Abiejų komandos užtvirtino susitarimą, jog antrajame Panevėžio mero rinkimų ture konservatoriai rems P. Urbšį, susikausiantį su antros kadencijos siekiančiu įtariamuoju meru Ryčiu Račkausku.

Tokios jungtuvės dar visai neseniai atrodė neįmanomas reiškinys Aukštaitijos sostinės politinėje padangėje. Konservatoriai ir P. Urbšys nuo seno vieni kitiems švaistė kaltinimus ir atrodė besantys nesutaikomi priešai.

Konservatoriai nematė skirtumo tarp P. Urbšio ir įtariamojo R. Račkausko, kai birželio pabaigoje miesto centre esančioje švieslentėje užsakė skandalingų įvykių miesto valdžioje „reklamą“. Tąkart dešinieji abu ragino atsistatydinti – vieną iš mero posto, kitą – iš Seimo nario pareigų.

P. Urbšiui konservatoriai grūmojo ir tuomet, kai po miesto valdžios rūmus sukrėtusio STT vizito surengė piketą prie Savivaldybės. „Kartu atėjot, kartu ir išeikit“, – šaukė TS-LKD Panevėžio aktyvistai, iškėlę P. Urbšio ir R. Račkausko marionetes.

„Povilo Urbšio eksperimentas su „švariausiu ir skaidriausiu“ judėjimu, atėjusiu į valdžią per rinkimų komitetą, žlugo. Dėl prarastų ketverių miesto metų visa atsakomybė tenka visų pirma judėjimo KARTU politiniam lyderiui“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė R. Juknevičienė.

P. Urbšys atrėžė atsakomybės nesišalinantis.

„Skirtingai nuo konservatorių partijos, kuri buvo įvėlusi miestą į neskaidrius santykius, skirtingai nuo jų aš prisiimu tą atsakomybę, nors meras su manimi nederino tų sprendimų, kurie dabar kelia ažiotažą, bet vis viena aš atsakingas už tai, kad tai, kas įvyko, meta šešėlį ant žmonių pasitikėjimo“, – žiniasklaidai kalbėjo Seimo narys.

Konservatorių spaudžiamas parlamentaras dešiniuosius ragino pačius pasižiūrėti į veidrodį.

„Kažkodėl tada, kai Seimo narys Matuzas pateko į korupcinį skandalą, nereikalauta Andriaus Kubiliaus atsistatydinimo. Kodėl dabar garsiausiai šaukia apie mano atsistatydinimą Rasa Juknevičienė? Juk tuose Seimo rinkimuose, kuriuose balotiravosi ir V. Matuzas, nors jo įgaliojimai partijoje buvo sustabdyti, jo finansavimas buvo antras, po Kubiliaus! Negana to, ji buvo iš tų, kurie baudė Panevėžio merą konservatorių V. Satkevičių už tai, kad jis išdrįso iškelti savo kandidatūrą ten, kur kandidatavo V. Matuzas. Dvejopų standartų taikymas konservatoriams būdingas. Aš ir dabar matau, kad tas politinės inkvizicijos laužas yra kuriamas nepartiniams judėjimams. Ir matau, kad tą laužą kuria ne kas kitas, o konservatoriai“, – dar prieš aštuonetą mėnesių žiniasklaidai dėstė P. Urbšys.

Rinkimuose žvangėjo ginklai

P. Urbšio santykiai su TS-LKD visais laikais atrodė komplikuoti.

Regis, nesutaikomais politiniais oponentais jie virto po to, kai Aukštaitijos sostinės dešiniųjų lyderiui V. Matuzui buvo pareikšti įtarimai korupcija, tačiau šis, palaikomas partijos, tuomet atkakliai stojo į kovą dėl vietos Seime. Tuose pačiuose rinkimuose dėl vietos parlamente kovėsi ir iš Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybos pasitraukęs P. Urbšys, ir V. Satkevičius. Rinkimuose triumfavo P. Urbšys, o pralaimėję politiniai oponentai kaltino jį kelią prasiskynus nemenką įtaką TS-LKD turėjusio V. Matuzo reputacijos sąskaita.

Maždaug prieš pusmetį Šiaulių apygardos teismas nuteisė V. Matuzą dėl piktnaudžiavimo ir kyšininkavimo. Balandžio pradžioje savo verdiktą šioje byloje paskelbs ir apeliacinis teismas.

Teisiamųjų suolo neišvengė ir pats V. Satkevičius. Jo meravimo kadencija pažymėta byla, susijusia su Panevėžyje vykusio Europos vyrų krepšinio čempionato užkulisiais. Šiuo metu byla nagrinėjama Lietuvos apeliaciniame teisme.

Šešėlio nebemato

Dabar, kai iki Panevėžio mero regalijų P. Urbšiui liko įveikti lemtingąjį antrąjį turą, ilgamečiame kare tarp jo ir TS-LKD skelbiamos paliaubos. Seimo narys kreipėsi į dešiniuosius prašydamas politinio palaikymo ir jo sulaukė.

„Mūsų nuomonių išsiskyrimo pagrindinė priežastis buvo požiūris į skaidrumą. Jei kalbame apie dabartinį konservatorių požiūrį, jie manė, kad aš galiu būti susijęs su mero korupcinėm veikom, dėl kurių pradėjo bylą STT. Bet buvo pakankamai laiko įsitikinti, kad nesu su tuo susijęs“, – aiškino P. Urbšys.

