Antrojo merų rinkimų turo metu balsavusi D. Grybauskaitė sulaukė klausimų apie premjero žodžius apie latvius bei siūlymo dėl Astravo atominės elektrinės. Prezidentė S. Skvernelio siūlymą pavadino antikonstituciniu, o žodžius apie latvius – tarptautine gėda.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis DELFI teigė, kad ruošia raštą ir kreipsis į VRK dėl prezidentės išsakytų žodžių. Skundą VRK jau yra pateikęs ir Seimo narys Petras Gražulis.

„Ruošiame kreipimąsi į VRK. Rytoj greičiausiai jis bus pateiktas. Tai akivaizdus rinkimų įstatymo ir agitacijos pažeidimas. Be abejonės, – tvirtino R. Karbauskis. – Man keista, kodėl taip VRK pirmininkė komentavo, nes ji, matyt, komentavo neįsigilinusi į turinį ir tekstą.“

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė sekmadienį, po D. Grybauskaitės pasisakymo, DELFI teigė, kad tai buvo tiesiog prezidentinis vertinimas. „Prezidentė kartais pasisako ir dėl Vyriausybės darbo, ir dėl Seimo darbo, tai, matyt, čia reikėtų vertinti tame kontekste atskiriant viską nuo rinkimų. Matyt, tas pasisakymas buvo kaip ministro pirmininko ir ji jį įvertino kaip prezidentė. Kol kas aš nematyčiau čia kažkokių pažeidimų“, – teigė L. Matjošaitytė, tačiau pridūrė, kad reikėtų vertinti visą kontekstą.

Skundą ruošiančio „valstiečių“ lyderio teigimu, D. Grybauskaitės pasisakymo turinyje – kritika jam ne tik kaip Vyriausybės vadovui, bet ir kaip kandidatui į Prezidentus. „Latvijos tema buvo visiškai ne premjero pareiškimas, – teigė R. Karbauskis. – Matjošaitytė, matyt, neįsigilino į tai, ką ji sako.“

R. Karbauskio teigimu, jis įsitikinęs, kad pats negalėtų rinkimų dieną viešai dėstyti prieš kokį nors kandidatą nukreiptų pareiškimų. „Visi įstatymai galioja visiems iki vieno, – teigė R. Karbauskis. – Prezidentė nėra išimtis.“

VRK pirmininkė DELFI patvirtino, kad skundas iš Seimo nario Petro Gražulio jau gautas ir bus išnagrinėtas.

Rinkimų dieną draudžiama bet kokia agitacija.

ELTA nurodo, kad P. Gražulis į VRK kreipėsi tokiu pagrindu: esą rinkimų į Vilniaus merus antrajame ture balsavusi prezidentė Dalia Grybauskaitė „viešai, sąmoningai, demonstratyviai ir akivaizdžiai, visų pagrindinių Lietuvos žiniasklaidos priemonių akivaizdoje galimai pažeidė rinkimų agitacijos draudimą“.

DELFI primena, kad rinkimų dieną balsavusi D. Grybauskaitė žurnalistų buvo paprašyta įvertinti premjero S. Skvernelio veiksmus dėl Astravo atominės elektrinės – siūlymus Baltarusijai, kurie, kaip teigiama, nebuvo suderinti su prezidente. Jos teigimu, konstitucija numato, kad tarptautinius sprendimus priima prezidentas ir jo veiksmus pavadino antikonstituciniais.

„Dėl derinimo galiu tik viena pasakyti. Konstitucija numato, kad sprendimus priima tik prezidentas. Užsienio politika vykdoma kartu su vyriausybe. Kadangi nebuvo derinta ši tema, o tai yra strateginis užsienio politikos tikslas, manau, kad tai antikonstitucinis veiksmas“, – teigė D. Grybauskaitė.

Ji taip pat sulaukė klausimo, ką ji mano apie S. Skvernelio kritiką latviams. „Reikia didelių gebėjimų tokią didelę gėdą tarptautinę daryti iš premjero pusės“, – teigė prezidentė. S. Skvernelio citata apie latvius, kad jie yra „ne broliai, o konkurentai“ buvo paviešinta LRT.lt portale, po jo susitikimo su rinkėjais Lazdijuose. Pats S. Skvernelis kiek vėliau savo „Facebook“ paskyroje teigė, kad ši citata esą yra netiksli.

„Su latviais esame draugai, kaimynai, mus sieja labai glaudūs ryšiai, bendra istorija. Tačiau kartu mes esame ir konkurentai: kalbant apie energetikos klausimus, jūrų uostus, krovinius, transportą. Su Latvija iki šiol nesusitarta dėl jūrų sienos demarkacijos. Tai klausimai, kurie turi būti sprendžiami aukščiausiu lygmeniu, ginant Lietuvos interesus“, – savo teiginį apie latvius tikslino premjeras.

S. Skvernelio žodžiai netrukus pasiekė ir Latviją, apie tai paskelbė latviškas DELFI portalas.