Lyginant sausio ir vasario mėnesių apklausų duomenis nebuvo pokyčių partijų vertinimuose, kurie peržengtų 3,1 proc. ribą. Reitingų lyderiai tik dar labiau sutvirtino savo pozicijas. Reikšmingai sumažėjo tik nežinančių, už ką balsuotų, rinkėjų dalis.

„Spinter tyrimų“ vadovas, sociologas Ignas Zokas pastebėjo, kad reitinguose šiek tiek pajudėjo dviejų pirmųjų vietų partijos, o visos kitos liko labai panašiose pozicijose.

„Daugiausiai dėmesio krypo į savivaldos rinkimus, kur yra truputį kiti prioritetai ir renkamasi pagal vietinius žinomus žmones, ten mažiau įtakoja partiškumas, ir įvertinant įsisiūbuojančią prezidentinę kampaniją, stabilus rezultatas yra gana logiškas“, – sakė I. Zokas.

Politologas iš Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) Kęstutis Girnius pagrindiniu reitingų pokyčiu laiko tai, kad sumažėjo tų, kurie nežino, už ką balsuotų, arba būtų nebalsavę. Kaip išsireiškė politologas, susitraukė pilkoji zona.

„Anksčiau buvo daug tokių asmenų. Manau, kad gali būti, kad žmonės turi aiškesnę nuostatą, ir yra pasiryžę rinkti vieną arba kitą partiją. Nes visur matomas augimas, vienintelė grupė, kur šiek tiek pamažėjo procentas – Tvarka ir teisingumas“, – rezultatus apžvelgė K. Girnius.

Politologo manymu, procentinių skaičių augimas kitų partijų vertinimuose gali būti susijęs ne su kažkokiais konkrečiais įvykiais, o tiesiog su labiau išsigryninusiomis rinkėjų nuostatomis

„Jokių dramatiškų įvykių nuo sausio iki vasario nebuvo, per gruodį valstiečiai padarė daug klaidų, o pastaruoju metu viskas vyko ganėtinai ramiai. Dabar įdomu, kas atsitiks kovą, po to, kai vyko visokios kovos ir nesusipratimai, tada galėtų būti radikalesnių pokyčių, ir jie bus dėl įvykių, o ne tik todėl, kad nuostatos išryškėjo“, – sakė K. Girnius.

Saulius Skvernelis premjeriniame reitinge lieka tvirtai pirmas su 16,5 proc. palaikymu. Politologas mano, kad tai yra susiję su tuo, kad jis jau turi patirties šiose pareigose, tačiau, pasak K. Girniaus, tai nėra tas skaičius, kuriuo S. Skvernelis galėtų ypač džiaugtis.

„Tik vienas rinkėjas iš šešių mano, kad jis galėtų geriausiai tai daryti. Jo vietoje, neskubėčiau žmonai pranešti, kad man viskas sekasi“, – sakė K. Girnius.

Lyderiai liko tie patys

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ vasario 18-28 dienomis, naujienų portalo DELFI užsakymu atlikta apklausa parodė, kad partijų reitinge pirmoje vietoje liko TS-LKD, kurią vasarį palaikė 21,1 proc., o sausį – 18,3 proc. respondentų.

Antroje vietoje buvo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, už kurią vasarį būtų balsavę 17,1 proc., o sausį – 15,5 proc. apklaustųjų. Treti buvo Gintauto Palucko vadovaujami socialdemokratai, už kuriuos vasarį būtų balsavę 7,4 proc ., o sausį – 7,6 proc. respondentų. Į Seimą taip pat būtų patekusi Darbo partiją, už kurią vasarį būtų balsavę 5,6 proc., o sausį – 4,8 proc. respondentų.

Už brūkšnio liko Lietuvos lenkų rinkimų akciją, kurios reitingas vasarį išliko toks pats kaip sausį – 4,5 proc. Už partiją Tvarka ir teisingumas vasarį būtų balsavę 4,4 proc., o sausį 5,7 proc. respondentų.

4 proc. apklaustųjų vasarį ir 3,1 proc. – sausį būtų balsavę už Liberalų sąjūdį, 2 proc. apklaustųjų vasarį ir 2,2 proc. – sausį savo balsą buvo atidavę Lietuvos centro partijai.

Už kokią nors kitą partiją vasarį būtų balsavę 9,8 proc., nebalsavę – 11,1 proc., o nežinojo, už ką balsuoti 13 proc. respondentų.

Premjero reitinge pirmas – Skvernelis

Respondentų nuomone, geriausiai Ministro Pirmininko pareigas užimti yra tinkamas Saulius Skvernelis. Vasarį taip manė 16,5 proc., o sausį – 17,7 proc. respondentų.

Antroje vietoje – Gabrielius Landsbergis, kurio premjerinis reitingas vasarį buvo 10,2 proc., o sausį – 9,6 proc. Susisiekimo ministras Rokas Masiulis buvo trečias jį palaikė atitinkamai 8,9 proc. ir 7,7 proc. respondentų.

Ingridą Šimonytę premjere vasarį norėjo matyti 8,1 proc., o sausį 5,3 proc. respondentų. Gitaną Nausėdą – atitinkamai 6,4 proc. ir 5,5 proc. respondentų.

Algirdas Butkevičius vasarį turėjo 5,1 proc., o sausį – 7 proc. palaikymą. Ramūnas Karbauskis – atitinkamai 4,4 proc. ir 4,5 proc. reitingus. Viktorą Uspaskichą premjero pozicijoje vasarį norėjo matyti 4,3 proc., o sausį – 2,3 proc. apklaustųjų. O Vilijos Blinkevičiūtės reitingas vasarį buvo 4,2 proc., o sausį – 3 procentai. Andrių Kubilių premjero pareigose vasarį norėjo matyti 3 proc., o sausį – 4,2 proc. respondentų.

Vyriausybės atžvilgiu tragiškai kritiški

Respondentai tradiciškai kritiški išliko Vyriausybės atžvilgiu. Jos veiklą teigiamai ir greičiau teigiamai vasarį vertino 31,4 proc., o sausį – 31,3 proc. respondentų.

Neigiamai ir greičiau neigiamai Vyriausybės veiklą vasarį vertino 62 proc., o sausį – 61,7 proc. respondentų. 6,6 proc. respondentų vasarį ir 6 proc. – sausį nežinojo, kaip vertinti, arba neatsakė į klausimą.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" 2019 metų vasario 18-28 dienomis, naujienų portalo DELFI užsakymu, atliko visuomenės nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Kombinuotas tyrimo metodas: 60 proc. tiesioginės paklausos būdu face-to-face, 40 proc. internetu. Tiesioginio interviu atveju apklausą atlieka profesionalus apklausėjas. Jis veda pokalbį su respondentu pagal parengtus klausimus, atsakymus fiksuodamas klausimyne. Internetinėje apklausoje respondentui siunčiama nuoroda į apklausą, kurią respondentas užpildo savarankiškai jam/jai patogiu metu. Nuoroda yra unikali t.y. klausimyno negalima užpildyti kelis kartus.
Tyrimo metu buvo apklausta 1006 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas pagal lytį, amžių ir gyvenamąją vietą yra proporcingas gyventojų pasiskirstymui Lietuvoje.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.