Jei kam iš rinkėjų pasirenkant, už ką balsuoti, pakako žinoti tik kandidatų sąrašo vedlį, lyderį, kuris susirinko savo komandą, tai neabejotina, kad po rinkimų pravartu susipažinti su tais, kurie ketverius ateinančius metus valdys miestą. Kaune tai - „Vieningasis Kaunas“ bei kauniečių tiesiogiai jau antrą kartą miesto meru išrinktas jo lyderis Visvaldas Matijošaitis (gimęs 1957 m.).

Pavarčius vrk.lt puslapius, akivaizdu, kad daugumą (iš 33, skaičiuojant su meru, į Tarybą išrinktų „vieningųjų“ sudaro įvairių profesijų žmonės, gimę praėjusio amžiaus aštuntą bei devintą dešimtmečiais.

Pats jauniausias mero komandoje yra Simas Sirtautas, gimęs 1997-aisiais, 2016 m. baigęs „Varpo“ gimnaziją, dirbantis mero padėjėju, dalyvaujantis Lietuvos moksleivių sąjungos, „Apskritojo stalo“ bei kitų nevyriausybinių organizacijų veikloje. Vyriausia - nuo 2011--ųjų miesto Taryboje dirbanti dr. Jūratė Elena Norvaišienė (gim. 1935 m.), savo laiku baigusi J. Gruodžio muzikos technikumą (vokalą) bei Kauno medicinos institutą. Gydytoja, docentė, ji - sportinių šokių kolektyvo „Sūkurys“ vadovė, trenerė, tarptautinės kategorijos teisėja.

Ne pirmą kadenciją miesto politiko duoną krims vėl išrinktas į Tarybą Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto dekanas, architektas prof. Jonas Audėjaitis (g. 1957 m.). beje, vrk.lt puslapyje, anketoje nenurodęs nei savo tautybės, nei išsilavinimo, nei pagrindinės darbovietės. Miesto politiko kelią Taryboje tęs ir Mantas Jurgutis (1987 m.) - Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Verslumo akademijos direktoriaus pavaduotojas, aktyvus įvairių tarptautinių jaunimo organizacijų narys. Taip pat - tris aukštojo mokslo diplomus turinti Ramunė Bičkauskienė (1974 m.) - UAB „Vičiūnų grupė“ administracijos direktorė, bei ISM vadybos ir ekonomikos universiteto bakalauras, „Vičiūnų grupės“ pardavimų ir marketingo vystymo vadovas Dainius Matijošaitis (1985 m.).

Kauniečiai į miesto Tarybą išrinko ir dabartinį mero pavaduotoją Andrių Palionį (1988 m.), baigusį studijas Vilniaus universitete (marketingas ir prekyba) bei VDU (politikos mokslai), kandidato anketoje nurodžiusį savo narystę Atlanto sutarties Lietuvos bendrijoje. Kauno gyventojai išrinko dar ir kitą dabartinę vicemerę Rasą Šnapštienę (1963 m.), studijavusią Maskvos M. Lomonosovo universitete, kur 1992-aisiais apsigynė socialinių (ekonomikos) mokslų daktaro disertaciją, o prieš tai 1986 m. yra baigusi KTU (inžinerinę ekonomiką).

Į kauniečių problemas, viliamasi, gilinsis ir dr. Visvaldas Varžinskas (1979 m.) - Kauno technologijos universiteto docentas, Pakavimo inovacijų ir tyrimų centro vadovas, KTU baigęs aplinkos inžinerijos ir kraštotvarkos bei chemijos inžinerijos studijas, „Lietuvos skautijos“ ir kitų NVO narys, ekspertas. Taryboje vėl darbuosis Donatas Večerskis (1976 m.) - UAB „15 min.“ direktoriaus pavaduotojas, Žaliakalnio veiklos grupės tarybos narys, turintis VDU (filosofija) bei Prancūzijos Šv. Jono teologijos ir filosofijos instituto (Prancūzija) baigimo diplomus.

Ne naujokai Kauno miesto savivaldybės Taryboje bus ir individualia atlikėjo veikla besiverčiantis Saulius Bartaška (1963 m.), Vilniaus universitete baigęs lietuvių kalbos ir literatūros studijas, ir Inga Juodeškienė (1971 m.) - sporto trenerė iš Kauno sporto mokyklos „Startas“, Lietuvos sporto universiteto magistrė, bei Ingrida Visockienė (1975 m.), rinkimų kandidato anketoje nenurodžiusi savo pagrindinės darbovietės, pernai baigusi studijas KTU (viešoji politika ir administravimas, o dar anksčiau - Klaipėdos universitetą (mokytoja). Su miesto politika iš arčiau susipažinęs yra ir Karolis Stirbys (1985 m.), baigęs KTU( tarptautinė ekonomika ir prekyba), Savivaldybės tarybos narys, UAB „Eirigita“ plėtros ir administravimo direktorius.

Kauno valstybinio muzikinio teatro vadovas Benjaminas Želvys (1956 m.) - vienas iš tarptautinio festivalio „Operetė Kauno pilyje“ steigėjų bei organizatorių, Kauno kultūrinio ir visuomeninio gyvenimo aktyvus dalyvis, ansamblio „Baritonų trio“ narys, Muzikos ir teatro akademijos auklėtinis, anketoje nurodo narystę Kauno miesto Taryboje nuo 2013-ųjų. Nuo naujos kadencijos pradžios Taryboje darbuosis ir šio teatro vadovo pavaduotojas Rimantas Lekavičius (1962 m.).

