„Kodėl tarėjai svarbūs? Mums labai svarbu įtraukti mūsų visuomenę į teismo procesus, kad jie deleguotų savo atstovus, kad atstovai būtų, matytų ir priiminėtų sprendimus kaip ir teisėjai. Tai būtų tarėjai su sprendžiamojo balso teise“, - ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė E. Jankevičius.

Iš visuomenės išrinkti tarėjai, ministro nuomone, labiausiai galėtų pasitarnauti korupcinėse bylose.

„Bent jau mes, Teisingumo ministerija, norėtume pabandyti tarėjus būtent korupcinėse bylose arba bylose dėl labai sunkių nusikaltimų. (...) Teisėjai labiau pasisako už tarėjų institutą galbūt civilinėse bylose ar kitokio pobūdžio bylose, bet, mano požiūriu, tos civilinės bylos, šeimos bylos ar kitokios gali būti šiek tiek sudėtingesnės. Korupcinio pobūdžio bylos, o ypač bylos dėl sunkių nusikaltimų, yra pakankamai aiškios. Jeigu yra įrodymai, kad žmogus nužudė kitą žmogų, sprendimas galėtų būti ne toks jau ir sudėtingas“, - sakė E. Jankevičius.

Pasak ministro, teismų tarėjams įteisinti kito kelio nėra tik keisti Konstituciją. Tam reikalingi parašai Seime jau surinkti. Konstituciją pakeitus, vėliau įstatymu esą būtų įtvirtinta tvarka, kaip šis institutas veiktų. E. Jankevičiaus manymu, tarėjais asmenys turėtų būti savanoriškai, o ne priverstinai.