Svarbiausias Pelenų dienos akcentas - pelenų barstymas per šv. Mišias. Bažnyčiose tikintiesiems galvos pabarstomos žiupsneliu pelenų, primenant krikščionišką tiesą iš Šventojo Rašto: „Atmink žmogau, kad dulkė esi ir dulkėmis virsi“.

Šie Pelenų trečiadienį skambantys Šventojo Rašto žodžiai primena žmogaus trapumą ir atgailos būtinybę.

Kaip Eltai sakė Lietuvos vyskupų konferencijos (LVK) atstovas kunigas Mykolas Sotničenka, kartu tai priminimas apie žmogaus sukūrimą.

„Žmogus buvo sutvertas iš rojaus dulkių. Barstant galvas pelenais skambantys žodžiai „Atmink žmogaus, kad dulkė esi ir dulke virsi“ - tarsi troškimas vėl grįžti į dulkes, iš kurių buvo sutvertas žmogus - Rojaus dulkes, tapti Rojaus dalimi, Dangaus karalystės gyventoju“, - sakė kun. M. Sotničenka.

Pasak kun. M. Sotničenkos, kai kuriose šalyse Pelenų trečiadienį tikinčiųjų kaktose įspaudžiamas pelenų kryžius. Tai ne tik ženklas, kad esame silpni, nusidėjėliai, bet ir tikėjimo išpažinimas, regimas aplinkiniams.

„Pelenų diena prasidedanti Gavėnia - ypatingas atgailos metas, per kurį išpažįstame savo žmogišką trapumą, prašydami Dievo gailestingumo, pagalbos, artumo. Tuo pačiu Gavėnia - bandymas įsivardyti, kas trukdo artėti Dievo link, pamatyti savo ydas ir įtvirtinti dorybes. Tam Bažnyčia siūlo tris būdus - maldą, išmaldą ir pasninką“, - sakė LVK atstovas.

Sekant dar iš XII a. ateinančia tradicija, pelenai paruošiami deginant praėjusių metų pašventintas verbų šakeles. Pelenų palaiminimas ir barstymas vyksta šv. Mišių metu po homilijos.

Kristaus kančios ir mirties apmąstymo laikotarpį pradedančią Pelenų dieną katalikams privalomas griežtas pasninkas.

Gavėnia baigsis šv. Velykomis, kurias šiemet švęsime balandžio 21-ąją.