Komisija konstatavo, kad A. Landsbergienė į posėdį neatvyko, taip par nepateikė sutarčių arba kitų dokumentų.

„Gal vis dėlto, įvertindami, kad tai yra sutuoktinių bendra jungtinė nuosavybė, pakvieskime partijos lyderį? Juo labiau turėsime jam ir kitų klausimų dėl pensijų fondų kitų aspektų, turime tą kreipimsi į Konstitucinį Teismą“, – sakė A. Šinskienė.

Liberalų sąjūdžio Eugenijus Gentvilas sutiko, kad komisijos pirmininkė formaliai yra teisi dėl G. Landsbergio kvietimo galimybės.

„Tačiau aš siūlau elgtis subtiliau ir apdairiau. Opozicinės partijos vadovo kvietimas dėl jo žmonos veiksmų, nežinant daugelio aplinkybių, neturint tikros informacijos, kad tai yra su jo žinia, nes mes esame girdėję, kad ponas Landsbergis teigdavo, kad jis nedalyvauja žmonos versle, ir tai beje būna dažnu atveju įtikėtinas dalykas, aš manau, kad mes galime iššaukti didelį nesupratimą“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Pasak jo, „ten, kur yra dėl to, tai – taip (galima klausti)“.

„Jeigu vis dėlto jis atvyktų ir kiltų klausimų, tai aš nesiūlau spausti jo dėl žmonos verslo. (…) Dar noriu papildyti, praėjusią vasarą, 2018 m. birželį-rugpjūtį, aš mačiau sąmoningus, kryptingus veiksmus prieš opozicijos atstovus: įstatymo projektas dėl Palucko, dėl jo teisės apribojimo dalyvauti Seimo rinkimuose – nepavyko to priimti, dėl Landsbergio, ieškinys iš valstybinės įmonės „Uosto direkcijos“ man – dėl dviejų milijonų eurų. (…) Aš įžvelgiu, kaip tam tikrą režisūrą trijų nepaklūstančių partijų vadovams. Tame kontekste Landsbergio pakvietimas čia atrodytų įdomiai“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Tačiau jis neprieštaravo, kad G. Landsbergis būtų apklaustas dėl to, kaip frakcijoje buvo priimti sprendimai kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl pensijų fondų.

Komisija nusprendė į kitą posėdį pakviesti G. Landsbergį.

G. Landsbergis, ar atvyks į posėdį, atsakys, kai gaus oficialų kvietimą.

Mokykla išplatino savo paaiškinimus

Šiek tiek anksčiau šiandien UAB „Karalienės Mortos mokykla“ išplatino pranešimą spaudai, kuriame paaiškino, kad šios įstaigos „veiklos sritis yra švietimas“.

„Esame skaidri, atsakinga, jaunąją Lietuvos kartą ugdanti organizacija, dirbame puoselėdami aukščiausius vakarietiškus ugdymo standartus, o politikoje nedalyvaujame.

Naujo pastato mokyklai projekto vystymui (kurio sandorio detales tarp privačių verslo subjektų siekia narstyti ir politizuoti komisija) pasirinkome profesionalius partnerius „BaltCap Infrastructure Fund“. „BaltCap Infrastructure Fund“ valdytojas Šarūnas Stepukonis jau dalyvavo Seimo laikinosios komisijos posėdyje ir išsamiai atsakė į visus komisijos pateiktus klausimus“, – rašoma pranešime spaudai.

Jame rašoma, kad mokykla apie ugdymo reikmėms pritaikytą pastatą, kuriame tilptų ir pradinė, ir pagrindinė mokykla, ir gimnazija, svajojo ir svarstė jau ne vienerius metus.

„Pradėjome nuo žemės sklypo paieškų ir mokyklos projekto parengimo. Procese pamatėme, kad vis tik kiekvienas turi daryti tai, ką išmano ir geba geriausiai. Mes ugdome vaikus, o naujo mokyklos pastato projekto vystymui pasirinkome profesionalus. „BaltCap Infrastructure Fund“ pastatą mokyklai įrengs „iki rakto“ ir liks pastato savininkais 20 metų . UAB „Karalienės Mortos mokykla“ pastatą nuomosis, nuomos kaina per metus sudarys apie 1 milijoną eurų“, – rašoma pranešime.

Domina fondų įtaka politikams

Kaip rašė ELTA, laikinajai komisijai vadovaujančią „valstietę“ A. Širinskienę domina, kaip pensijų fondų investicijos pasiekė konservatorių lyderiui Gabrieliui Landsbergiui priklausantį šeimos verslą.

„Valstietė“ siekia išsiaiškinti, ar fondas galėjo daryti poveikį politikams.

„Įtariame galimą pensijų fondų poveikį priimant sprendimus Seime ir kreipiantis į Konstitucinį Teismą. Dabar žiūrime, koks yra finansavimas, kada tie sprendimai dėl finansavimo buvo priimti ir kitas aplinkybes, kurios leistų arba patvirtinti, arba paneigti esamą situaciją, kad galėjo būti ryšys“, – yra sakiusi „valstietė“.