„Buvo fiksuotas pažeidimas, kad mokyklos dienyne mokyklos vadovas agitavo – buvo sugeneruotas laiškas, kuris nukeliavo visiems toks mokyklos bendruomenės nariams ir tėvams. Tėvai pasipiktino tokia situacija. Asmuo, išplatinęs laišką, pripažino, kad padarė pažeidimą. Jo įgaliojimai, kaip komisijos pirmininko šioje apylinkėje nutraukta“, – DELFI sakė VRK komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Mokinių tėvai pranešė apie „Žaliakalnio“ gimnazijos direktoriaus Vitalijaus Jakobčiuko elgesį. VRK pateiktas skundas, kad V. Jakobčiukas elektroninį mokinių dienyną naudojo agitacijai ir nurodė balsuoti už dabartinį uostamiesčio merą Vytautą Grubliauską.

Pats V. Jakobčiukas tikina, kad jis taip pasielgė galvodamas apie gimnazijos ateitį, kaip jos vadovas, o ne kaip rinkimų apylinkės vadovas.

„Kaip pirmininką nušalino nuo pareigų, na ir viskas. Rašiau, kaip direktorius. Pirmiausia, raginau ateiti balsuoti. Kitas dalykas rusų kalba parašytas, tai skirta tik tam tikram lektoratui, čia buvo mūsų bendruomenės susitarimas. Tai dariau todėl, kad pas mus yra problema su įstaigos renovacija, o ją palaikė vieni iš rusakalbių politikų, kurie buvo koalicijoje su dabartinio mero partija, o tie politikai nepraėjo kitai kadencijai į tarybą“, – savo motyvus paaiškino V. Jakobčiukas.

Anot gimnazijos vadovo, nuo 2007 metų pastatas, kuriame yra rusakalbių mokykla, vis nesulaukia taip būtinos renovacijos. Pastarieji porą metų, anot V. Jakobčiuko, pagaliau išjudino ledus ir buvo pradėti derinti taip būtini darbai pastatui.

Gimnazijos vadovas sako, kad jam nesvaru, kas bus meras, svarbu – politinė jėga, kuri jau žino gimnazijos pastato problemą.

V. Jakobčiukas sako, kad jam atleidimas iš rinkimų apylinkės pirmininko pareigų – ne finansinis, o moralinis smūgis ir savotiška pilietiškumo pamoka. Vyras pajuokavo, kad dabar per jų mokykloje vykstančias Pilietiškumo pamokas jis tikrai pasidalins su mokiniais savo patirtimi. Beja, vienas VRK pasiekusių skundų taip pat susijęs su šia pamoka – trečiadienį, vos prasidėjus išankstiniam balsvimui, meras V. Grubliauskas bendravo su mokiniais. Tiek gimnazijos vadovas, tiek meras sako, kad su rinkimais susitikimo su mokiniais nesieja.

„Mes merą jau nuo gruodžio mėnesio kvietėme. Mes vykdome projektą „Mano sėkmės istorija“ jau antrus metus. Lankėsi jau daug kas, ir politikai, ir tėvai, ir abiturentai, kurie jau dirba, ir diplomatai, ir konsulato atstovai. Tai sutapimas su rinkimais, kad meras tik davar atvyko“, – aiškino situaciją V. Jakobčiukas.

„Turėjau pakvietimą į „Žaliakalnio“ gimnaziją vakar (kovo 13 d.), turiu pakvietimą į Prano Mašioto progimnaziją rytoj (kovo 15 d.), antradienį turiu pakvietimą į kitą ruskalbių gimnaziją, po to dar į vieną lietuvių mokyklą. Tų pakvietimų aš gaunu nuolatos. Iškart aiškiai pasakiau, kad tai neturi būti kvietimas balsuoti ir manau, kad kaip tik pilietiškumo pamoka, ypač, rusakalbių gimnazijoje, yra labai svarbus – tai pilietiškumo rodymas iš savo pusės“, – sakė DELFI V. Grubliauskas ir patikino, kad su rinkimais dabar žmonės sieja net jo apsipirkimą turguje, nors tą darantis visą laiką, ar važinėjimą viešuoju transportu.