Panevėžio meru siekiantis tapti seimūnas tvirtina matantis bendrų bruožų su TS-LKD: sutampa požiūriai dėl esminių nuostatų – skaidrumo, žmonių įgalinimo ir požiūrio į miesto perspektyvą.

„Man visada buvo labai svarbios vertybės. Su konservatoriais sutampa mūsų ne tik politinės programinės nuostatos, bet ir vertybinės – pagrindinis žodis skaidrumas“, – pabrėžė P. Urbšys.

Politikas sutinka, jog gali kilti klausimas, ar deklaruojamas skaidrumas nėra su dvigubu dugnu, nes jam paramą garantavusios TS-LKD sąraše į miesto Tarybą išrinktas V. Satkevičius, kurio byla tebenagrinėjama teisme.

„Mano nuostata, kad žmogus, priverstas minti teismų slenksčius dėl korupcinio atspalvio bylų, negali užimti vadovaujamos pozicijos. Neina kalba, kad tokią poziciją galėtų užimti V. Satkevičius“, – pabrėžė P. Urbšys.

Anot jo, nors R. Račkauskas įtariamas korupcija, o V. Satkevičius jau ir teisiamas, esminis skirtumas, kad pastarasis nėra dešiniųjų sąrašo lyderis.

P. Urbšys TS-LKD nebemato ir V. Matuzo šešėlio.

„Mane pasiekė informacija, kad konservatoriai įvertino, jog buvo klaidinga toleruoti V. Matuzo korupcinę bylą. Logiška, kad galėjo manyti, jog V. Matuzas yra P. Urbšio auka. Bet buvo pakankamai laiko atskirti grūdus nuo pelų ir įsitikinti, kaip iš tiesų vyko“, – aiškino P. Urbšys.

Į Panevėžio merus pretenduojantis seimūnas neslepia palaikymo prašęs ne tik konservatorių. Kvietimą bendradarbiauti sako išsiuntęs ir kitoms į miesto Tarybą išrinktoms partijoms.

„Politikoje niekas nesivadovauja asmeninėmis nuoskaudomis. Logiška, kad antrame ture kandidatas susitinka su įvairiomis jėgomis ir kalbasi apie galimybę dirbti bendrai“, – partijų palaikymo ieško P. Urbšys.

Be konservatorių neišsivers

TS-LKD Panevėžio skyriaus pirmininkė R. Juknevičienė, ne kartą raginusi P. Urbšį prisiimti politinę atsakomybę dėl merui R. Račkauskui pateiktų įtarimų korupcijos byloje, teigė ir dabar savo žodžių neišsižadanti. Anot jos, pasirinkimas remti P. Urbšį skyriaus taryboje priimtas vienbalsiai „išeinant iš tų pozicijų, kad tikrai negalime remti korupciniais nusikaltimais įtariamo kandidato“.

„To nesuprastų mūsų rinkėjai ir visa Lietuva. Todėl apsvarstę visas aplinkybes nutarėme paremti antrame ture P. Urbšį išlikdami su ne vienu atveju skirtingais požiūriais. Jei neparemsime P. Urbšio, bus pagalba R. Račkauskui. Mūsų žmonių neatėjimas balsuoti būtų balsavimas už R. Račkauską“, – teigė R. Juknevičienė.

Ji pabrėžė, kad nors priimtas sprendimas remti P. Urbšį, TS-LKD laikosi pozicijos, kad geriausiai mero pareigas būtų ėjusi į antrą turą nepatekusi jų kandidatė Indiana Grigienė.

R. Juknevičienė tvirtino, jog susitikime su P. Urbšio komanda apie valdžios postų dalybas po rinkimų, jei šiuos laimėtų seimūnas, nebuvo kalbėta. Visgi, anot Seimo narės, akivaizdu, kad be TS-LKD paramos P. Urbšio sąrašas negalės sudaryti „efektyviai veikiančios vadovybės“.

Panevėžio dešiniųjų lyderės teigimu, su P. Urbšiu sutarta dirbti ir valdančiojoje koalicijoje, ir opozicijoje, jeigu meru būtų išrinktas R. Račkauskas.

Kaltina desperatiškai siekiant valdžios

R. Račkauskas teigia nesąs nustebintas P. Urbšio ir konservatorių sąjungos, esą toks bendradarbiavimas – vienadienis, rodantis desperatišką siekį patekti į valdžią.

„Po pirmojo rinkimų turo rezultatų, kai rinkėjai parodė menkesnį nei bet kada pasitikėjimą ir TS-LKD, ir Povilo Urbšio judėjimu, tokio scenarijaus buvo galima tikėtis. Tačiau toks aršių politinių oponentų susibičiuliavimas prisidengiant menama kova su korupcija daugiau nei aiškiai parodo rinkėjams, kad ir įsitikinamai, ir viešai deklaruojamos vertybės be skrupulų nustumiamos į šalį, kai desperatiškai bandoma rasti galimybę patekti į valdžią. Atrodo, kad P. Urbšiui nebetrukdo, jog su TS-LKD į Tarybą pateko korupcijos byloje teisiamas Vitalijus Satkevičius, o TS-LKD gali dirbti su tuo, kuris jų Panevėžio skyrių ir skyriaus pirmininkę ne kartą yra išvadinęs pačiais spalvingiausiais epitetais“, – teigė R. Račkauskas.

Anot jo, akivaizdu, kad toks bendradarbiavimas turi vienintelį tikslą – „pasiimti“ valdžią mieste.

R. Račkauskas teigė, jog irgi kalbasi su politinėmis jėgomis, patekusiomis į miesto Tarybą, dėl bendro darbo.