eurų į rankas. Rinkimų komisijos nariai liudija, kad sausį gavo 5 eurus, už vasarį - 87 eurus, nes reikėjo nešioti rinkėjo korteles, ir dar apie 40 eurų bus už kovą“.

Pasak parlamentaro A. Kupčinsko, komisijų nariai maitinami buvo prastai, nes apskritai tokios sąvokos „pietūs“ nebeliko. Pavyzdžiui, vienoje apylinkėje gauti 6 buteliai vandens, kavos pakelis, cukraus maišelis ir sausainių dėžutė.

Parlamentaras kritikavo ir reikalavimą būtinai išdalinti vardinius kvietimus į rinkimus, kuriuos privaloma įteikti žmogui į rankas, nors tų kvietimų kitoje pusėje parašyta, kad šis kvietimas nėra privalomas ir rinkimų dieną jo turėti neprivaloma.

Juolab kad atvykęs balsuoti rinkėjas pateikia asmens dokumentą, kuris apylinkėje tikrinamas net du kartus.

„Kodėl nepasvarsčius apie daugiabučių namų laiptinėse iškabinamus skelbimus su būtina rinkimams informacija ir į gyventojų pašto dėžutes išdalytus pranešimus apie rinkimus ir pan.“, - svarstė A. Kupčinskas.

Parlamentaras pasidžiaugė, kad šiais metais rinkimų dieną nė karto neužstrigo rinkimų programa, tačiau, jo manymu, mokymai buvo spontaniški, komisijų nariai nespėjo išmokti su jomis dirbti.

A. Kupčinskas savo pasiūlymus teiks VRK, pavyzdžiui, atskirti biuletenius skirtingomis spalvomis, o dėl rinkimų kortelių privalomo išdalijimo ketina siūlyti įstatymo pataisas.