Klaipėdos mieste antrajame rinkimų ture pergalę šventė dabartinis meras Vytautas Grubliauskas. A. Vaitkus su 44 proc. liko antroje vietoje. Rytą po rinkimų, BNS organizuotoje konferencijoje, G. Landsbergis pareiškė, kad Klaipėda išlaikė egzaminą, o oligarchinės tendencijos gavo smūgį.

„Aš tikiuosi, kad Rokas Masiulis, kuris prieš rinkimus pasakė, kad imsis sprendimų po rinkimų dėl A. Vaitkaus tolimesnės karjeros uoste, vis dėlto bus ryžtingas ir patrauks A. Vaitkų iš uosto vadovo, nes parama iš uosto įmonių nėra grąžinta, ir jis grįžtų vadovauti uostui. Tai būtų daug pagrindo manyti, kad jo priimami sprendimai nėra skaidrūs, kadangi jam įmonės yra suteikusios paramą. Manau, kad toks vadovas dirbti toliau negali“, – kalbėjo G. Landsbergis.

LVŽS pirmininkas R. Karbauskis savo ruožtu tikino, kad nėra jokių patvirtintų duomenų apie galimus pažeidimus. Jo nuomone, nėra pagrindo A. Vaitkui neleisti dirbti uoste.

„Galiu pakomentuoti ministro žodžiais. Iš tikrųjų per tą laikotarpį, kada buvo pradėta abejoti kažkokiais ryšiais ar dar kažkuo, nebuvo pateikta jokių duomenų apie tai, kad yra kažkokie pažeidimai. Buvo tik sakymas, šnekėjimas, kad yra galimas interesų ryšys. Nebuvo nieko daugiau padaryta. Šioje situacijoje nematau jokio pagrindo tam, kad kažkaip abejoti uosto direktoriaus Vaitkaus galimybe dirbti uoste. Jeigu atsiras kokių nors duomenų apie galimus pažeidimus, tada tokiu atveju norėčiau išgirsti. Kol kas girdėjau tik vieną, kad neva gali kažkokie būti interesai įmonių uoste ir uosto direktoriaus. Turiu nuliūdinti, tuos, kurie norėjo, kad taip būtų. Jokių duomenų apie jokius bendrus interesus ir galimus korupcinius dalykus nebuvo niekur paminėta. Atitinkamai, tie kaltinimai, kurie buvo vienokie ar kitokie nepagrįsti, manau, kiekvienas žmogus turės teisę savo garbę ginti visais įmanomais būdais. Kiek žinau, skundai buvo rašyti, manau, tai bus pratęsta“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Arvydas Vaitkus

Konferencijoje taip pat dalyvavęs Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius profesorius Ramūnas Vilpišauskas minėjo, kad A. Vaitkui grįžus vadovauti Klaipėdos uostui, bet dirbant miesto taryboje, gali kilti interesų konfliktas.

„Neabejotinai darbas savivaldybių tarybose, kaip ir mero pozicijoje, yra politinis, nes reikia priimti sprendimus dėl išteklių paskirstymo, spręsti konfliktus, kurie kyla toje politinėje bendruomenėje, ir labai tikėtina situacija, kada gali susidaryti interesų konfliktai, jei tas pats žmogus vadovauja ir ypač tokiai svarbiai įmonei, kaip Klaipėdos atveju. Mano nuomone, būtų geriau, kad iš anksto būtų ieškoma būdų, kaip išvengti tokio pobūdžio interesų konfliktų“, – teigė R. Vilpišauskas.

LRT tyrimų skyrius buvo rašęs, kad uoste dirbančių verslo įmonių vadovai rėmė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) Klaipėdos sąrašą, įvardintą kaip „Klaipėdos komanda“. Susisiekimo ministras Rokas Masiulis sausį nušalino A. Vaitkų nuo dalies sprendimų, susijusių su įmonėmis, kurių atstovai dalyvavo A. Vaitkaus rinkimų kampanijoje.