„Dėl vieno žmogaus taisomi įstatymai, gal norint kažkaip įbauginti. Tai juokingai atrodo. Jeigu galbūt kalbant apie mane - tai viskas tvarkoje, bet vietoj manęs gali būti bet koks kitas opozicijos atstovas. Jeigu mes pasižiūrėtume iš demokratijos pusės, tai toks įdomus žingsnis, jeigu vieną iš opozicijos atstovų bandoma įbauginti, prispausti, keičiant įstatymus, kuriant komisijas. Matyt, tikslas yra toks, kad aš nekalbėčiau, nekovočiau, kad aš tylėčiau“, - antradienį žurnalistams sakė G. Landsbergis.

Kovo 6 d. į galimą neteisėtą įtaką ir poveikį Lietuvos politikams tiriančios Seimo laikinosios tyrimo komisijos posėdį neatvyko Karalienės Mortos mokyklos direktorė Austėja Landsbergienė. Tyrimo komisijai vadovaujanti Agnė Širinskienė apgailestavo, kad A. Landsbergienė nebendradarbiauja su komisija.

Į kitą komisijos posėdį nutarta pakviesti Seimo TS-LKD frakcijos seniūną G. Landsbergį.

Antradienį Seimui planuojama pateikti Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, numatančias atsakomybę už Seimo laikinosios tyrimo komisijos teisėtų reikalavimų nevykdymą.

Už tai siūloma bausti asmenis nuo šimto penkiasdešimt iki šešių šimtų eurų ir juridinių asmenų vadovus ar kitus atsakingus asmenis - nuo trijų šimtų iki devynių šimtų eurų.

Tokių baudų, pagal projektą, galima susilaukti už nepateikimą Seimo laikinosios tyrimo komisijos reikalavimu dokumentų, duomenų, informacijos, žinių ar kitos medžiagos arba klaidingų ar tikrovės neatitinkančių informacijos ar duomenų pateikimą, atsisakymą pateikti paaiškinimą, vengimą atvykti į komisijos posėdį ar kito teisėto komisijos reikalavimo nevykdymą.

Pagal siūlomą projektą, toks administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtrauktų baudą asmenims nuo penkių šimtų penkiasdešimt iki devynių šimtų eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo aštuonių šimtų penkiasdešimt iki penkių tūkstančių eurų.

Kodekso pataisas dar pernai įregistravo įvairioms frakcijoms atstovaujantys Seimo nariai Vytautas Bakas, Dainius Gaižauskas, Jonas Jarutis, Audrys Šimas, Michalas Mackevičius, Laurynas Kasčiūnas, Virgilijus Alekna, Arvydas Anušauskas, Rasa Juknevičienė.

Šiuo metu galiojančiame kodekse nėra aiškiai reglamentuota administracinė atsakomybė už komisijos teisėtų reikalavimų nevykdymą.

„Nors teoriškai administracinė atsakomybė asmenims galėtų kilti, tačiau nėra nustatytas subjektas, turintis kompetenciją šiuo atveju pradėti administracinių nusižengimų teiseną, atlikti administracinių nusižengimų tyrimą, surašyti administracinių nusižengimų protokolą“, - sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Projekte siūloma tokią teisę suteikti laikinajai tyrimo komisijai.

Beje, Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius dar 2017 metais yra įregistravęs Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, kuriose siūloma įtvirtinti, kad administracinių nusižengimų teiseną pradėti, administracinių nusižengimų tyrimą atlikti ir administracinių nusižengimų protokolus surašyti dėl tokių administracinių nusižengimų turi teisę ir Seimo laikinosios komisijos.

Ši projektą irgi planuojama pateikti Seimui antradienį.