Kovo mėnesį skurstantieji gavę labai nedidelį maisto davinį keiksnojo organizaciją ir sakė, kad jei būtų žinoję, greičiausiai dėl kelių produktų būtų net neišėję iš namų. Tuo metu Kėdainių miesto seniūnijos specialistai pažymi, kad maisto davinį ateiti atsiimti yra privalu, mat jo neatsimėmęs žmogus sulaužys taisykles ir gali būti taikomos tam tikros sankcijos.

Tik du produktai

Šį kartą nepasiturintys žmonės negaus kruopų, sriubos, cukraus, sausainių, makaronų, kaip buvo įpratę anksčiau. Anksčiau davinį sudarydavo aštuoni–devyni produktai, o dabar jų bus tik du.

„Žmonės šį kartą gaus sausų pusryčių pakelį ir dėžutę mėsos konservų. Tokia bus davinio sudėtis. Į Kėdainius davinys atkeliaus nuo kovo 7-os dienos, o dalinti numatome nuo kovo 18-osios“, – paaiškino Kėdainių miesto seniūnijos socialinio darbo specialistė Ona Janušauskienė.

Atsiimti privalu

Seniūnijos socialinio darbo specialistė O. Janušauskienė pažymėjo, kad nors šį kartą davinys yra ir labai menkas, tačiau skurstantys žmonės jį atsiimti privalo, nes taip numatyta taisyklėse.

„Žmonės turi ateiti atsiimti davinio, nes jei du kartus iš eilės žmogus neateina atsiimti, jis braukiamas iš davinio gavėjų sąrašo. Nesvarbu, kad davinys šį kartą yra mažesnis, bet jį privalu atsiimti kaip ir visuomet. Jau mus pasiekė informacija, kad maistas niekur nedings, dar didesni daviniai bus išdalinti kito dalinimo metu“, – paaiškino specialistė.

Įvyko nesusipratimas

Europos socialinio fondo agentūros teigimu, gerokai mažesni nei įprasta, tik iš dviejų produktų susidedantys, maisto paketai kovo mėnesį dalijami todėl, kad dėl tiekėjų pateiktų netinkamų pasiūlymų teko nutraukti ir iš naujo pradėti vykdyti maisto produktų viešąjį pirkimą.

Agentūros atstovai tikina, kad gausesni ir įvairesni produktai sunkiau besiverčiančius gyventojus pasieks per kitus šių metų dalijimus, kurie vyks balandžio, birželio, rugpjūčio, spalio ir gruodžio mėnesiais.

„Teko nutraukti pirkimą ir skelbti jį iš naujo. Procedūros užsitęsė ir paramos gavėjai vasario–kovo dalijimo metu gauna tik du produktus. Kitus produktus jie gaus vėlesnių dalijimų metu“, – žiniasklaidai sakė Europos socialinio fondo agentūros vadovė Gintarė Zizienė. Pasak jos, gyventojai sulauks ne tik negautų produktų, bet ir kompensacijos. Pasak agentūros vadovės, nesklandumai kilo, nes konkursą laimėjusi bendrovė netinkamai užpildė dokumentus.

Pusė tūkstančio

Šį mėnesį Kėdainių miesto seniūnija paruoš per tūkstantį maisto paketų. Sąrašuose yra daugiau kaip pusė tūkstančio maisto davinių gavėjų šeimų.

Socialinio darbo specialistė teigė, kad vargingiau gyvenantys kraštiečiai visuomet džiaugiasi gavę maisto davinį. Asmenys, turintys teisę ir norintys gauti maisto produktų, bet dar nepateikę prašymo dėl paramos, turėtų kreiptis į seniūnijas pagal faktinę gyvenamąją vietą. Dirbantiems reikia turėti dokumentus apie gaunamas pajamas. Seniūnijos socialinio darbo specialistai visuomet pasirengę žmonėms padėti, patarti, pakonsultuoti.