Afrikos valstybės, Indija, Kinija, Lotynų Amerika ir Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) – regionus, į kuriuos reiktų žvalgytis perkopus ES sieną, vardijo G. Nausėda. Jis teigia, kad su šiomis šalimis galimas eksporto ir importo bendradarbiavimas.

„Europos Sąjungą laikau labai svarbiu instituciniu, politiniu ir kitokiu indu, – kalbėjo G. Nausėda. – Ji leidžia imti ir apsaugoti žmonių teises.“ Jis pridūrė, kad to labai stinga Rytų pusėje.

„ES man yra didžiulė rinka, kurioje Lietuva, tapusi jos nare, turi puikias galimybes plėtoti savo eksportą, – kalbėjo G. Nausėda ir pridūrė. – Nenorėčiau, kad mūsų orientacija į ES taptų užsidarymu nuo kito pasaulio.“

G. Nausėdos teigimu, reiktų stiprinti ir pozicijas NATO. „NATO kaip organizacija yra svarbiausias ir šiuo metu vienintelis mūsų skydas, kuriuo remdamasi Lietuva gali atlaikyti bet kokį išorės priešą, – teigė kandidatas. – Bet turime ne tik diskusijomis, pokalbiais ar retorika stiprinti NATO. Turime jaustis visateise NATO nare.“

Gitanas Nausėda
Nenorėčiau, kad mūsų orientacija į ES taptų užsidarymu nuo kito pasaulio.

BVP dydis, skiriamas krašto apsaugai, anot G. Nausėdos, nėra tik statistinis dydis, kokiu dažnai jį paverčiame. „Tai nuoseklus Lietuvos įsipareigojimas – didinti krašto apsaugos ir BVP santykį“, – įvardijo G. Nausėda.

Jo teigimu, reiktų stiprinti ir santykius su JAV, ypač kariniame bendradarbiavime.

Kandidatas taip pat dar kartą pakartojo, kad jo požiūris Rytų politikos atžvilgiu nekinta, jis – vakarietiškų pažiūrų kandidatas. „Nors aš kaip asmuo esu už tai, kad kalbėtis galima su visais žmonėmis, kurie nori kalbėtis ir bendradarbiauti, – teigė G. Nausėda ir pridūrė, kad net ir kalbantis reiktų laikytis savo principų. – Neturime padaryti iš savo principų mazgotės.“

Jo teigimu, nusileisti negalima: „Tokia politika nėra tinkama bendraujant su tomis valstybėmis, kurios elgiasi agresyviai“.

Vladimiras Laučius, Gitanas Nausėda

Santykiai su Lenkija, Baltarusija ir kitomis kaimynėmis, anot G. Nausėdos, turi būti grindžiami geranoriškumu. Vis dėlto, pridūrė, kad santykiai su Lenkija turėtų būti kitokie nei su Baltarusija.

G. Nausėda įvardijo, kad su Lenkija vertėtų užmegzti glaudesnius eksporto ryšius ir drąsiau skintis kelią į šią rinką, tačiau pabrėžė, kad tai jokiu būdu nereiškia, kad jis skatina lenkiškų prekių vežimąsi į Lietuvą, anaiptol – jis ragina Lenkijoje galimybių ieškoti Lietuvos verslininkams.

Gitanas Nausėda
Neturime padaryti iš savo principų mazgotės.

Po programos pristatymo G. Nausėda sulaukė kelių klausimų, vienas jų – ar ir kaip priimtų Dalai Lamą, jei būtų prezidentu. „Man Dalai Lama yra religinis dvasinis lyderis ir aš jį gerbiu. Manau, kad jam apsilankius Lietuvoje su juo galėtų susitikti ir mūsų religiniai lyderiai, gal ir politiniai, bet šiandien nematau galimybės, kad prezidentas turėtų sutikti Dalai Lamą savo prezidento rūmuose“, – teigė G. Nausėda.

D. Grybauskaitė buvo priėmusi Dalai Lamą. Tiesa, ne Prezidentūroje. „Galima diskutuoti apie neoficialų ar neformalų susitikimo standartą“, – tęsė G. Nausėda.

Diskusija su Gitanu Nausėda

Dar vienas klausimas – ar išliks toks pat lojalus ES ir po Europos Parlamento (EP) rinkimų? „Niekas nesikėsins į pamatinius dalykus, todėl ir toliau liksiu ES šalininkas“, – įvardijo G. Nausėda.

Diskusijos metu G. Nausėda taip pat pabrėžė, kad pasisako už lenkiškų rašmenų rašybą antrajame paso puslapyje.

Ir anksčiau, kalbėdamas apie savo programą, G. Nausėda teigė, kad gerintų santykius su kaimynais. Valstybė, anot jo, turėtų būti kaip dirigentas, kuris ieško balanso.

Pirmojo vizito metu G. Nausėda keliautų į Lenkiją, o draugystei su Rusija vilčių neteikia. „Netikiu, kad galima imti ir pasodinti draugystės medį“, – teigė kandidatas.

DELFI primena, kad dėl Prezidento posto kovoja 13 kandidatų. Iki kovo 28 jie turi surinkti bent minimalią parašų sumą – 20 tūkst.

Balandžio 12, patikrinusi visus parašus, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) paskelbs visus, kurie toliau kovos prezidentinėje kovoje. Balandžio 12-ąją paskelbtieji taps oficialiais kandidatais.

Pirmoji reikiamą parašų kiekį surinko Ingrida Šimonytė. Jai prireikė vos paros, kad surinktų tiek parašų vien elektroninėje erdvėje. Antrasis elektroninėje erdvėje ją pasivijo Gitanas Nausėda.