Į prezidentės pasisakymą netruko sureaguoti ir Seimo narys „valstietis“ Stasys Jakeliūnas. Jo teigimu, prezidentė užsiima neleistina agitacija prieš S. Skvernelį.

„Manau, kad prezidentė D. Grybauskaitė rinkimų dieną užsiima neleistina agitacija prieš vieną iš galimų kandidatų į prezidentus. Tikiuosi, kad S. Skvernelio rinkimų štabo vadovas V. Bakas dėl galimo Rinkimų įstatymo pažeidimo kreipsis į atitinkamas institucijas“, – savo socialinio tinklo paskyroje parašė jis.

Vis dėlto Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkės Lauros Matjošaitytės teigimu, prezidentės žodžių laikyti rinkimų agitacija negalima, nes prezidentė gali vertinti Vyriausybės ir premjero darbą.

„Reikėtų vertinti visą kontekstą tos kalbos. Prezidentė kartais pasisako ir dėl Vyriausybės darbo, ir dėl Seimo darbo, tai, matyt, čia reikėtų vertinti tame kontekste atskiriant viską nuo rinkimų. Matyt, tas pasisakymas buvo kaip ministro pirmininko ir ji jį įvertino kaip prezidentė. Kol kas aš nematyčiau čia kažkokių pažeidimų“, – teigė L. Matjošaitytė.

O kalbėdama apie kandidatus į merus, pastebėjo L. Matjošaitytė, šalies vadovė neįvardino nė vieno kandidato pavardės.

„Matyt, mums reikėtų įvertinti ir susipažinti su tuo, kas buvo pasakyta, ir tada komisija nuspręstų. Nebuvo pasakyta, kad už konkretų žmogų, o interpretacijų gali būti labai daug.Šiandieną girdėjome daug, daug garsių žmonių, politikų balsavo ir jų buvo klausiama už ką balsavo, tai tiesiog buvo pateikiami tam tikri apibūdinimai, bet jie jokiu būdu nereiškia, kad tai vienas konkretus žmogus“, – teigė L. Matjošaitytė.

Šeštadienio naktį prieš merų rinkimų antrąjį turą įsigaliojo draudimas agituoti visose šiuo metu vykstančiose politinėse kampanijose.

Agitacijos draudimas galioja ne tik savivaldos, bet ir prezidento, Europos Parlamento (EP) rinkimams, referendumams. Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas draudžia rinkimų agitaciją iki jų pradžios likus 30 valandų ir rinkimų dieną iki balsavimo pabaigos. Agitacijos draudimas prasidėjo šeštadienį 1 val. nakties ir truks iki sekmadienio 20 val., išskyrus išorinę politinę reklamą, iškabintą iki prasidedant šiam draudimui.

Sekmadienį D. Grybauskaitė mesdama į balsadėžę rinkimų biuletenį sakė : „Už patį geriausią, geriausią iš dirbančių, aišku, nevagiantį.“

Ji taip pat žurnalistų buvo paprašyta įvertinti premjero S. Skvernelio veiksmus dėl Astravo atominės elektrinės – siūlymus Baltarusijai, kurie, kaip teigiama, nebuvo suderinti su prezidente. Jos teigimu, konstitucija numato, kad tarptautinius sprendimus priima prezidentas ir jo veiksmus pavadino antikonstituciniais.

„Dėl derinimo galiu tik viena pasakyti. Konstitucija numato, kad sprendimus priima tik prezidentas. Užsienio politika vykdoma kartu su vyriausybe. Kadangi nebuvo derinta ši tema, o tai yra strateginis užsienio politikos tikslas, manau, kad tai antikonstitucinis veiksmas“, – teigė D. Grybauskaitė.

Ji taip pat sulaukė klausimo, ką ji mano apie S. Skvernelio kritiką latviams. „Reikia didelių gebėjimų tokią didelę gėdą tarptautinę daryti iš premjero pusės“, – teigė prezidentė.

S. Skvernelio citata apie latvius, kad jie yra „ne broliai, o konkurentai“ buvo paviešinta LRT.lt portale, po jo susitikimo su rinkėjais Lazdijuose. Pats S. Skvernelis kiek vėliau savo „Facebook“ paskyroje teigė, kad ši citata esą yra netiksli.

„Su latviais esame draugai, kaimynai, mus sieja labai glaudūs ryšiai, bendra istorija. Tačiau kartu mes esame ir konkurentai: kalbant apie energetikos klausimus, jūrų uostus, krovinius, transportą. Su Latvija iki šiol nesusitarta dėl jūrų sienos demarkacijos. Tai klausimai, kurie turi būti sprendžiami aukščiausiu lygmeniu, ginant Lietuvos interesus“, – savo teiginį apie latvius tikslino premjeras.

Po šių žodžių, esą latviai – ne broliai, sujudo „Facebook“ bendruomenė. Per parą prie grupės „Broliai, ne kokurentai“, kurioje aprašymai pateikti lietuvių, latvių ir anglų kalbomis, jau prisijungė keli tūkstančiai žmonių, kurie reiškia meilę ir simpatijas kaimynams latviams. S. Skvernelio žodžiai netrukus pasiekė ir Latviją, apie tai paskelbė latviškas DELFI portalas.