L. Linkevičius nesutiko su E. Bičkausko kalboje išsakytu priekaištu, kad Lietuvos užsienio politikoje trūksta diskusijų.

„Sakyti, kad nėra diskusijų, būtų netiesa. Kiekvienas turi teisę sakyti tai, ką mano, ir aš nenoriu dėl to ginčytis, kiekvienas turi savo nuomonę, tačiau sakyti, kad (užsienio politikoje. - ELTA) nesikalbame ar nesusikalbame, tai būtų pernelyg neteisinga“, - „Žinių radijui“ antradienį sakė L. Linkevičius.

Ministras pabrėžė, kad Lietuva užsienio politikoje stengiasi visada ieškoti racionaliausių sprendimų. Kartu, pabrėžė jis, dėl svarbių užsienio ir nacionalinio saugumo klausimų savo poziciją išsako ir politinės partijos, priimdamos susitarimus.

L. Linkevičius taip pat nesutiko su E. Bičkausko replika, kad skirti gynybai daugiau nei 2 proc. nuo BVP būtų perteklinis žingsnis. Jis pabrėžė, kad Lietuvos sąjungininkai nepalyginamai daugiau išleidžia resursų valstybės saugumui garantuoti. Ministro teigimu, sąjungininkai Lietuvoje dislokuoja pajėgas, siunčia naikintuvus oro policijai. Todėl, tvirtino jis, šalis privalo ir pati rodyti valią gynybai.

„Mes turime suprasti, kad politinė valia vieniems kitus ginti ir įsipareigoti vieni kitų gynybai nėra tik lozungas, bet tą reikia parodyti konkrečiais praktiniais veiksmais“, - kalbėjo L. Linkevičius.

Galiausiai L. Linkevičius skeptiškai įvertino ir E. Bičkausko teiginį, kad pagrindinės grėsmės Lietuvos nepriklausomybei šiuo metu kyla ne tiesiogiai iš Lietuvos santykių su Rusija, tačiau „iš didžiųjų pasaulio galių tarpusavio santykių ir galimų konfliktų tarp jų“.

L. Linkevičius pabrėžia, kad dabartinė Lietuvos situacija, lyginant ją su geopolitine padėtimi tarpukario laikotarpiu, iš esmės pasikeitė. Kartu, akcentavo jis, euroatlantinė narystė Lietuvai garantuoja kur kas didesnį saugumą, nei, pavyzdžiui, jį turi Ukraina, Sakartvelas ar Moldova.

„Mūsų situacija dramatiškai skiriasi nuo tokių šalių kaip Sakartvelas, kaip Moldova, kaip Ukraina, kurios yra paraštėje tų didžiųjų kovų, ir mes matome pasekmes“, - apibendrino L. Linkevičius.

Per iškilmingą Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo minėjimą Seime Kovo 11-osios Akto signataras E. Bičkauskas teigė, kad mažos šalys turi kurti „išmintingą, santūrią, ne nuolankią, bet orią politiką“.

Signataras taip pat sakė nenorįs ginčyti skiriamos krašto apsaugai 2 proc. sumos, tačiau, teigė jis, skeptiškai žiūri į avansinius politinius pareiškimus dėl didėsiančių išlaidų ateityje.

„Kokios bebūtų tolesnės išlaidos savarankiškos gynybos prasme, jos nesukurs adekvatumo, o todėl, mano požiūriu, jos paprasčiausiai perteklinės (...) Manau, jog toks procesas - tai tik kaip pasaka be galo (geriausiu atveju), o blogiausiu - veda į tyčinio ar netyčinio (kad ir techninio) konflikto galimybę ir parodo mūsų politikų nepajėgumą ar tiesiog nenorą spręsti susidarančių situacijų politinėmis priemonėmis arba, o tai dar blogiau, tolesnę ir nekintančią politinę kryptį, beje, gal ir netiesiogiai, tačiau skatinant ta kryptimi eiti ir kitus“, - sakė jis.