Toks sprendimas priimtas 9 komisijos nariams balsavus „už“, vienintelė VRK vadovė Laura Matjošaitytė susilaikė.

M. Čapkovskis nepateko į Varėnos mero rinkimų antrą turą, tačiau yra išrinktas į savivaldybės tarybą.

VRK antradienį svarstė „valstiečių“ skundą dėl Varėnos rinkimų komisijos sprendimo, kad „Agrokoncerno“ finansuojamoje akcijoje tyrimų rezultatus dalijęs M. Čapkovskis netiesiogiai papirkinėjo rinkėjus.

„Agrokoncernas“ priklauso Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovui Ramūnui Karbauskiui.

Vietos komisija vertino situaciją, kai Varėnos rajone dviejose vietovėse akcijos „Saugokime vyrus“ mobiliąją laboratoriją atlydėjęs M. Čapkovskis perdavė vokus su tyrimų rezultatais.

Komisija savo išvadoje nusprendė, kad „Saugokime vyrus“ metu rinkėjams teikta materialinė nauda – laboratoriniai tyrimai, ant akcijos autobusiuko buvo logotipas, dalyvavo kandidatas, „tuo rinkėjams parodant, kad paslauga teikiama LVŽS ir Čapkovskio dėka“.

M. Čapkovskis antradienį komisijos posėdyje tvirtino akcijos savanoriu esantis dar gerokai iki politinės kampanijos, nuo 2015 metų. Jis taip pat teigė nemanęs, kad jo dalyvavimas galėtų būti vertinamas kaip rinkėjų papirkinėjimas, nes akcija yra tęstinė.

VRK antradienį Varėnos rajono rinkimų komisijos sprendimą paliko nepakeistą. Taip pat nuspręsta paskelbti apie nustatytą papirkimo faktą VRK interneto svetainėje kartu su M. Čapkovskio pasižadėjimu laikytis draudimo papirkti rinkėjus.

Konservatorių atstovas Vilius Semeška siūlė, kad pažeidimas būtų pripažintas šiurkščiu, tačiau už tai pasisakė tik jo iniciatorius.

Taip pat nuspręsta taikyti M. Čapkovskiui administracinę atsakomybę už rinkimų įstatymo pažeidimą. Šio straipsnio pažeidimas politinės kampanijos dalyviui užtraukia 300–1500 eurų baudą.

VRK sprendimas per mėnesį gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui.