Pagal socialdemokratų Juliaus Sabatausko ir Algirdo Syso teikiamas Vyriausybės įstatymo pataisas, atsistatydinus ministrui premjeras ne vėliau kaip per 15 dienų turi pateikti prezidentui naują ministro kandidatūrą.

A. Sysas teigė, kad šiomis pataisomis sprendžiama įstatymų koalizija, kai vienu atveju – kai ministras atstatydinimas, yra numatyta, kad per 15 dienų turi būti pateikta kandidatūra, o, kai ministras atsistatydina pats, tada jau tokio įpareigojimo nelieka.

„Tas, kas vyksta šiandien su aplinkos apsaugos ministru, parodo Ministro Pirmininko kaprizus – kad jeigu vieno kandidato prezidentė nepatvirtina, „tai aš maždaug ir netvirtinsiu, palauksiu prezidento rinkimų arba dar kažkokių terminų“. Mūsų frakcija mano, kad turi būti suvienodintos nuostatos“, – sakė A. Sysas.

Tokiam siūlymui pritarė ir opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

„Taip aš palaikau, tokia iniciatyva yra kilusi iš mūsų frakcijos. (…) Man atrodo, kad yra konstitucinė premjero pareiga ministrus teikti nedelsiant. Dabar vyksta žaidimas – teiksiu/neteiksiu, ministeriją naikinsiu/nenaikinsiu – toks vaikų darželio principas, o ne valstybės valdymas. Man atrodo, kad net diskusija apie tą 15 dienų yra reikalinga, ji turėtų priminti premjerui, kad atsimintų, kad jo vienas iš darbų yra pateikti ministrus ir turėti funkcionuojančią Vyriausybę“, – sakė G. Landsbergis.

Nemato problemos dėl situacijos Aplinkos ministerijoje

Premjeras mano, kad toks siūlymas prasilenkia su Konstitucija, nes Pagrindiniame šalies įstatyme tokie terminai nėra nustatyti.

„Juo labiau negalėtų būti įstatymu susiaurinta tam tikra Ministro Pirmininko ir Prezidento diskrecija formuojant Vyriausybę, ir tai, mano manymu, neatitinka Konstitucijos. Kita vertus, net ir tą įstatymą vertinant – kas būtų, jeigu per penkiolika dienų nebūtų pateikta? Tai būtų švelniai tariant nelabai gyva teisės norma“, – sakė S. Skvernelis.

Pasak premjero, šiuo metu aplinkos apsaugos ministro tebeieškoma.

„Matote, žmonės, kurie tikrai gali, norėtų ir turi kompetencijas tuos iššūkius priimti, mato pavyzdžius, kada be jokių argumentų atmetama kandidatūra, ir dalis žmonių nenori patekti į tokią situaciją, kuri galbūt sukeltų abejonių dėl jų kompetencijos“, – sakė S. Skvernelis.

Valstiečių-žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis svarstė, kad toks siūlymas yra perteklinis.

„Vyriausybės vadovas žino, ko jiems reikia, tam, kad būtų sėkmingai dirbama. Aš tik priminsiu kaimynės Latvijos situaciją, kurioje, man atrodo, po trijų mėnesių po rinkimų buvo sudaryta Vyriausybė“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Jis nemano, kad reikėtų daryti didelę dramą iš to, kad trūksta vieno ministro.

„Energetikos ministras pavaduoja ministrą, ministerija dirba, jeigu to ministro nebūtų iki birželio, nieko neatsitiktų, bet aš esu girdėjęs iš premjero, kad jis pateiks kandidatūrą artimiausiu laiku“, – sakė R. Karbauskis.

Ministerija nuo gruodžio 7 d. neturi ministro, kai buvo atleistas Kęstutis Navickas.