Praėjusią savivaldos kadenciją, primena ELTA, Kauno miesto savivaldybės Taryboje, drauge su meru buvo išrinkta 17 visuomeninio rinkimų komiteto „Vieningas Kaunas“ atstovų. Šį kartą papildomai - beveik antra tiek. Tarp naujokų - daug jaunų žmonių.

Tai - „Vieningas Kaunas“ krepšinio komandos vadovas ir treneris, „Sporto spalvos“ direktorius, LSU auklėtinis Vilius Vaitkevičius (1992 m.), ISM bei KTU diplomus įgijusi inovacijų vadybos ir technologijų perdavimo, socialinės edukologijos, verslo vadybos ir administravimo specialistė Ligita Valalytė (1984 m.), Užimtumo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktorė. Kita politikos naujokė - VU auklėtinė Rugilė Rikšėnaitė (1989 m.), kalbotyros, diplomatinės kalbėsenos, lietuvių filologijos ir reklamos specialistė, dirbanti pagal autorines sutartis, individualiai, o kas labai reta, - anketoje nurodo, kad, be kitų užsienio kalbų, moka ir lotynų.

Per savivaldą pirmuosius žingsnius aktyvioje politikoje žengs ir UAB „FL Technics“ klientų aptarnavimo specialistas Tomas Žebuolis (1981 m.), VDU baigęs politikos mokslų, tarptautinių santykių ir diplomatijos studijas. Tarp jo pomėgių yra gan retas - bonsai medelių auginimas, taip pat - medienos darbai. Kandidato anketoje apie save šis „Vieningo Kauno“ atstovas dar pridūrė: „Esu sąžiningas ir darbštus, geresnio Kauno bei jo gyvenimo siekiantis kaunietis“.

Tarybos naujokas Saulius Kavaliauskas (1969 m.) - Kauno kolegijoje įgijęs socialinio darbuotojo specialybę, yra aktyvus Kauno žmonių, turinčių regėjimo negalią, bendrijos narys, tikintis, kad jo patirtis savanoriaujant bei dirbant viešojoje įstaigoje „Kauno aklųjų ir silpnaregių centras“ tikrai pravers, kai teks „padėti pritaikyti Kauno miestą žmonėms iš socialiai pažeidžiamų grupių“.

Tarp savivaldos politikos naujokų rinkėjai Kaune matys ir Ingridą Lapėnaitę-Krasnickę (1983 m.) - „Ave Vita“ klinikos odontologę, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto auklėtinę, bei individualia veikla besiverčiantį, KTU informatikos inžinieriaus diplomą turintį Kęstutį Makūną (1981 m.).

Tikėtina, kad sukaupta ligšiolinė patirtis pradedant politiko kelią pravers ir kitam Kauno miesto tarybos naujokui - UAB „Prekybos miestelis Urmas“ teisininkui Rosvydui Marcinkevičiui (1987 m.) - VU ir Mykolo Romerio universitetuose baigusiam finansų valdymo ir teisės mokslus. Taip pat - UAB „Vičiūnų grupė“ generaliniam direktoriui, „Irenos Matijošaitienės fondo“ steigėjui bei nariui, baigusiam KTU (ekonomika ir vadyba), Šarūnui Matijošaičiui (1981 m.), ir Viktorijai Mačiūnei (1989 m.), KTU sociologijos magistrei, „Finansiniai algoritmai“ programuotojai, ir Ramūnui Širviui (1980 m.) - advokatų profesinės bendrijos „Juris Consultus“ partneriui (vadovui bei savininkui), ir Jauniui Ramoškai (1972 m.) - UAB „Gerovė“ direktoriui, baigusiam transporto ekonomikos studijas Vilniaus Gedimino technikos universitete.

Profesinės patirties, neabejotina nemažai sukaupė ir kita Kauno miesto savivaldybės Tarybos naujokė iš „Vieningo Kauno“ - Karolina Žekaitė (g. 1973 m.), KTU absolventė (automatika ir valdymas, valdymo technologija, žmonių išteklių vadyba). Bet viešai skelbiamoje kandidato anketoje ji neįvardina, kurios konkrečiai uždarosios akcinės bendrovės Mokymo departamento vadovė esanti. Tuo tarpu daugelis iš balsavusių už naujos sudėties miesto Tarybą, tikėtina, žino, kad KTU vadybos ir verslo administravimo mokslus baigęs Vilius Šiliauskas (1977 m.) , pernai pasitraukus iš tarnybos Kauno savivaldybės Administracijos direktoriui Gintarui Petrauskui, užėmė jo turėtas pareigas ir vadovauja vykdomajai valdžiai. Šis „Vieningo Kauno“ atstovas - vienas iš 41 - o, kuriems, kauniečių rinkėjų valia, ketverius metus teks atlaikyti išbandymus politine valdžia.

Iki šiol nemažai tokių išbandymų teko į aktyvią politiką žengiančiam „Vičiūnų grupės“ ekonomikos vadovui, finansų vadybos specialistui (KTU diplomas) Mindaugui Šimkui (1978 m.), priklausančiam ne vienai Savivaldybės įmonėse sudarytai valdybai (kaip jos nariui ar vadovui). Su savivalda puikiai susipažinęs ir kitas „Vieningo Kauno“ atstovas Konstantinas Pesenka (1965 m.), advokatų kontoros partneris bei advokatas. Šis VU teisės magistras kandidato anketoje nurodė, jog 1998-2011-aisiais buvo Naujosios sąjungos (socialliberalų) narys ir 2000-2003 metais buvo išrinktas į Kauno miesto savivaldybės tarybą.

ELTA primena, kad besibaigiančios kadencijos miesto politikų paskutinis posėdis įvyks kovo 26-ąją, o paskui miesto valdymo vairą perims naujai išrinkta Kauno savivaldybės Taryba.